|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Pierwsze bezlustro (bardziej do filmów, niż fotografii)
adas.woz - Pon 18 Wrz, 2017 Temat postu: Pierwsze bezlustro (bardziej do filmów, niż fotografii) Czołem!
Od dwóch lat focę sobie hobbystycznie na Nikonie D5300, głównie na Sigmie 18-35.
Jest to jednak lustrzanka bardziej do zdjęć (no łał! ) niż do filmów (kulejący autofokus podczas filmowania, kodek wideo, brak 4K, ograniczone slow motion i tak dalej).
Chciałbym zatem spróbować sobie sprzętu, który będzie przeznaczony bardziej do filmowania właśnie, aniżeli do fotografii. We wszelkich porównaniach, testach i poradach przewijają się w sumie dwa modele (głównie) - Sony a6500 (lub a6300) oraz Panasonic GH5 (lub GH4). Oba obrazki produkowane przez te sprzęty w 4K mi się podobają (obydwa też mają chyba LOGi).
Pierwsze pytanie do Was - który sprzęt, mając na uwadze bardziej filmowanie niż focenie (do fot i tak mam D5300) jest lepszy w ogólnym rozrachunku (autofokus, bitrate, jakość obrazu, podatność na dalszą obróbkę surówki w postprocesie itd.)?
Za jakiś czas kupiłbym jakąś używkę któregoś z nich. Chciałbym jednak móc wykorzystać szkła, które aktualnie montuję pod Nikona (wszystkie DX)...
Tu moje pytanie numer dwa - czy zastosowanie jakiegoś konwertera (metabones? Commlite?) pozwoli mi na pełne wykorzystanie np. Sigmy z mocowaniem pod Nikona na Sony/Panasonicu (autofokus itd.)? Jak to z tymi konwerterami jest?
[ Dodano: Wto 24 Paź, 2017 02:38 ]
Serio? Nic?
|
|