|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Profile obiektywów w LR
pawelq65 - Pią 08 Wrz, 2017 Temat postu: Profile obiektywów w LR Witam
Jak można dodać profil obiektywu Sigma Art 24-35 do LR 5.6
Szukałem próbowałem i nie udało mi się. Proszę o pomoc
T.B. - Pią 08 Wrz, 2017
Nie jestem ekspertem od Lightrooma, ale wiem tyle, że jeśli na liście Lightrooma nie ma profilu jakiegoś obiektywu, to nie ma. Ale możesz sam stworzyć taki profil. Poszukaj, poczytaj jak to zrobić - jeśli chcesz.
Czasem RAW ma wbudowany profil obiektywu. Jeśli tak, Lightroom informuje o tym w Develop -> Lens Corrections.
pawelq65 - Pią 08 Wrz, 2017
Takie profile są już w nowszej wersji więc ja się pytam czy da się doinstalować je do starszej a nie czy można taki stworzyć
T.B. - Pią 08 Wrz, 2017
Obawiam się w takim razie, że chcesz zaktualizować program, bez aktualizacji programu.
pawelq65 - Sob 09 Wrz, 2017
Nie zrozum mnie źle, ale widać że nie jesteś ekspertem od Lightrooma, może ktoś coś?
Wojmistrz - Sob 09 Wrz, 2017
A istnieje profil tej Sigmy z twoim aparatem? To że sam profil obiektywu istnieje to jedno, ja też widzę wiele profili kiedy je czasem przeglądam w Adobe Lens Profile Downloader, ale rzadko bywają stworzone do mojego aparatu.
T.B. - Sob 09 Wrz, 2017
Jeśli dobrze rozumiem, Adobe Lens Profile Downloader pozwala zainstalować profile stworzone i udostępnione przez użytkowników. Tymczasem pawelq65 chciałby - jak rozumiem - zainstalować "fabryczny" profil, który widzi w nowszej (od posiadanej) wersji Lightrooma.
pawelq65 - Sob 09 Wrz, 2017
Canon 5d mark 3, sigma art 24-35 f 2.0 , Lens Profile Downloader nie pokazuje żadnych bardziej popularnych obiektywów, ja widzę tam raczej bardziej niedostępne konfiguracje, przynajmniej tak jest u mnie.
|
|