forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec do zdjęć...

piexa - Sro 26 Lip, 2017
Temat postu: Bezlusterkowiec do zdjęć...
Witam.
Przymierzam sie do zakupu nowego aparatu gdyż mój stary 10 letni D70s jest po pierwsze za ciężki, po drugie technologicznie za stary i pora go wymienić. Wybór padł na bezlusterkowca z wymiennymi obiektywami. Kwota jaka dysponuje to okolice 4 tys zł.

Głównie zależy mi na jakości obrazu. Aparat ma mi służyć do robienia zdjęć, do filmów mam kamerę więc pięcioosoiowe stabilizacje i tym podobne filmowe bajery nie sa mi potrzebne.
Lustrem robie juz ładnych pare lat i jedynie na początku spawdząłem i korzystałem ze wszystkich funkcji, jednak w 99% przypadków zdjęcia to tryb A lub M, zmieniam tylko przysłonę oraz ISO, czasami ustawiam czas i tak naprawdę z tylu funkcji korzystam.
Matryce mniejsze niż APSC odpadają. Zdjęcia robie głównie wakacyjno-podróżnicze i czasem jakieś imprezy domowe (dzecko).

Po obejrzeniu testów kilku modeli moim faworytem jest Fujifilm X-T10 z obiektywem
18-55 F/2.8-4 - głównie ze względu na jakość zdjęć przy dużych czułościach i małych szumach.

Czy mielibyście dla mnie jeszcze ewentualnie jakiś model który byłby w stanie konkurować z tym aparatem jakością/szczegółowością zdjęć?

TS - Czw 27 Lip, 2017

Ja tylko sprostuję, że dobra stabilizacja to nie jest filmowy bajer. Jest bardzo przydatna przy ręcznym ostrzeniu na dłuższych ogniskowych z użyciem lupy, a także do zdjęć wnętrz, gdzie na szerokim kącie można fotografować bez statywu w naprawdę kiepskim świetle.