forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Różne oznaczenia Panasonica FZ18???

Sz@kal - Pią 16 Maj, 2008
Temat postu: Różne oznaczenia Panasonica FZ18???
Witam przymierzam się do kupna aparatu Panasonic FZ18 (mam nadzieje że to dobry wybór?) przeglądając oferty sklepów internetowych napotkałem się na różne oznaczenia tego aparatu: FZ18; FZ18E; FZ18K; FZ18S; FZ18E-S; FZ18E-K. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czym różnią się te oznaczenia oraz który z nich wybrać? Wyczytałem również że można spotkać te aparaty "made in china" oraz "made in japan" domyślam się że lepiej brać ten drugi...?
Będe wdzięczny za odpowiedź

edmun - Pią 16 Maj, 2008

Wszystko możesz wyczytać z tematu "FZ18" który jest już w tym dziale.

ok po paru "godzinach" :( lektóry znalazłem wyjaśnienie skrutów ale nadal w sumie nie mam odpowiedzi czy trzeba przykładać jakąś dużą wagę do tych literek... tzn czy któraś wersja nie ma czegoś na wyposażenhiu jak jest z softem itd itp...
sluuurp - Pią 16 Maj, 2008

Z softem, to nikt nie wie. Możesz sobie sam w sklepie sprawdzić specjalnym kodem, jest podany w wątku o FZ18.
Wyposażenie w każdym jest takie same.

tak tyle ze w sumie i tak niewiadomo który soft najlepszy ;) a co do sprawdzenia to nie dam rady gdyż aparat mam zamiar zamówić ze sklepu internetowego więc jaki przyjdzie taki przyjdzie... i tak jak patrze to u nas dostępne są tylko aparaty z literką "E" S oraz K to tylko nazwa kolorów więc nie mam już problemu :) a może ktoś poleci jakiś sklep którym warto się zainteresować???
sluuurp - Pią 16 Maj, 2008

Najnowszy soft jest 1.08, wgrałem go sam, a miałem sklepowy 1.04.
Jednym z lepszych sklepów jest Fotojoker. Tam jest spory ruch, bo ceny przyzwoite i aparat może nawet być z najnowszym softem.

Gientus - Sro 21 Maj, 2008

Sz@kal ja polecam Agito.pl, kupiłem nieco ponad tydzień temu i mój był Made in Japan z softem - 1.07 (ostatnio sprawdzałem), niska cena, szybka i bezpieczna paczka kurierem UPS na 2 dzień.
Pozdrawiam.

Portal - Sro 21 Maj, 2008

ja swoj kupilem w fotojoker i polecam ten sklep ( w moim miescie to jedyny sklep w ktorym wogle mozna kupic ten aparat , nie liczac MM)
a co oznaczenia to w polsce dostepne sa tylko E (mowie o legalnych zrodlach)
i lepiej jak znajdziesz made in japan :)

Mr.Martin - Sro 21 Maj, 2008

tylko japan. K
iedys czytalem cos o canonach i jeden z uzytkownikow opisywal jak to w mediaMarkt wzial do reki Canoca S5 made in china ( a byl posiadaczem tego modelu ale japan) - plastik trzeszczal jakby zle dopasowany i mowil ze porownujac ze swoim japanem ten china jakby nie dorobiony był
Co do sklepow polecam ten fotojoker , agito - odradzam allegro i inne wynalazki.

moon - Sro 21 Maj, 2008

Dziś wszystkie koncerny mają swoje zakłady w Chinach, Malezji, czy Singapurze. Sprzęt tam produkowany wcale nie musi być gorszy od tego z fabryki z Japonii.
Ja polecam wszystkie sklepy, które mają dużo pozytywnych opinii od kupujących. Przed zakupem warto poczytać komentarze o sklepie. Na porównywarkach cen jest ich sporo. Kupowałem w agito.pl, wszystko załatwiono ok., UPS szybciutko przywiózł, nie mam uwag do tego sklepu.

cube007 - Sro 21 Maj, 2008

Rowniez z czystym sumieniem polecam agito, nie mialem tez problemow z hoopla... Przychylam sie do zdania ze mimo wszystko lepiej miec Made in Japan na obudowie ;)
Sz@kal - Czw 22 Maj, 2008

ok a teraz trochę z innej beczki bo zaczynam się zastanawiać czy FZ18 czy Canon S5IS co prawda testy na różnych stronach pokazują delikatną przewagę FZetki ale coi wy o tym myślicie???
banan11 - Czw 22 Maj, 2008

A ja proponuję moderatorowi zamknąć ten temat bo się robi duplikat "LUMIX DMC-FZ18 - to może być to..."
goltar - Czw 22 Maj, 2008

Dobry pomysł, zamykam i zapraszam TU