forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw Pancake EZ-M 14-42 EZ czy ED 14-42 II R ?

Piotr Maj - Sro 09 Sie, 2017
Temat postu: Obiektyw Pancake EZ-M 14-42 EZ czy ED 14-42 II R ?
Witam wszystkich.

Aparaty Olympusa posiadają 2 rodzaje kitowych obiektywów:

- EZ-M 14-42 EZ
- ED 14‑42mm F3.5‑5.6 II R

Który z nich jest lepszy? tzn. daje lepsza jakość zdjeć?
Nie mogę się doczytać czym one sie róznią poza wyglądem oczywiście? Parametry na stronie producenta są identyczne.

W markecie pobawiłem sie tym F3.5‑5.6 II R I zauwazyłem ze posiada reczny autofocus. No ale nic wiecej nie udalo sie zrobić bo aparat nie właczal sie. Pancake nie mogłem pokrecić bo byla załozona blokada na zlodziei :-)
Wolałbym obiektyw , ktory nie wysunie sie w pokrowcu przez przypadkowe naciśniecie przycisku power, ale przy zakupie najwazniejsza jest jakość zdjeć . Gabaryt mi nie przeszkadza.

Czy ten II R ma tylko manualnego zooma, a naleśnik jest z silniczkiem?
Rozumiem ze AF/MF dziala w obu tak samo.

T.B. - Sro 09 Sie, 2017

EZ ma elektryczny zoom, II R ręczny. Reszta różnic tutaj:
http://www.optyczne.pl/po...=1009&add1=1176
Podobno nieco lepszy jest II R. Tak mówią.

WojciechW - Czw 10 Sie, 2017

Powinieneś zerknąć na pełniejsze testy obydwu obiektywów na dobrej stronie internetowej: np.
dla EZ
www.photozone.de/m43/885_olympus1442f3556ez
a dla vrII
www.photozone.de/m43/846-olympus1442f3556iir

Z porównania obydwu testów wynika, że znacznie lepszym optycznie jest jednak vrII, co dotyczy zwłaszcza jego zachowania na tzw krótkim końcu, czyli dla krótszych ogniskowych, gdzie daje znacznie lepszą ostrość niż EZ. Ponadto w przypadku vrII jest możliwość zastosowania całkiem przyjemnego konwertera szerokokątnego. Tak się składa, że vrII i konwerter szerokokątny mogę polecić z własnej praktyki, a na testach photozone.de się jeszcze nigdy nie zawiodłem.

To wszystko ma istotne znaczenie w codziennej praktyce fotoamatora, bo do większości zdjęć - architektury, krajobrazu, a nawet szybkich ujęć grup ludzi, wygodniejsze są jednak krótsze ogniskowe.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

snufkin - Czw 10 Sie, 2017

ED 14‑42mm F3.5‑5.6 II R jest generalnie optycznie trochę lepszy i tańszy.

EZ-M 14-42 EZ ma tylko w kilku punktach przewagę:
1. Może być mniejszy
2. Elektryczny zoom (bardziej płynny) będzie lepiej się spisywał przy filmowaniu
3. Elektrycznym zoomem można sterować zdalnie (np. z poziomu aplikacji na telefon)

Ja bym wybrał wersję II R.

WojciechW - Czw 10 Sie, 2017

Hm, gdy kupowałem swój EPM-2 to właściwie wyboru nie było, ale "elektryczny zoom" nie brzmi dla mnie zbyt zachęcająco. W takiej prostej, baaardzo niewygodnej wersji znany jest z prostych kompaktów, ale z tego co wiem to uczyniono wiele wysiłków, by choć trochę zaczął przypominać ten manualny.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Piotr Maj - Czw 10 Sie, 2017

Dziękuje za pomoc , wybór padł na ED 14‑42mm F3.5‑5.6 II R.
Zamówiłem dzisiaj aparat OMD-M10 mark II z tym obiektywem.

Nie chcę elektrycznego zooma po ostatniej wpadce, jak mi się w kompakcie Nikona power niechcąco włączył, kiedy aparat był w pokrowcu. Na szczęście wykupiona jest dodatkowa gwarancja i usterkę naprawiono bez dodatkowych kosztów.

boa ksztusiciel - Pią 06 Lis, 2020

Chciałbym się podpiąć pod tego 14-42 ez pancake, czy na ten obiektyw tez można nakręcać filtry szare?