|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - EF-S 10-18 czy 10-22
kudlatypawelek - Sob 10 Cze, 2017 Temat postu: EF-S 10-18 czy 10-22 Chciałbym w końcu kupić sobie szkło UWA. Pod uwagę biorę w zasadzie tylko 2 konstrukcje Canona z mocowaniem pod APS-C. W kwocie do 1k złotych mogę nowy kupić 10-18. Nieco drożej używkę 10-22 (>1.5k nie chcę wydawać, bo to wciąż tylko szkło cropowe). Poczytałem recenzje, pooglądałem materiały na YT i w sumie sam już nie wiem... Czy te 4mm robią różnicę, bo swiatłosiła to wiadomo; z drugiej strony 10-18 ma IS o skuteczności podobno 3EV i ogólnie zbiera dobre opinie?
Pomóżcie plz
Tutejszyn - Sob 10 Cze, 2017
W sumie szeroki kąt kupuje się dla... szerokiego kąta więc cenniejsza jest ogniskowa 10, a nie to, co po drugiej stronie.
Po drugie traktujesz cropa mniej poważnie, więc tym bardziej ciekawszą propozycją jest opcja tańsza.
komor - Nie 11 Cze, 2017
Za Tutejszyn – ważne, że obydwa mają 10 mm na początku. Stabilizacja może się przydać w sytuacjach wycieczkowych i wieczorowych, jeśli ktoś nie nastawia się na poważne focenie ze statywu, tylko chce uwieczniać miejsca, ludzi…
Należy tylko mieć na uwadze, że 10-18 jest mocno plastikowy – nie jest to obiektyw do ciągłego ciorania…
|
|