forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Bia貫 t這

heding - Czw 15 Maj, 2008
Temat postu: Bia貫 t這
Czy powy窺ze t這 na portretach to skutek obr鏏ki programowej czy efekt studyjny?
goltar - Czw 15 Maj, 2008

Jakie powy窺ze t這 ? chyba przyk豉du zabrak這 ?
arietiss - Czw 15 Maj, 2008

Mo瞠 to w豉郾ie to jest to "bia貫 t這" ...? :lol: :wink:

goltar napisa�/a:
Jakie powy窺ze t這

powy窺ze czyli bia貫 jak w temacie... chyba nie pisz� juz po polsku :mrgreen:
ale mog� dodatkowo co� zapoda� przyk豉dowo

http://www.digart.pl/praca/1904853/Ewa.html

To si� robi np. w PS! Tam mo磧iwe s� r騜ne takie "cuda"! :mrgreen:

Wiem, 瞠 mo積a r騜ne cuda, ale chcia貫m si� tylko upewni�... :wink:
A czy to znaczy jednocze郾ie, 瞠 takiego efektu nie da si� osi庵n望 studyjnie? Definitywnie nie???

komor - Czw 15 Maj, 2008

Da si� osi庵n望 studyjnie bia貫 t這 :) ale przyk豉d, kt鏎y da貫� to akurat wygl康a mi na posta� wyci皻� w Photoshopie. Co nie znaczy, 瞠 w na oryginalnym zdj璚iu nie by這 te� bia貫go t豉, bo to znacznie u豉twia potem naturalne wyci璚ie postaci bez zafarb闚 na kraw璠ziach.

W studiu pewno tak! T豉, odpowiednie o鈍itlenie, ale chyba w dzisiejszych czasach du穎 taniej, wygodniej i pewniej (chodzi o efekt), korzysta� z PS. :mrgreen:
komor - Czw 15 Maj, 2008

Pewnie, 瞠 taniej nie mie� studia ni� je mie�, a co do „pewniej” to nie jestem pewien, skoro 豉two mo積a pozna�, 瞠 zdj璚ie wycinane. 疾by porz康nie przygotowa� tak� posta� w wysokiej rozdzielczo軼i to te� potrzeba troch� czasu nad tym sp璠zi�, a czas to te� pieni康z.
Ja ju� si� przekona貫m, 瞠 fotografuj帷 makro np. fili瘸nki lepiej sp璠zi� 5 minut na jej dok豉dnym oczyszczeniu z kurzu, plam i odcisk闚 palc闚, ni� potem sp璠zi� godzin� nad tym samym w Photoshopie i to z gorszym rezultatem.
Podejrzewam, 瞠 z tym bia造m t貫m mo瞠 by� podobnie... :)

Nigdy si� w to nie bawi貫m w PS, ale my郵a貫m, 瞠 to mniej k這potliwe i pracoch這nne! :neutral: Na filmikach pokazowych wygl康a to tak banalnie i 豉two! Reklama d德igni� handlu.... :mrgreen:
jaad75 - Czw 15 Maj, 2008

Wystarczy da� dwie lampy na t這 (nawet nie koniecznie bia貫 cho� w tym przypadku takie by這), ustawione tak o 3EV powy瞠j lampy g堯wnej (np. g堯wne na f/5.6, t這 na f/16) lub powy瞠j tego co chcemy by by這 鈍iat豉mi (od 鈍iat豉/cienie... :wink: ) fotografowanego obiektu. Prawdopodobnie na tym zdj璚iu akurat s� tylko dwa 鈍iat豉 na t這 i jedno nad modelk�, na boomie...

wycinanie t豉 jest 豉twe przy obiektach o w miar� prostych kraw璠ziach, makabr� jest robienie tego w鈔鏚 np. traw czy
zapodana przeze mnie posta� mia豉 w miar� liniowe kontury wi璚 by這 豉twiej, o ile to tylko praca w PS :wink:

[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 12:49 ]
Jedno 廝鏚這 na pewno nad modelk� s康z帷 po cieniach...ale PS te� umo磧iwia umiejscawianie hipotetycznego 廝鏚豉 鈍iat豉, o ile nie myl� go z innym softem, gdzie to by這 mozliwe ...

mavierk - Czw 15 Maj, 2008

i lekko przepali� t這, 瞠by by這 nieskazitelnie bia貫, nie wiem na co si� w PSie m璚zy� :D
MC - Czw 15 Maj, 2008

A moze jakis stol bezcieniowy? Tylko nie wiem czy sa tez takich rozmiarow...

Tyle, 瞠 tutaj jest cie� i o niego w豉郾ie chodzi...
MC - Czw 15 Maj, 2008

Racja jaad, slepy juz sie chyba robie...

jaad75 napisa�/a:
Tyle, 瞠 tutaj jest cie� i o niego w豉郾ie chodzi...

swoj� drog� studio bez zmiany 鈍iat豉 przy 陰czeniu 軼ian z pod這g�... musia這by chyba mie� z kilometr skoro nic takiego na tej fotce nie wida�...cie� jedynie pod modelk�... wychodzi po mojemu 瞠 soft...

komor - Czw 15 Maj, 2008

heding napisa�/a:
swoj� drog� studio bez zmiany 鈍iat豉 przy 陰czeniu 軼ian z pod這g�... musia這by chyba mie� z kilometr skoro nic takiego na tej fotce nie wida�...cie� jedynie pod modelk�... wychodzi po mojemu 瞠 soft...

We� sobie kartk� papieru, po堯� na stole, jeden z ko鎍闚 unie� lekko jedn� r瘯�, 瞠by� zamiast drastycznej granicy mi璠zy „pod這g�” a „軼ian�” mia� stopniowe przej軼ie - to wystarczy, 瞠by nie by這 granicy wida� na zdj璚iu. Do tego przepa� t豉, o kt鏎ym wspomina� Mavierk, a potem ewentualny retusz w Photoshopie je郵i co� p鎩dzie nie tak... :D

komor napisa�/a:
We� sobie kartk� papieru

Chyba tak, ale zastanawiam si�, czy na tej p豉szczy幡ie z wygi皻ej kartki nie powsta豚y cie� i jak d逝ga musia豚y ona by�, 瞠by nie by這 wida� jej ko鎍a :wink:
Ale to ju� akademickie dyrdyma造...."cz這wiek musi se czasem polata�"... :grin:

heding, we� sobie obejrzyj backstage z jakiegokolwiek studia, przestaniesz mie� takie dylematy... :smile:
Cie� ma szanse powsta� za przedmiotem, je郵i 鈍iat這 pada z przodu, a nie je郵i o鈍ietlisz t這 mocnym 鈍iat貫m, tak, 瞠 de facto staje si� ono 廝鏚em 鈍iat豉 odbitego...

jaad75 napisa�/a:
we� sobie obejrzyj backstage z jakiegokolwiek studia

tylko kto mnie dopu軼i... :wink:

co do cienia to nie tylko za przedmiotem, je郵i 廝鏚這 鈍iat豉 jest umieszczone nisko nad samym obiektem, co innego silne i wysoko, i je瞠li 廝鏚這 o鈍ietlaj帷e t這 jest s豉bsze od 穋鏚豉 鈍iat豉 o鈍ietlaj帷ego obiekt...

chyba temat bia貫go t豉 wyczerpali鄉y, no chyba 瞠 kto� znowu na mnie najedzie :mrgreen: . ja tam ju� sporo wiem dzi瘯i wam w tym temacie...

heding napisa�/a:
co do cienia to nie tylko za przedmiotem, je郵i 廝鏚這 鈍iat豉 jest umieszczone nisko nad samym obiektem, co innego silne i wysoko, i je瞠li 廝鏚這 o鈍ietlaj帷e t這 jest s豉bsze od 穋鏚豉 鈍iat豉 o鈍ietlaj帷ego obiekt...

A co ja napisa貫m w pierwszym po軼ie w tym w徠ku? To s� zreszt� absolutne podstawy o鈍ietlenia...