forum.optyczne.pl

Lornetki - Oznaczenie 1Q w lotrnetkach Carl Zeis Jena

RoboBat - Nie 11 Cze, 2017
Temat postu: Oznaczenie 1Q w lotrnetkach Carl Zeis Jena
Czy ktoś się orientuje co oznacza znaczek 1Q? Nie wszyskie lornetki CZJ go mają, a wersje multi coated to chyba wcale. Podobno to oznaczenie 1 jakości choć nie chce mi się wierzyć, że na rynek mogły wyjść lornetki z Jeny pozajakościowe.
widoczek - Nie 11 Cze, 2017

Chyba wersje "eksportowe" miały taki znaczek co miało oznaczać "first quality"
RoboBat - Nie 11 Cze, 2017

Nie bardzo mi się chce w to wierzyć. Czyli reszta egzemplarzy to niby jaką jakość ma? Są tu entuzjaści marki, którzy może wcześniej rozpracowali ten symbol?
widoczek - Pon 12 Cze, 2017

To był chyba taki "chłyt materkingowy"
RoboBat - Pon 12 Cze, 2017

A jeszcze jedno kwestia mnie nurtuje. Co to za lornetki z nazwą aus Jena? Wyglądają identycznie jak CZJ a jednak nie ma na nich oryginalnego loga. To jakieś podróby? Prawie jak Jena? O co tu chodzi?
Maciek - Pon 12 Cze, 2017

Rzeczywiście dziwne. NRD-owski Carl Zeiss Jena miał umowę z zachodnim Zeissem o wzajemnym nie wchodzeniu sobie w drogę. Dlatego też lornetki CZJ na zachodzie sprzedawane były pod marką bodajże "Revue" - ale "aus Jena"? pierwsze słyszę.
RoboBat - Pon 12 Cze, 2017

Revue to jakiś merketowy brand. Zamawiali gdzie popadne. Najczęściej w Japonii. Nawet rosjanie robili lornetki dla Revue, ale Jena chyba nie. Dziś na olx był ladny ogumowany Octarem 8x50 aus Jena za 400 zł. Zniknął zanim zdąrzyłem się dodzwonić.
Kerebron - Pon 12 Cze, 2017

"aus Jena" znaczy po prostu "z Jeny". Tak oznaczane były produkty eksportowane do USA, Beneluxu, Włoch, Austrii i Grecji, wytwarzane przez NRD-owskiego Zeissa, bo prawo do nazwy Carl Zeiss sąd przyznał Zeissowi z Oberkochen (czyli z RFN). W krajach Commonwealthu, Japonii i Ameryce Południowej obie firmy mogły używać nazwy Carl Zeiss, ale z dopiskiem: "West Germany" lub "Jena".
m-day - Wto 13 Cze, 2017

1Q to wg mnie wersje obiektywów i lornetek przed multi-coated, czyli ze starymi powłokami. Są tu mądrzejsi ode mnie, ale nic nie gadają.
RoboBat - Wto 13 Cze, 2017

M-day być może, ale te same modele przed multi coated występuja tez w wersjach bez 1Q.
PS Prośba do mądrzejszych ode mnie i M-daya: pomórzcie :-)

goornik - Sro 14 Cze, 2017

To 1Q czy Q1, jak wolicie, pojawiało się nie tylko na sprzęcie optycznym z Jeny, to ogólenie był symbol "wysokiej jakości dedeerowskiej". Widziałem kiedyś jakiś sprzęt audio z tym znaczkiem, coś a'la nasz Diora czy Kasprzak.
Nie jest prawdą, że "1Q" to sprzęt z epoki pojedynczych powłok.

RoboBat - Sro 14 Cze, 2017

Sporo ogloszeń przewertowałem szukając jeniacza do mojej kolekcji i nie spotkałem tego znaczka na żadnej wersji z powłokami multicoated.

[ Dodano: Sro 14 Cze, 2017 23:47 ]
Źle się wyraziłem. Zmaczek 1Q nie występuje wspólnie z napisem multi coated na obudowie, choć występują wersje lornetek z tymi powlokami bez tego napisu na obudowie za to ze znaczkiem 1Q.

goornik - Sob 17 Cze, 2017

RoboBat napisał/a:
Sporo ogloszeń przewertowałem szukając jeniacza do mojej kolekcji i nie spotkałem tego znaczka na żadnej wersji z powłokami multicoated.

[ Dodano: Sro 14 Cze, 2017 23:47 ]
Źle się wyraziłem. Zmaczek 1Q nie występuje wspólnie z napisem multi coated na obudowie, choć występują wersje lornetek z tymi powlokami bez tego napisu na obudowie za to ze znaczkiem 1Q.

Nie masz racji. Mój jeniacz 8x30 ma obie grawury

RoboBat - Sob 17 Cze, 2017

Widać nikt takich nie sprzedaje skoro jeszcze nie natrafłem :-) Takie dobre?