forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Twój ulubiony temat w fotografii

mnich - Sob 17 Maj, 2008
Temat postu: Twój ulubiony temat w fotografii
Witaski. Mam taka prostą ankiete dla Nas.
krisv740 - Sob 17 Maj, 2008

pejzaż :cool:

[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 14:51 ]
jak to mówią - wpuść ch... do biura to atrament wypije :mrgreen:
nie załapałem bo mi się strona głupio otworzyła :oops:

Wujek_Pstrykacz - Sob 17 Maj, 2008

ciekawa ankieta. Odznaczyłem dwa punkty, więc chyba bedzie dobrze.
mavierk - Sob 17 Maj, 2008

nie ma moich ulubionych kwiatków :)
MC - Sob 17 Maj, 2008

Dobry pomysl mnich :razz:
mnich - Sob 17 Maj, 2008

mavierk napisał/a:
nie ma moich ulubionych kwiatków

Są mavierk, są tylko w innym wymierze. :)

igorax - Nie 18 Maj, 2008

akt, człowiek, portret, eksperymenty
jaad75 - Nie 18 Maj, 2008

igorax napisał/a:
akt, człowiek, portret, eksperymenty

Widzę, że ten kierunek cieszy się na tym forum stosunkowo małym powodzeniem... :???:
Wszyscy kochają przyrodę i pejzaż...

igorax - Nie 18 Maj, 2008

..ehh trzeba założyć wątek typu "portretowo". ;-) jak są "urlopowo" lub "wiosennie"..
jaad75 - Nie 18 Maj, 2008

Dobry pomysł, może nie tyle "portretowo", co np. "ludzie" - w tej kategorii mieściłby się zarówno portret pozowany, czy akt, jak i np. reportaż, więc może byłoby więcej zdjęć... A tak wogóle, to "Wiosennie" i "Urlopowo" powinny chyba trafić do tego samego działu, co kwiaty Mavierka...

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 09:35 ]
Dobra, no to założyłem, co mi tam... :razz:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3117

Paweł_G - Nie 18 Maj, 2008

Ja odznaczyłem pejzaż, zwierzęta i sport. W przyszłości pewnie portrety.
sławek_38 - Nie 18 Maj, 2008

Dla mnie przyroda w każdej postaci a szczególnie urzeka mnie w niej kolorystyka o którą trudno nawet na najlepszych monitorach, gazetach itp.
komor - Nie 18 Maj, 2008

A ja w przyszłości bym chciał robić akty, tylko nie wiem co żona na to :oops: :lol:

jak się nie zdodzi to muszisz innego modelu poszukać.... :mrgreen:

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 20:48 ]
Tylko co ona na to wtedy?

k1caj_ns - Nie 18 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:
Tylko co ona na to wtedy?
zadowołona raczej niebędzie :lol:

Ja zaznaczyłem sport , zwierzęta i pejzaż :wink:

komor - Nie 18 Maj, 2008

No ja właśnie te inne modele miałem na myśli :P A konkretnie modelki...
mnich - Nie 18 Maj, 2008

przecież do aktu nie trzeba sie zaraz rozbierać... w całości :P

Oczywiście mówie o modelu, nie o fotografie :lol:

k1caj_ns napisał/a:
przecież do aktu nie trzeba sie zaraz rozbierać... w całości

a co - :smile: stringi odwrotnie zakładać w zależności od potrzeb ujęcia?

Allan - Pon 19 Maj, 2008

komor napisał/a:
A ja w przyszłości bym chciał robić akty, tylko nie wiem co żona na to :oops: :lol:

A co masz na mysli?
Czy zona ma pozowac ?
czy w tym czasie obiad gotowac jak Ty bedziesz strzelal foty :lol:

k1caj_ns - Pon 19 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:
k1caj_ns napisał/a:
przecież do aktu nie trzeba sie zaraz rozbierać... w całości

Heh Sławek mi posta ożenił :roll:

Myślę , że jak żona ma do Ciebie zaufanie to niebędzie problemów :razz: Tylko żebyś się nie zdziwił jak sie po jakimś czasie okaże ,że Twoja żona też chce akty fotografować :wink:

jaad75 - Pon 19 Maj, 2008

Ale i tak jestem zdziwiony, że jak do tej pory tylko dwie osoby (oprócz mnie) wpisały akt jako jeden z ulubionych tematów fotografii...
sławek_38 - Pon 19 Maj, 2008

Cytat:
Ale i tak jestem zdziwiony,

Jest taka moda (kolega naprawia komórki) na fotografowanie wszystkich części aparatami.., nawet się nie spodziewałem co ludzie noszą w telefonach! Wszystko w róznym kształcie i postaci, akty to na pewno są, ale czy zdjęcia?
I wiek nieważny!

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 19:07 ]
k1caj_ns napisał/a:
jak żona ma do Ciebie zaufanie to niebędzie problemów

Przypomnaił mi się taki kawał o partyzantach:

Pyta się Babka dziadka: Dziadek -kto to są Ci partyzanci bo tak cały czas w radio o tych partyzantach i partyzantach.
Dziadek na to: to tacy ludzie co atakują szybko od tyłu z zaskoczenia i znienacka! A Babka po chwili namysłu: Dziadek, toś Ty stary partyzant!

Może własnie trzeba na początek te akty na PARTYZANTA! :grin:

MM - Pon 19 Maj, 2008

Ja zdecydowanie wolę fotografię dynamiczną. Kadry w których mam mnóstwo czasu na przemyślenie, wycelyzowanie parametrów, światła itd. są fajne, ale mnie na dłuższą metę nudzą. Więc fotoreporterka i jej pokrewne to podstawa :grin:
jaad75 - Pon 19 Maj, 2008

Zawsze można robić dynamicznie akty.... :smile:
heding - Pon 19 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
Zawsze można robić dynamicznie akty....

i na dodatek w samolocie albo z samolotu... :mrgreen:

MC - Wto 20 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
Zawsze można robić dynamicznie akty.... :smile:

Na przyklad fotograf goni zone, ktora nie chce pozowac :lol:

igorax - Wto 20 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
Dobry pomysł, może nie tyle "portretowo", co np. "ludzie" - w tej kategorii mieściłby się zarówno portret pozowany, czy akt, jak i np. reportaż, więc może byłoby więcej zdjęć... A tak wogóle, to "Wiosennie" i "Urlopowo" powinny chyba trafić do tego samego działu, co kwiaty Mavierka...

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 09:35 ]
Dobra, no to założyłem, co mi tam... :razz:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3117

dobrze . coś trzeba będzie wrzucić. ;-)

mnich - Wto 20 Maj, 2008

MC napisał/a:
Na przyklad fotograf goni zone, ktora nie chce pozowac

Ale nie koniecznie swoją ;)

MC - Wto 20 Maj, 2008

mnich napisał/a:
MC napisał/a:
Na przyklad fotograf goni zone, ktora nie chce pozowac

Ale nie koniecznie swoją ;)

Wtedy mielibysmy cos na ksztalt sztafety. Cudza zona ucieka przed fotografem, a ich goni wsciekly maz :lol:

mnich - Wto 20 Maj, 2008

wtedy mamy akt, sport, reportaż w jednym :)
mnich - Wto 20 Maj, 2008

Wybaczam.
PS: nie pluj na moje posty i forum. :lol: :mrgreen:

arietiss - Wto 20 Maj, 2008

Ja tam akt zaznaczyłem! :mrgreen:
Ale żona się nie zgodzi... :sad: :wink:

kozidron - Sro 21 Maj, 2008

no ja to chyba jakimś zwyrolem jestem - wtedy, bo najbardziej lubię fotografować meneli albo blokersów.......a jest co robić 3mieście

co do aktów to ciężka sprawa z tymi żonami, moja wyraziła ogromny sprzeciw i nic nie pomaga, więc albo samowola albo sobie odpusczę

jaad75 - Sro 21 Maj, 2008

Pytacie się żon o pozwolenie?!?... :twisted:

ja nie musiałem pytać, zaczęła rozmowę na ten temat zanim zdążyłem sam go poruszyć.........ta kobieca intuicja .......

Wyraziła sprzeciw, by wystąpić w roli modelki, czy abyś Ty wystąpił w roli fotografa?... :smile:
mnich - Sro 21 Maj, 2008

Zanim spytacie kogoś czy wystąpili by w roli modela w akcie, sami sobie zadajcie to pytanie. :smile: :wink:

Jeśli miałbym wpływ na stronę artystyczną, światło i kadr, to nie widzę problemu... Tyle, że wtedy musiałbym fotografować sam siebie, a to nie wydaje mi sie ani ciekawe, ani przyjemne - chociaż niektórym wychodzi całkiem interesująco...

jakby delikatnie ująć wyraziła ogólny sprzeciw na obie sytuacje a zdecydowany sprzeciw jak się modelka znalazła

kozidron napisał/a:
jakby delikatnie ująć wyraziła ogólny sprzeciw na obie sytuacje a zdecydowany sprzeciw jak się modelka znalazła

To trzeba przyzwyczajać! Zacząć od portretów itp. - nawet nie wiesz jak szybko kobiety zwykle chcą przejść do fotografowania aktów - niektóre trzeba powstrzymywać przed rozbieraniem się... :mrgreen:

MC - Sro 21 Maj, 2008

jaad75, najwyrazniej nie kazdy ma taki urok osobisty i dar przekonywania jak Ty :mrgreen:
mnich - Sro 21 Maj, 2008

Zaraz ktoś powie że trzeba mieć odpowiedni sprzęt. :mrgreen: :lol:
MC - Sro 21 Maj, 2008

I bynajmniej nie bedzie chodzilo o softboxy, Hasselblady itp...
mavierk - Sro 21 Maj, 2008

rzekłbym raczej 'strategia' :] Ja w sumie chciałbym robić nie tyle akty, co portrety z dużym dekoltem - baardzo mi się te zdjęcia podobają :] No ale są blokady... chociaż razy pare mi się udało.
MC - Sro 21 Maj, 2008

Oj mavierk, a moze jeszcze upskirt Ci w glowie? Do tego ruchomy ekranik jak znalazl :mrgreen:
komor - Sro 21 Maj, 2008

No i miało być o ulubionych tematach w fotografii, a są cztery strony o gonieniu gołych d... :)

jaad75 to nie tak, kłopotów z modelkami to nie mam.....i jasna sprawa ze wiele kobiet sie lubi rozbierać.....kłopoty to są z żoną ale w sumie to nie kłopot, po prostu przywykłem, że ta dziedzina jest juz dla mnie zakazana i się nie awanturuje ( w sensie z zoną)
kozidron - Czw 22 Maj, 2008

ta, żona sie ucieszy i weźmie to za prowokacje ....hehe
Allan - Wto 27 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:

To trzeba przyzwyczajać! Zacząć od portretów itp. - nawet nie wiesz jak szybko kobiety zwykle chcą przejść do fotografowania aktów - niektóre trzeba powstrzymywać przed rozbieraniem się... :mrgreen:

To wcale nie jest smieszne, zgadzam sie z tym absolutnie
Robilem kiedys wiele takich zdjec (wiele mam na mysli ponad 60tys na websites)
Nie spotkalem jeszcze kobiety ktorej nie udalo sie namowic na akt (30 na 30 i to przypadkowo spytanych/spotkanych w roznym wieku "19-56")
Oczywiscie trzeba do tego umiejetnie podejsc i zachecic, a przede wszystkim dac jej
troche czasu na przyzwyczajenie sie z mysla - z reguly 15-20 minut wystarcza
Kobieta jest z urodzenia exhibicjonistka, trzeba tylko jej podpowiedziec rzecz najwazniejsza,
co to jest ta rzecz? Juz wam mowie.
Kobieta musi miec wytlumaczenie przed sama soba i innymi dlaczego to robi/zrobila
Trzeba jej to wytlumaczenie podpowiedziec jesli sama nie znajdzie ale nie dawac jej zbyt duzo czasu na myslenie
W 50% przypadkow w ogole jej nie nalezy pytac oto czy chce sie rozebrac
Trzeba po prostu bez pytania kazac jej powoli zrzucac z siebie kolejne laszki - i to pracuje.
Bardzo pomocny jest "zachwyt fotografa" przy kolejnej zrzuconej szmatce i mile
erotyczne komentarze w stylu -"oh pieknie, ale laska, wow, baby you are killer, tak pieknych ksztaltow jeszcze nie widzialem,
ale ty masz figure itp" a nawet nie zauwazy tego ze sie rozebrala
Ma wtedy wtedy wytlumaczenie ze fotograf nie dal jej czasu do namyslu i zaskoczyl
no a jak juz ja zobaczyl raz no to niczego nie zmieni fakt rozebrania sie ponownie
Poza tym do golizny czlowiek sie przyzwyczaja. Pytalem wiele razy dziewczyny jak sie czuja
po pierwszej serii, - odpowiedz byla zawsze ta sama, przestaly czuc wstyd juz po 10-15 minutach
..I to wcale nie jest zart z mojej strony, wrecz przeciwnie
Jestem smiertelnie powazny

edmun - Wto 27 Maj, 2008

Allan chyba Tobie nie wolno żadnych dziewczyn przedstawiać ;)
Wiem że to nie żart, ale oprócz samej modelki, myślę że sam fotograf musi nauczyć się pracować przy akcie... nie mówiąc że kilka niepoprawnych myśli i zamiast skupić się na zdjęciach będzie chodził rozmarzony.
Różnie to bywa. Lubię akty, sam chciałbym robić, ale brakuje mi i modelki i czegoś we mnie żebym się przezwyciężył do aktu, już nie mówiąc że nie mam studia i chyba trochę za młody jestem aby być fotografem aktów ;)

kozidron - Wto 27 Maj, 2008

brzmi to jak dobra rada wuja,..........hehe... z modelkami to chyba nie problem (gorzej z przyzwyczajeniem żony)...hehe...no ciekawe podejście z tymi komentarzami....ja to stosowałem raczej inną metode, ograniczałem się do uwag technicznych, komentując co najwyżej: świetnie, dobrze itp...
Allan - Wto 27 Maj, 2008

kozidron napisał/a:
....ja to stosowałem raczej inną metode, ograniczałem się do uwag technicznych, komentując co najwyżej: świetnie, dobrze itp...

Mozna i tak ale po tamtych tekstach wyciagniesz z nich wiecej expresji i autentycznego zaangazowania :smile:

muad - Sob 07 Cze, 2008

Ja chętnie pofotografowałbym żonę w mniejszej iloście ubrania..... niestety to jest tylko możliwe na plaży :wink:
heding - Sob 07 Cze, 2008

Cyt.: "Wybierz tylko 12 odpowiedzi"
To jakiś żart??? Przecież jest tylko 12 opcji... :mrgreen:

mnich - Sob 07 Cze, 2008

To automatyczna informacja ankiety.
Michal4 - Nie 05 Paź, 2008

I tu jest właśnie pies pogrzebany - sama ankieta mówi za siebie - To my się bardziej boimy aktów niż kobiety. Tak jak Allan zauważył każda kobieta wręcz chce się rozebrać, pokazać i usłyszeć przy okazji parę miłych komentarzy. Kiedy biegam ze swoim zestawem laski już nie raz same się pytały (niejednokrotnie obce), czy mam w swojej kolekcji jakieś akty :roll: (ciekawe po co się pytały Heh) - wystarczy tylko pociągnąć temat. Ja chyba jastem pedałem bo także unikam tematu :???: Może dla tego, że boimi się swoich lasek co one na to powiedzą i tak jak ja mam niezwylke udany związek po co ryzykowaći tworzyć jakieś punkty zapalne. Hmm wyobraźcie sobie taką sytuację: Wasza laska wraca do domu; a tu na jakimś futerku leży rozebrana do rosołu jakaś gąska, a ty walisz ten tekst: "Kochanie to nie jest to co myślisz" :mrgreen: (w ankiecie także nie zaznaczyłem aktów :lol: )
kozidron - Sro 08 Paź, 2008

a "prawda" leży po środku, bo jest i tak i tak.........
dajcie spokój panowie może to i "wolne tematy" ale to jest forum sprzętowe.... :mrgreen:

mnich - Sro 08 Paź, 2008

kozidron, coś Ty się tak czepił dziś tej "sprzętowości" forum ;) ?
Bylo - Czw 09 Paź, 2008

Wracając do tematu, to moim ulubionym tematem jest MAKRO
komor - Czw 09 Paź, 2008

Moim ulubionym tematem fotograficznym są ostatnio ludzie, choć za mało doświadczony jestem, żeby o tym zdecydować na stałe.
goltar - Pią 10 Paź, 2008

Dyskusja na temat aktu została przeniesiona do tego tematu.
Tuvik - Pon 27 Paź, 2008

Ludzie to napewno najciekawszy temat przynajmniej dla mnie.No i jak to tatusiowie-dzieci to naprawde wdzieczny temat do fotografowania-te umazane jogurtem buzie ;)
Lotnictwo tez -bo akurat mam niedaleko do lotniska wiec jezdze w weekedny.
To tak wg mnie

fryta - Pon 27 Paź, 2008

przyroda, pejzaż, zwierzęta i eksperymenty - do robienia pozostałych zdjęć w wymienionych kategoriach musiałbym posiadać profesjonalny sprzęt + doskonałe umiejętności reporterskie . Nie mam takiego sprzętu i nie mam umiejętności więc zostaje mi totalnie amatorska zabawa, która daje i tak sporo radości.