|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Używany kompakt (400 zł)
parkometr - Nie 11 Cze, 2017 Temat postu: Używany kompakt (400 zł) Witam,
na wstępnie zaznaczam, że na aparatach się nie znam kompletnie, do tej pory użytkowałem 'idiotmaszynkę' z dolnej półki. Chciałbym teraz zakupić za nieduże pieniądze używany sprzęt do zastosowań domowych/rodzinnych. Ściśle do fotografowania głównie na zewnątrz - bawiących się dzieciaków oraz psów (a więc dość ruchliwe obiekty :-]). Zależało by mi na tym aby móc na takim aparacie uzyskać efekt rozmytego tła (czyli jakiś obiekt na pierwszym planie ostry, tło rozmyte) - tak aby potem nie przerabiać z lepszym lub gorszym skutkiem w programie graficznym. Aparaty jakie mi wpadły w oko to:
- Panasonic Lumix FZ45
- PANASONIC DMC-LZ30
- Panasonic Lumix DMC-LZ20
- NIKON COOLPIX L320
- NIKON COOLPIX L330
- FUJIFILM FINEPIX S 8600
- Sony dsc-h200
O ile na parametrach w stylu liczba megapixeli się orientuje to reszta mi niewiele mówi. Z jednej strony chciałbym mieć coś co na automacie robi ładne zdjęcia ale aby móc czasem też coś grzebnąć (choćby po to aby uzyskać efekt rozmytego tła).
Proszę zatem o radę osoby, które się znają na rzeczy. Jak wam się wydaje, który z tych aparatów byłby dobry do takich zastosowań? Lub i może macie własne typy w budżecie do 400 zł (sprzęt używany)?
|
|