forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon d7100 / d7200 a portretówki na m42

bassista - Pon 28 Sie, 2017
Temat postu: Nikon d7100 / d7200 a portretówki na m42
Wiem, że Nikony nie ostrzą na nieskończoność ze szkłami pod M42 bez przejściówek z soczewką. Pytanie jest w jakiej odległości można ostrzyć z przejściówką bez soczewki? Chodzi mi o to, czy da radę zestawem z obiektywami takimi jak Jupiter 135/3,5, Industar 50-2, Flektogon 35/2,4 wykonywać zdjęcia portretowe modelce oddalonej o kilka / kilkanaście metrów?
Wojmistrz - Wto 29 Sie, 2017

Pod fotografię wolałbym chyba D7100, ale o moja ocena, z tym, że pod M42 nie kupił bym Nikona, tylko Pentaxa np K-5II lub nawet pełnoklatkowego starego Canona 5D czy 1Ds.
ghost - Wto 29 Sie, 2017

Odległość ostrzenia zależy od ogniskowej.
Krótkie szkła nadadzą się jedynie do makro, dłuższe może dadzą radę.
58mm Helios nie starcza bez grzebania w tylnej soczewce.

ryszardo - Wto 29 Sie, 2017

Maksymalną odległość ostrzenia w zależności od ogniskowej można obliczyć z prostego równania soczewki.

Odległość mocowania od matrycy/filmu:
Nikon F 46,5 mm
M42x1 45,46 mm

Różnica 1,04 mm. Po krótkich obliczeniach dostajemy maksymalną odległość ostrzenia:
Dla obiektywu 35 mm: ~1,2 m
Dla obiektywu 50 mm: ~2,45 m
Dla obiektywu 135 mm: ~17,7 m

Powyższe oczywiście przy założeniach, że obiektyw nie ostrzy "za nieskończoność" i przejściówka ma zerową grubość.
Po uwzględnieniu 1 mm grubości przejściówki odstajemy dla tych samych ogniskowych odpowiednio: ~64 cm, ~1,3 m i ~9 m.

Jaka jest rzeczywista grubość tych przejściówek nie wiem. To trzeba sprawdzić i będzie można osiągnąć bardziej wiarygodne wyniki. Ogólną tendencję jednak widać.

bassista - Wto 29 Sie, 2017

Ok dzięki, o to mi chodziło. Posiadam Pentaxa K5, ale z uwagi na konieczność zmiany systemu (brak przyzwoitych długich szkieł w rozsądnych cenach) muszę podjąć decyzję Canon czy Nikon. Jednym z argumentów, choć nie najważniejszym, właśnie jest dalsze wykorzystanie mojej manualnej szklarni.
Andrzej.M. - Pią 01 Wrz, 2017

bassista napisał/a:
konieczność zmiany systemu (brak przyzwoitych długich szkieł w rozsądnych cenach)

Dziwaczne uzasadnienie... Jakich szkieł Ci brakuje? 100? 200? 500mm? Co rozumiesz przez rozsądne ceny? :cool:

cygnus - Czw 26 Paź, 2017

Jedyne "przyzwoite długie szkła", które czasem przypinam do D600 to Rubinar 500/5.6 i MTO 1000/10. Ale to bardzo specyficzne baryłki i nadają się tylko do Księżyca czy Słońca (z filtrem mylarowym). No i łatwo je przeogniskować żeby ostrzyły.