forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sport i przyroda - FF czy APSC?

Kaps - Wto 13 Cze, 2017
Temat postu: Sport i przyroda - FF czy APSC?
Witam
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą lustrzanki. Fotografuję półzawodowo kolarstwo szosowe i hobbystycznie przyrodę. Niestety obecny zestaw przestaje mi wystarczać - posiadam Canona EOS 400D i obiektyw Canona 70-200/4L.

To, co zauważyłem, to w sporcie brakuje mi lepszego AF i wyższego używalnego ISO (w tym modelu 800 to jest maks, a ja jestem tolerancyjny). W przyrodzie czasami przydałby się lepszy zasięg, ale to jest pomijalne/do zniwelowania obiektywem.

Przyznam, że mam spory dylemat. W Canonie nie trzyma mnie nic (nie oszukujmy się, że jeden obiektyw nie ciąży), a Nikon ciągnie nieco tańszymi FF z dobrym AF i lepszymi (?) matrycami APSC. Jestem zdecydowanie otwarty na propozycje, które zmieszczą się w budżecie 10-12 tysięcy na body i dwa obiektywy (zoom w stylu 70-200 i coś szerszego).

Znajomy sprzedaje D700 w bardzo dobrym stanie, ale może znajdzie się coś lepszego? D7200? 7D Mark2?

Andrzej.M. - Sro 14 Cze, 2017

Kaps napisał/a:
D7200

Jeszcze lepszy D500 ale budżet nie puści. Ale na d7200 +2 szkła ( Sigma17-50/2,8 i Tamron70-200/2,8 lub Nikkor f4) powinno wystarczyć.