forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d7200 czy nowe szkło?

przemekg3 - Sob 16 Wrz, 2017
Temat postu: Nikon d7200 czy nowe szkło?
Po dobrych kilkunastu latach z D80 sigmą 17-70 HSM oraz nikkorem 70-300 vr, zacząłem zastanawiać się nad zmianą.
Niby kilkanaście lat nie profesjonalnego , ale zawsze doświadczenia z fotografią, ciągle człowiek ma dylematy co wybrać i czy warto a może itp.... Wiadomo gdyby nie ograniczał mnie budżet nie było by pytania ale niestety tak nie jest.
Pewnie jak każdy z nas zastanawiałem się nad pełną klatką, świadomie na dzień dzisiejszy z niej zrezygnowałem. Moim dylematem jest 5000zł które chce przeznaczyć na sprzęt tyle że nie do końca wiem w którą stronę iść, czy zmienić body z d80 na 7200, czy pozbyć się sigmy 17-70 hsm i w to miejsce kupić spacerowy zoom w zakresie 16-85 i tu pojawia się pierwsza zagadka czy ma to być starsza wersja nikkora w tym właśnie zakresie ( o nowszej f4 naczytałem się sporo niezbyt dobrych opinii a szkoda), czy 17-50 2.8 nikkora a może coś innego.
Napewno wielu z was ma doświadczenie jeśli chodzi o zakres ogniskowej o jaki mi chodzi, proszę pomóżcie mi rozsądnie wydać zaoszczędzone 5k.

Sunders - Sob 16 Wrz, 2017

przemekg3 napisał/a:
Moim dylematem jest 5000zł które chce przeznaczyć na sprzęt tyle że nie do końca wiem w którą stronę iść, czy zmienić body z d80 na 7200, czy pozbyć się sigmy 17-70 hsm i w to miejsce kupić spacerowy zoom w zakresie 16-85

Sprzedaj D80 i zmień na D500 :smile:

komor - Nie 17 Wrz, 2017

D80 to już dziś bardzo mocno przestarzały staruszek. Zmieniaj na coś z rodziny D7xxx, na co budżet pozwoli. Jeśli z Sigmy 17-70 jesteś zadowolony, to nie zmieniaj, a na pewno nie kosztem zrezygnowania z wymiany D80. Jeśli po zakupie D7xxx zostanie Ci coś jeszcze z budżetu to pomyśl o niedrogiej stałce f/1.8, czyli o Nikkorach 50 lub 35 mm. Ogniskowa w azelżności od tego, co bardziej przyda się w Twoim fotografowaniu.
Andrzej.M. - Pon 18 Wrz, 2017

Jestem podobnego zdania jak kol. Komor . Z tym że wolałbym zamienić sigmę 17-70 na 17-50/2,8 - głównie ze względu na zachowanie na 50mm które na 2,8 jest jak w dobrej stałce czyli jak w Nikkor AF 50 mm f/1.8D na f 5,6 albo Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G na f4,0 czy Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G na 3,2(?). Jeśli zaś koncentrujesz się na portrecie - zasadnym było by przyjrzenie się jakiemuś szkłu 85/1,8 lub 1,4.
komor - Wto 19 Wrz, 2017

komor napisał/a:
Ogniskowa w azelżności od tego

No taaaaakiej literówki to chyba jeszcze nigdy nie zrobiłem… :lol:

Andrzej.M. napisał/a:
Z tym że wolałbym zamienić sigmę 17-70 na 17-50/2,8 - głównie ze względu na zachowanie na 50mm które na 2,8

No to kwestia budżetu i zastosowania, 17-70 to spacer-kit, trochę makro, trochę dłuższy, trochę jasny, wszystkiego po trochu w dobrej obudowie. Natomiast 17-50 ze stałym światłem f/2.8 to już namiastka poważniejszego zooma, w sensie szkła do świadomych zastosowań. W budżecie 5000 nie zmieścimy i nowego korpusu, i nowego zooma. A szkoda byłoby z poziomu D7xxx schodzić np. na D5xxx, żeby więcej kasy na szkło było.

Andrzej.M. - Wto 19 Wrz, 2017

komor napisał/a:
5000 nie zmieścimy i nowego korpusu, i nowego zooma.

Fakt, tego nawet w Pentaxie nie uda się zrobić - chyba że przy bardzo mocnych negocjacjach jako komplet zamiast kita...
Ale zaraz - jak widzę - są miejsca w których dość mocno d7200 staniał... nawet promocja 2937zł... wysyłka z magazynu w GB. Jakiś Digitaland. Rhinocamera - też na styk się można zmieścić. Nie żebym polecał, ale jak poszukać ... :wink:
No i można budżet zwiększyć przez sprzedaż np. 17-70...

Sunders - Wto 19 Wrz, 2017

komor napisał/a:
W budżecie 5000 nie zmieścimy i nowego korpusu, i nowego zooma.

True. przemekg3 ma całkiem przyzwoite dwa zoomy i leciwe body. IMO najlepiej jak za posiadane środki kupi najlepsze body jakie znajdzie się w zasięgu jego finansów, a potem zacznie odkładać na pierwszą stałkę :smile: