forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zakup lustrzanki do sklepu internetowego

Oseii - Czw 10 Sie, 2017
Temat postu: Zakup lustrzanki do sklepu internetowego
Witam
Jestem całkowitym laikiem w sprawach aparatów więc postanowiłem napisać tutaj :)

W najbliższym czasie mam zamiar postawić sklep internetowy i w związku z tym potrzebuję dobrego sprzętu do fotografii.

W planach mam zakup zestawu bezcieniowego ( namiot + soft boxy)

Jaką lustrzankę i obiektywy polecacie?

Chciałbym przeznaczyć na aparat i obiektyw około 2000zł

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Tutejszyn - Czw 10 Sie, 2017

Oseii napisał/a:
W planach mam zakup zestawu bezcieniowego ( namiot + soft boxy)
Albo namiot, albo softboxy... Przy czym namiot to strasznie niewygodny i uciążliwy element wyposażenia studia. Popatrz sobie na stoły bezcieniowe, albo zrób sobie własną scenę z kartonu, czy czegoś, co ładnie będzie wyglądało na zdjęciu..

Obiektyw kupuje się z myślą o konkretnym zadaniu. "Sklep Internetowy" to pojęcie zbyt ogólne. Można w sieci sprzedawać zarówno igły i samoloty. Domyślam się jednak, że skoro "to" mieści się w namiocie bezcieniowym, to "to" nie będzie zbyt duże, więc obiektyw mający w zakresie 50mm powinien być OK.

Za 2000 nie masz zbyt dużego wyboru. Na Allegro znajdziesz dwie strony dość prostych aparatów dla początkujących fotografów.

Andrzej.M. - Czw 10 Sie, 2017

Tutejszyn napisał/a:
Za 2000 nie masz zbyt dużego wyboru. Na Allegro znajdziesz dwie strony dość prostych aparatów dla początkujących fotografów.

Potwierdzam, choć te k-50 to już "trochę" bardziej zaawansowane... ;)
Co do namiotu - również się zgadzam z przedmówcą. Nawet jak ktoś się uprze żeby go kupić, to i tak musi go wyposażyć w tło i jakiś stolik do postawienia na nim obiektów. I nawet ( a może właśnie szczególnie wtedy) mając namiot trzeba umieć się nim posłużyć - odpowiednio oświetlić "scenę".