forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jak się to robi

jotes - Sob 26 Sie, 2017
Temat postu: Jak się to robi
Cześć,
Mam krótkie pytanie - jak uzyskać efekt nieba jak na załączonym obrazku? Próbowałem w ciemnym miejscu (poza miastem) robić serie zdjęć, stackowałem je, obrabiałem, ale jedyne co mi wychodzi, to mapa nieba (jasne gwiazdy na czarnym mniej lub bardziej niebie). Im więcej stackuje tym więcej gwiazd, ale samo zdjęcie jest wyłącznie zbiorem jasnych punktów na czarnym niebie.

Jak uzyskać taki efekt jak na załączonym obrazie? Rozumiem, że wszystko poza niebem to jedno zdjęcie z długą ekspozycją, potem połączone z częścią z niebem. Ale jak własnie zrobić takie niebo?

maziek - Pon 28 Sie, 2017

Zdjęcie (lub zdjęcia, jeśli stackujesz) musisz naświetlać na tyle długo, żeby dla nastawionej czułości i przysłony niebo nie było czarne tylko ujawniło swoją fakturę. Zacznij od 30 s, przysłony przymkniętej o jeden nr i czułości 800 czy 1600. Możesz potem trochę powyciągać tej poswiaty z rawa, ale za wiele nie wyciągniesz, bo będzie brzydko wyglądać, dlatego lepiej dobrze naświetlić. Jak masz za małą ekspozycję i czarne niebo to stackowanie nie pomoże bo n*0=0 i basta.