forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - sigma 70-300 APO vs. Canon 70-300 IS

boogi58 - Sob 17 Maj, 2008
Temat postu: sigma 70-300 APO vs. Canon 70-300 IS
Czy jest sens zamieniać Sigmę 70-300 APO na Canona 70-300 IS? Ten pierwszy nie jest złym obiektywem, ale przy dłuższych ogniskowych brak stabilizacji daje się we znaki.
O Canonie słyszałem dużo dobrego ("ukryta L-ka"), choć pisano też o sporym rozrzucie jakościowym kolejnych egzemplarzy. Wadą jest też także światło (jak w Sigmie), ale za tę cenę trudno wymagać wiecej. Wiem, że Arek dokonał kiedyś takiej zamiany i chyba jest zadowolony (70-200 L jest dl mnie za krótki).
pzdr.

B.

goltar - Nie 18 Maj, 2008

Jeśli potrzebujesz stabilizacji to tak zmiana się opłaca (a przy takim zakresie i do tego nie najlepszym świetle IS się często przydaje ), ukrytą L-ką to jednak tego obiektywu bym nie nazwał :mrgreen: Może napisz jeszcze co fotografujesz tym tele...
MM - Nie 18 Maj, 2008

Ukryte L to pobożne życzenie Arka chyba :mrgreen:
Ostrość przy f/8 to za mało. Ważna jest szybkość, solidność, pewność AF-u, ostrość w całym zakresie na otwartej przysłonie itd. Stabilizacja się przyda do robienia zdjęć ptaków przysypiających na gałęziach, do zdjęć dynamicznych konieczny jest dobry AF a tego oba te obiektywy są pozbawione.

arietiss - Pon 19 Maj, 2008

Skoro 70-200 L jest dla ciebie za krótki, to pomyśl może o telekonwerterze Kenko x1,4+70-200 L ! Masz wtedy 280mm, dobre jakościowo, szybki i sprawny AF! Canon 70-300 IS nie jest z pewnością dobrym obiektywem, co najwyżej przyzwoitym, a swoje kosztuje!