forum.optyczne.pl

Lornetki - Rozstaw źrenic - potrzebuję szybkiej porady

DO 8x56 - Pią 23 Cze, 2017
Temat postu: Rozstaw źrenic - potrzebuję szybkiej porady
Witam, nie znalazłem na forum dokładnie tego czego chciałem się dowiedzieć, a zależy mi na szybkiej poradzie, więc założyłem ten wątek...

Otóż chcę kupić lornetkę do nocnych obserwacji i wybór padł na Delta Optical Titanium 8x56 (porro). Lornetkę muszę kupić w ciągu kilku dni, więc czasu jest mało, a pojawił się pewien problem. Maksymalny rozstaw okularów tej lornetki to 75 mm, natomiast ja mam bardzo szeroki rozstaw źrenic wynoszący 77 mm (zmierzony przeze mnie przed lustrem). Zawsze używając lornetek musiałem je maksymalnie rozciągać, żeby dobrze widzieć, ale teraz, gdy chcę kupić własną lornetkę na lata nie wiem, czy ten parametr nie dyskwalifikuje wybranej przeze mnie lornetki.

Jak uważacie? Czy te 2 mm bardzo wpłyną na jakość i komfort użytkowania lornetki?
Z tego co patrzyłem to wśród innych producentów też szału nie ma i standardowo rozstaw okularów mieści się w granicach 72-75 mm, niekiedy zbliżając się do 76 mm.

Proszę o pilną i fachową poradę.
Pozdrawiam.

widoczek - Pią 23 Cze, 2017

Tylko osobiste spojrzenie przez lornetkę odpowie Ci na to pytanie. Wg mnie będzie się dało obserwować ale tylko dzięki temu że lornetka ma 7mm źrency więc jest jakiś tam zapas. Ale to gdybanie, musisz sam to sprawdzić "organoleptycznie".
A tak w ogóle 77mm to strasznie dużo, pierwszy raz słyszę o tak szerokim rozstawie oczu :shock:

leniwiec - Pią 23 Cze, 2017

Może spróbuj wybrać się do jakiegoś optyka (takiego od okularów ;) ) w okolicy. Może się okaże, że jednak mieścisz się 75.
Arek - Sob 24 Cze, 2017

Albo lepiej popatrz przez DOT. To dość powszechnie występujący sprzęt dostępny w wielu sklepach - może któryś z nich znajduje się w Twojej okolicy. Ewentualnie zamów przez internet i jak nie będzie dobrze, to zwrócisz.
Sphyrna - Sro 05 Lip, 2017

Szukałem kiedyś, wg specyfikacji:

Swift Optics Horizon 10x42 (76,3mm)
Vixen New Foresta HR 8x42 WP (77,7mm; pod tym względem super)
Kowa BD 10x42 XD Prominar (76,6mm)

ale i tak skończyło się na mono - i po kłopocie z rozstawem (wiem, wątpliwa radość).

widoczek napisał/a:
(...)A tak w ogóle 77mm to strasznie dużo, pierwszy raz słyszę o tak szerokim rozstawie oczu :shock:

- nie przejmuj się, ja mam 78mm. Dla producentów lornetek - i dla niektórych kolegów - jesteśmy gorzej, jak Yeti - nawet nikt o nas nie słyszał! :grin: