|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Panasonic GF7? Krajobraz, portrety, nocne.
bardak - Pią 09 Cze, 2017 Temat postu: Jaki obiektyw do Panasonic GF7? Krajobraz, portrety, nocne. Jak w temacie. Coś stałoogniskowego, w miarę jasnego. No i nie zabijającego ceną. Główne zastosowanie czysto amatorskie, pół na pół krajobrazy/portrety, czasem zabawa w zdjęcia nocne, statyw etc. W każdym razie coś lepszego niż obiektyw kitowy.
komor - Pią 09 Cze, 2017
Połączenie krajobrazów i portretów może być dość trudne, bo zwykle używa się innych ogniskowych do tych celów, chyba że ktoś świadomie chce i potrafi robić krajobraz wąskimi kątami lub odwrotnie – portrety szerokimi.
Chyba że zoom, ale wtedy nie będzie jasno, albo nie będzie tanio. Określisz jakiś budżet i rodzaj obiektywu? W sensie czy szukasz jasnej stałki, czy budżetowego tele-zooma, który ma uzupełnić obiektyw kitowy?
Tutejszyn - Pią 09 Cze, 2017
Stałka do krajobrazu i portretu? Nie ma nic takiego.
bardak - Pią 09 Cze, 2017
No to powiedzmy, że coś jasnego do ciemniejszych sytuacji. I tyle. Budżet, sam nie wiem, 700-800, max 1000.
Tutejszyn - Pią 09 Cze, 2017
Kalsyka... Mamy powiedzieć, co Ci będzie potrzebne. Wybrać menu, ugotować i jeszcze zjeść za ciebie..
Komor, wiem. Już się nie odzywam. To był ostatni raz..
bardak - Pią 09 Cze, 2017
Przepraszam, że ośmieliłem się zapytać.
PDamian - Sob 10 Cze, 2017
bardak,
Panasonic 25mm f/1.7
bardak - Sob 10 Cze, 2017
PDamian napisał/a: | bardak,
Panasonic 25mm f/1.7 |
Ten mam od samego początku na oku ale może coś innego by się jeszcze znalazło, od innych producentów.
[ Dodano: Sob 10 Cze, 2017 13:18 ]
Wynalazłem jeszcze taki obiektyw - Sigma 30 mm F2.8. Miał ktoś styczność z takowym??
komor - Sob 10 Cze, 2017
bardak, przewija się on w podobnych tematach w tym dziale, które powinieneś przejrzeć przed zadaniem pytania. Zdaje się opinie są dobre, choć oczywiście nie jest to f/1.7 czy f/1.8, tylko f/2.8. Cena odpowiednio niższa.
|
|