forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Wizjer i okulary na oczach

zsoi3 - Nie 18 Maj, 2008
Temat postu: Wizjer i okulary na oczach
Witam,

Prosze o porade. Szykuje sie do zakupu lustrzanki - jeszcze nie mam zdecydowanego wyboru; mysle moze o nowym Olympusie E-520, ale moze bedzie to cos innego.

To co mi nie daje spokoju to wizjer w kontekscie faktu, iz nosze okulary ze szklami na plusie ponad 4 dioptrii. Poradzcie - jak to pogodzic; jakie mam rozwiazanie by praca byla w miare komfortowa. Zauwazylem, ze dioptraż z reguly jest regulowany do plus 1 - 1.5 dioptrii.

Bede wdzieczny za wskazowki,

Pozdrawiam,

Wojtek

jaad75 - Pon 19 Maj, 2008

Jeśli chcesz fotografować w okularach musisz szukać aparatu, którego wizjer ma wysoki tzw. punkt oczny. Możesz też zrezygnować z okularów i poszukać specjalnych nakładek dodatkowo korygujących obraz, choć nie wiem, czy przy tak dużej wadzie jest to możliwe...
Najlepszym wyjściem byłyby chyba soczewki kontaktowe...

goltar - Pon 19 Maj, 2008

Do Canona widziałem coś takiego. Jeśli się nie mylę to taka nasadka na wizjer sumuje się z korekcją dioptrii aparatu więc z +4 nie będzie problemu. Trzeba tylko dokładnie sprawdzić jaki rodzaj nasadki będzie pasował do wybranej lustrzanki.
dawid_ - Pon 19 Maj, 2008

Przy obecnej technice, soczewki kontaktowe to najlepsze wyjście. Jeżeli okaże się że nie jesteś na nie uczulony, będziesz mógł cieszyć się fotografią całkiem jakbyś miał sokoli wzrok :)

Muszla oczna to ciekawe rozwiązanie, ale działa tylko po przyłożeniu oka do aparatu. Dobre widzenie przydaje się jednak częściej.

zsoi3 - Pon 19 Maj, 2008

dziekuje za odpowiedzi,

olympus, o ktrym pisalem ma chyba najmniejszy punkt oczny :(

nosze okulary do patrzenia w dal; do czytania mam drugie - nie wiem czy szkla kontaktowe tutaj rozwiaza mi problem. zastanawiam sie wiec nad tymi nakladkami na wizjer - czy osoby z okularami maja tutaj jakies wieksze doswiadczenia i rozne sposoby na zaradzenie temu?

pozdrawiam,

krewzszafy - Pon 19 Maj, 2008

nosze -2 mam pentaxa k100. jeżeli nie ostrzysz manualnie to nie potrzeba nic zmieniać bynajmniej w k100. mam w okularach szkła z podwójnym antyrefleksem(zielone powłoki) i w słońcu widać nie najgorzej. Jeśli masz szkła bez antyrefleksu to jest kupa niestety. najlepiej sprawdź sam w sklepie albo jaskoś.
zsoi3 - Pon 19 Maj, 2008

mam szkla z antyrefkleksem. Ty masz jednak -2, a to skorygujesz chyba w wizjerze - ja mam ponad plus 4 i to jest realny problem
krewzszafy - Pon 19 Maj, 2008

i tak robie w okularach. nie wiem jak w innych korpusach ale w k100 i k10 bez problemu widać cały kadr nawet bez dotykania muszli ocznej szkłami okularów

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 19:29 ]
idź do sklepu popatrz w wizjer, jak bedziesz widział cały kadr to nie ma problemu

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 19:31 ]
gdy ostrze manualnie czasami wolę bez okularów zwłaszcza jak słońce wali po oczach

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 19:35 ]
jeśli masz -4 to bez okularów bedzie cie denerwowało to że bedziesz widział dobrze w wizjerze ale poza juz nie. ja mając -2 wole widzieć co sie dzieje wkoło żeby nic nie przegapić a jak trzeba walnąć foto to normalnie oko do wizjera i tyle

zsoi3 - Pon 19 Maj, 2008

mam PLUS 4 :)

co moze mi pomoc cos takiego - http://fourthirds-user.co...ecup_review.php ?

Snoopy - Sro 21 Maj, 2008

A nie mozesz pstrykac w okularach? Ja normalnie w okularach robie zdjecia i w niczym mi to nie przeszkadza (no moze na poczatku czasami nie widzialem informacji wyswietlanych na dole wizjera) Mam Canona 40d. Przejdz sie do sklepu, popros zeby dali ci lustrzanka sie pobawic i zobaczysz ze w niczym okulary nie przeszkadzaja. A jezeli wolisz robic bez oklularow to są różne nakladki, ale na ten temat to juz sie nie wypowiem bo nigdy ich nie uzywalem.