forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 1D Mk III + Canon 70-300 mm IS 2 USM

Arthurius - Pią 14 Lip, 2017
Temat postu: Canon 1D Mk III + Canon 70-300 mm IS 2 USM
Czy ten obiektyw będzie w pełni kompatybilny z tym aparatem?

Zauważyłem, że nowe puszki Canona są czasami niekompatybilne ze starymi obiektywami (np. EOS-100D z Tokiną 70-210 działa tylko na najszerszej przysłonie)
Czy mogę się spodziewać podobnych problemów w przypadku podłączenia nowego obiektywu Canon 70-300 mm IS 2 USM ze starym EOS 1D Mk III?

komor - Pią 14 Lip, 2017

W przypadku kombinacji stary Canon-nowy Canon raczej nie powinno być problemów, ale na forum raczej trudno będzie znaleźć kogoś z taką kombinacją sprzętu, lepiej zapytać bezpośrednio u źródła.
Arthurius - Pią 14 Lip, 2017

Dzięki odpowiedź.

Z chęcią bym wypróbował ten szybki obiektyw (za rozsądna cenę) z szybkim aparatem (również obecnie za rozsądną cenę).

Obiektyw już mam. Bez wątpienia daje jakościowo najlepsze zdjęcia spośród moich obiektywów, ale z Canonem 100D trochę się marnuje... No i waży prawie 2x więcej od Canona 100D :)

komor - Pią 14 Lip, 2017

Czemu marnuje się ze 100D? :) Szybkostrzelność czy pancerność 1DIII niespecjalnie chyba ma znaczenie dla tego szkła? Nie wiem ile teraz jest warty taki korpus, ale wolałbym albo jakieś 5D z generacji o podobnej wartości finansowej, albo 6D, albo 80D, 70D…
Wujek_Pstrykacz - Pią 14 Lip, 2017

Co do obiektywów firm takich jak Sigma, Tamron, Tokina to ich stare wersje często nie działają z nowszymi korpusami. Natomiast każdy Canon USM powinien działać nawet ze starszym korpusem. Nie wiem czy STMy będą działać.
Wojmistrz - Nie 16 Lip, 2017

Też będą działać, ale tak jak by STM nie było, jak ze zwykłym silnikiem.
Wujek_Pstrykacz - Pon 17 Lip, 2017

Kolega Arthurius z jakich regionów Polski jest. Ja mam 1d mIII jakby co?