|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - k200d vs. 450d
szymski - Pon 19 Maj, 2008 Temat postu: k200d vs. 450d Krótko, nie interesują mnie inne modele, tylko info z którego teoretycznie dostanę lepsze fotki (pomijając umiejętności fotografującego), EOS 450D + 18-55 IS, czy K200D + 18-55 II. Chodzi mi tu głównie o obiektywy kitowe w tej konfiguracji, ponieważ na tą chwilę będę na taki skazany, a w przyszłości zobaczę co będzie mi potrzebne. No to który górą...?
MM - Pon 19 Maj, 2008
Stawiam na Canona.
arietiss - Pon 19 Maj, 2008
Ja też!
MC - Pon 19 Maj, 2008
Canon gora
jaad75 - Pon 19 Maj, 2008
A jakieś uzasadnienie? Bo ja też mogę napisać "stawiam na Pentaxa"... Nie piszę, bo musiałbym pobawić się tymi puszkami chociaż przez chwilę... Z całą pewnością, to z którego zestawu zdjęcia będą miały lepszą jakość jest mocno dyskusyjne.
MM - Pon 19 Maj, 2008
A ja i tak stawiam na Canona
MC - Pon 19 Maj, 2008
Uzasadnieniem jest np. matryca CMOS i dostepnosc obiektywow na polskim rynku.
k1caj_ns - Pon 19 Maj, 2008
Ja też napiszę ,że canon. Z systemem to jest trochę jak z żoną. Zakochujesz się i wchodzisz w to.Później masz coraz większe oczekiwania i wymieniasz obiektywy na lepsze. W końcu robisz z niej FF , a niektórzy tak jak MM na przykład szukają sobie takiej kochanki jak D300
MC - Pon 19 Maj, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Z systemem to jest trochę jak z żoną (...) wymieniasz (...) na lepsze |
Tylko, ze w tym przypadku system nie zareaguje tak jak zona. No i "rozwod" jest czesto tanszy
Tak jak pisał MC! Matryca nie do pobicia i obiektywów do wyboru, do koloru! Każdy znajdzie coś na swoja miarę!
Czy matryca 450D jest "nie do pobicia", to się jeszcze nie miałem okazji przekonać, a z dotychczasowych zdjęć wynika raczej coś wręcz przeciwnego. A co do systemu, narazie mówimy o jakości zdjęć z zestawu handlowego - obiektywów w każdym systemie jest wystarczająco dużo, by zaspokoić wymagania przeciętnego pstrykacza.
Poza tym, to, że coś jest popularne, to dla niektórych jest raczej wadą niż zaletą...
szymski - Pon 19 Maj, 2008
Czyli za C przemawia większa popularność marki, a co za tym idzie dostępność szkieł itd., matryca CMOS..., cos jeszcze?
jaad75 napisał/a: | ...z którego zestawu zdjęcia będą miały lepszą jakość jest mocno dyskusyjne |
Z tym się w pełni zgadzam i zdaję sobie z tego sprawę...
MM - Pon 19 Maj, 2008
Długo bawiłęm się 450D i jak na ten segment rynku z jakości zdjęć byłem zadowolony.
MM napisał/a: | Długo bawiłęm się 450D i jak na ten segment rynku z jakości zdjęć byłem zadowolony. |
ale z kitem, czy coś lepszego użyłeś?
szymski napisał/a: | Czyli za C przemawia większa popularność marki, a co za tym idzie dostępność szkieł itd., matryca CMOS..., cos jeszcze? |
Matryca CMOS, też jest mocno dyskusyjna - to raczej cecha aparatu, z której wynika konkretne zachowanie, niż jego zaleta...
szymski napisał/a: | ale z kitem, czy coś lepszego użyłeś? |
Niestety jakość kita nie jest najlepsza. Należy sie zastanowić nad zakupem body i jakiegoś dobrego obiektywu. Nie będziesz musiał za czas jakis zastanawiać się nad zmianą. A taki obiektyw kitowy staje się wtedy zawalidrogą. Na pocieszenie w 450D odrobinę poprawiono kita!
Odrobinę poprawiono ale napewno nie wystarczająco Na sam początek to jest ok ale szybko człowiek rozgląda się za czymś innym
arietiss napisał/a: | Niestety jakość kita nie jest najlepsza... |
Ale czy on jest tak kiepski, że nadaje się do szybkiej wymiany? Chodzi tu głównie o fundusze, jednorazowo nie będę mógł sobie pozwolić na zestaw z lepszym szkłem...
Dlatego pytam też o k200d, o którym krążą opinie na temat kita, że wypada lepiej w porównaniu z kitami innych firm...
Nie ma co ukrywać, że Canon ma chyba najsłabsze kity z całej konkurencji... Takie widać ich podejście. Natomiast w pozostałych sprawach to bardzo dobre aparaty! Na pewno na trochę starczy, ale wkrótce jego mankamenty zaczną Ci przeszkadzać! Apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Kup 400 D i dokup do niego nowy kit wyjdzie w okolicach 2 tysięcy. Kit jak kit wcale nie jest taki zły ale w porównaniu z lepszymi szkłami to już różnicę widać dużą.
Nie wybieraj systemu na podstawie tego w którym jest lepszy kit bo możesz wybrać źle. Jak dla mnie mój kit nie jest najgorszy i dlatego nie wymieniam go teraz tylko zbieram na tele. Jak wcześniej robiłeś fotki tylko kompaktami to będziesz bardzo zadowolony
k1caj_ns napisał/a: | Jak wcześniej robiłeś fotki tylko kompaktami to będziesz bardzo zadowolony |
Otóż to, jestem amatorem i lustrzanką pstrykałem sobie do tej pory tylko w sklepie a do tej pory zwykłym kompaktem...
Nie wiem jakie są Wasze oczekiwania co do lustrzanek i jakości i nie wiem jak to sie ma do moich, bo tak naprawdę nie miałem praktyki w temacie, która wyłoni wszystkie plusy, minusy i wymagania... Sam jestem ciekaw jak szybko odczuję potrzebe lepszego szkła i czy w ogóle odczuję...
Więc tak jak pisał k1caj_ns, różnica będzie znaczna i będziesz na pewno zadowolony ze zdjęć! A z czasem będziesz dostrzegał więcej i będziesz chciał więcej...
MM - Pon 19 Maj, 2008
szymski napisał/a: | MM napisał/a: | Długo bawiłęm się 450D i jak na ten segment rynku z jakości zdjęć byłem zadowolony. |
ale z kitem, czy coś lepszego użyłeś? |
Bawiłem się tak z kitem jak i z bardzo dobrą optyką. Oczywiście z dobrą było bardzo dobrze, ale nowy kit dla amatora na początek wystarczy a samo body jest na tyle perspektywiczne, że dobra optyka rozwinie tylko jego skrzydła.
Swoje wrażenia z "zabawy" opisałem tutaj
kamfil06 - Sro 21 Maj, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Z systemem to jest trochę jak z żoną. |
k1caj_ns napisał/a: | wchodzisz w to |
k1caj_ns napisał/a: | wymieniasz na lepsze |
rozumiem że lubisz swoje zabawki (ja swoje też)
ale nie jestem na 100% pewien
czy bawiłeś się tymi 2ma body...
nie miałem okazji bawić się jeszcze 450tką (choć chciałbym tak samo jak "postrzelać" z 1D mk III)
ale nie sądze żeby przerastał pod każdym względem K200D,
tak samo,
twoim "silnym" agrumentem jest większa ilość szkieł z logiem Canon,
owszem,
ale sam chcesz kupić obiektyw który jest dostępny również pod pentaxa (17-50 2.8)
a wprowadzenie HSM dla pentaxowskich-sigm jest, jak mi się wydaje, tylko kwestią czasu...
wątpie żeby użytkownik K200tki po tygodniu wywalił ją przez okno i pognał do najbliższego fotograficznego po 450tke.
tak samo ta cała szumofobia (ach ci kanonierzy )
strzelam zdjęcia K10szunią i osobiście nie boje się użyć ISO 800/1600.
Spójrz w exify i zobacz ile zdjęć zrobiłeś na ISO 1600...
teraz pomyśl,
czy przypadkiem nie przesadzasz
k1caj_ns - Sro 21 Maj, 2008
Mi nie chodzi o to ,że canon jest lepszy. Porównałem wybieranie systemu do małżeństwa dlatego ,że tak na prawdę każdy woli coś innego. Nie ma schematu na to co ktoś chce i czego potrzebuje. To ,że ktoś bierze pentaxa np tylko dlatego ,że mu pasuje wygląd i nic więcej go nie interesuje to też jego sprawa. Ważne żeby ten ktoś był zadowolony.
Kiedy szukasz żony i patrzysz tylko na wygląd to później się może okazać ,że kiedy zaczniesz potrzebować CZUŁOŚCI to ona zacznie SZUMIEĆ. To tylko taka anegdodka .
Każdy wie czego potrzebuje i ja jestem zwolennikiem canona bo mi najbardziej odpowiada ten system pod wieloma względami. Więc jeśli widzę ,że dla kogoś właśnie to jest dobre to mu doradzam. Kiedy widzę ,że to nie jest dobre to nie doradzam.
Ja się zakochałem w mojej 450D i jestem z nią szczęśliwy
jaad75 - Sro 21 Maj, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Każdy wie czego potrzebuje i ja jestem zwolennikiem canona bo mi najbardziej odpowiada ten system pod wieloma względami. Więc jeśli widzę ,że dla kogoś właśnie to jest dobre to mu doradzam. Kiedy widzę ,że to nie jest dobre to nie doradzam.
| Pytanie, z iloma systemami miałeś w życiu do czynienia, że możesz to z taką pewnością stwierdzić...
k1caj_ns - Sro 21 Maj, 2008
Canon jest moim pierwszym systemem.
jaad75 napisał:
"Pytanie, z iloma systemami miałeś w życiu do czynienia, że możesz to z taką pewnością stwierdzić"
Twierdzę tak dlatego ,że kiedy chciałem kupić body to bawiłem się nikonem d 80 canonem 450d alfą 350 pentaxem k200D i najbardziej wizualnie i pod względem ergonomii podobał mi się canon . Oczywiście nie jest to najważniejsze ! Dlatego czytałem testy i opinie użytkowników zanim kupiłem. Prosiłem o rade między innymi na tym forum.Zdaje sobie sprawę z tego ,że 450 D to wcale nie jest jakieś cudo. Teraz możliwe że kupiłbym zamiast niego 40 D ale wolę skupić się na kupnie dobrych szkieł. Aparat daje mi satysfakcję i chyba to jest najważniejsze.
Pozatym dostępność szkieł jest bardzo duża. Zresztą sam wiesz o co mi chodzi.
Nie muszę posiadać jakiegoś aparatu sony albo pentaxa i nie muszę mieć ze wszystkimi do czynienia żeby komuś doradzić co warto kupić ,a co nie.[/quote]
MM - Czw 22 Maj, 2008
Co do szumów to czasem ma to znaczenie. Zależy co kto robi. Większość zdjęć za które brałem kasę było robionych w przedziale 800-1600 ISO... Dla mnie Canon jest w tym momencie OCZYWISTYM wyborem.
jaad75 - Czw 22 Maj, 2008
MM napisał/a: | Dla mnie Canon jest w tym momencie OCZYWISTYM wyborem |
Canon 450D?...
Canon był oczywistym wyborem w kwestii szumów parę lat temu, teraz jest tylko jedną z alterntyw.
MM - Czw 22 Maj, 2008
Dla mnie dalej Canon jest oczywisty. Ja zdjęć na ISO 1600 nawet nie myślę odszumiać To obecnie jedyny system w Polsce, gdzie w ciągu tygodnia mogę mieć praktycznie każdy obiektyw czy inny bzdetny bajer (choćby pasek do gripa). Tutaj nawet Nikon daje ciała i już wiem czemu zawodowcy tak często wybierają Canona. Żebym ponad miesiąc musiał czekać na głupie TC Nikkora? Skandal po prostu i tyle. Amator może się bawić w Pentaxa czy szukać przez kwartał i ściągać jakieś białe kruki do Minolty prosto z Tokio. Ja np. chcę mieć 5 białych jasnych długich tele na "za tydzień" i będę je miał. Bez problemu czy wysiłku. Ja już pomijam taką kwestię, że odpowiedniego dla siebie korpusu i obiektywów to w Sony czy Pentaxie w dużej części zwyczajnie nie uraczę. Chodzi mi o nowe a nie zabytki z allegro. O szybkości AF-u tych szkiełek łaskawie nie wspomnę. No ale jak widać ja mam całkowicie inny punkt widzenia. Wracając do sedna.... dla amatora to większej różnicy nie zrobi co kupi, ale 450D uważam za wybór lepszy i zdania nie zmienię.
Powiedz mi jedno - mam wszystko, czego potrzebuję, a nawet więcej... Szkła, które zamierzam jeszcze kupić, to raczej kaprys, niż rzeczywista potrzeba i będą gościły w mojej torbie dość okazjonalnie... Nie potrzebuję więcej sprzętu, by móc cieszyć się tym hobby, jak również na nim zarabiać, a przynajmniej w formie w jakiej zdarzało mi się to do tej pory. Dlaczego miałbym chcieć używać Canona?
kasza - Czw 22 Maj, 2008
MM napisał/a: | Dla mnie dalej Canon jest oczywisty. Ja zdjęć na ISO 1600 nawet nie myślę odszumiać | Czy dobrze rozumiem, że jestes w stanie z dwóch zdjęc w iso1600 zrobionych podobnymi cenowo puszkami canona i innego producenta wybrac to zrobione canonem tylko na podstawie szumu?
ksz
k1caj_ns - Czw 22 Maj, 2008
kasza napisał/a: | Czy dobrze rozumiem, że jestes w stanie z dwóch zdjęc w iso1600 zrobionych podobnymi cenowo puszkami canona i innego producenta wybrac to zrobione canonem tylko na podstawie szumu? |
Przecież to oczywiste , że zdjęcia wybiera sie nie tylko na podstawie szumu. Ale przy założeniu ,że są identyczne pod wszystkimi innymi względami (co jest nie możliwe ) to idiotyzmem jest wybierać to bardziej zaszumione. Chyba ,że dla kogoś szumy są oczekiwanym efektem
kasza - Czw 22 Maj, 2008
k1caj_ns napisał/a: | kasza napisał/a: | Czy dobrze rozumiem, że jestes w stanie z dwóch zdjęc w iso1600 zrobionych podobnymi cenowo puszkami canona i innego producenta wybrac to zrobione canonem tylko na podstawie szumu? |
Przecież to oczywiste , że zdjęcia wybiera sie nie tylko na podstawie szumu. Ale przy założeniu ,że są identyczne pod wszystkimi innymi względami (co jest nie możliwe ) to idiotyzmem jest wybierać to bardziej zaszumione. Chyba ,że dla kogoś szumy są oczekiwanym efektem |
Raczej zastanawiam się, skąd pomysł, że właśnie z canona będą mniej zaszumione?
ksz
W tym momencie musimy powiedzieć o jakich aparatach mówimy konkretnie. Nie miałem d300 w ręce ale wydaje mi się że pod względem szumów jest lepszy niż moja 450D pomijając już to że pod wieloma względami jest lepszy. Dlatego mówiąc canon chyba mówimy o ogóle bo ogólnie to canony mniej szumią od puszek innych producentów.
Dlatego chodzi o system bo nikt nie zwrócił uwagi na konkretne aparaty.
kasza - Czw 22 Maj, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Dlatego chodzi o system bo nikt nie zwrócił uwagi na konkretne aparaty. | Chyba jednak zwróciłem. Pytałem, czy MM jest w stanie rozróżnic zdjęcia z puszek różnych producentów w podobnej cenie.
Ja swoje porównanie zrobiłem i wnioski z niego wyciągnąłęm. Ciekawi mnie czy to co napisał MM o iso 1600 to cos sprawdzonego czy tylko mu się wydaje.
ksz
kasza napisał/a: | Chyba jednak zwróciłem |
Nie na konkretne aparaty ale mniejsza już z tym.
kasza napisał/a: | Pytałem, czy MM jest w stanie rozróżnic zdjęcia z puszek różnych producentów w podobnej cenie. |
Ja myślę ,że to zależy od tego jakie konkretne body są brane pod uwagę. Oczywiście przyjmujemy ,że zdjęcia robione takim samym obiektywem .W jednym wątku ktoś pytał o kolorystykę zdjęć z aparatów z CMOS i CDD . Różnica napewno jest i to może być po części odpowiedzią na Twoje pytanie ,a co MM o tym myśli to już on musi się wypowiedzieć
To, że Canony szumią znacznie mniej w wysokich czułościach to mit, całkowicie nieprzystający do dzisiejszej rzeczywistości. Nawet jeśli porównujemy body z matrycami w różnej technologii, różnice nie są duże. Póki co, jest tylko różnica w bardzo długich naświetlaniach.
jaad75 napisał/a: | Póki co, jest tylko różnica w bardzo długich naświetlaniach. |
Wiec jeśli dla kogoś priorytetem są długie czasy naświetlania to kupi canona. Jeżeli ktos kupuje swoje pierwsze lustro to sam do końca nie wie co będzie dla niego priorytetem bo dopiero zasmakuje różnych zdjęć. Dlatego wybór canona jest w tym wypadku uzasadniony i to ,że canon wiedzie prym na polskim rynku to też nie wzieło się z nikąd.
Na polskim rynku (zresztą nie tylko polskim) wiedzie prym to co jest tanie i ma znane logo. Wolumin sprzedaży nie przekłada się, ani na jakość sprzętu, ani na świadomość jego użytkowników. Czy to, że A350 będzie sprzedawał się lepiej niż D300 (a na pewno będzie), mówi cokolwiek o jakości o tego ostatniego? Takie dane, nawet jeśli chodzi o tę samą klasę sprzętu, nie mówią nic, bo ilość sprzedanych sztuk nie ma nic wspólnego ze świadomością kupujących.
kasza - Czw 22 Maj, 2008
k1caj_ns napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Póki co, jest tylko różnica w bardzo długich naświetlaniach. |
Wiec jeśli dla kogoś priorytetem są długie czasy naświetlania to kupi canona. | Jak ktos ma takie priorytety to znaczy, że wie czego chce i kupi to co mu doświadczenie a nie reklama czy opinia na forum podpowie.
k1caj_ns napisał/a: | Jeżeli ktos kupuje swoje pierwsze lustro to sam do końca nie wie co będzie dla niego priorytetem bo dopiero zasmakuje różnych zdjęć. Dlatego wybór canona jest w tym wypadku uzasadniony | Uzasadniony tym, że przy długim naświetlaniu byc może zauważy różnicę na wysokim iso?
Przepraszam że pytam ale czy Ty miałes cokolwiek poza Canonem w ręce?
k1caj_ns napisał/a: |
i to ,że canon wiedzie prym na polskim rynku to też nie wzieło się z nikąd. | Ale masz jakies wsparcie czy tylko Ci się wydaje?
Nie mam danych procentowych odnośnie sprzedawanego sprzętu fotograficznego przez poszczególnych producentów ale na podstawie ankiety z tego forum chociażby ponad 40 % to osoby siedzące w systemie canon. Świadczy to o tym ,że canon nie jest najpopularniejszym systemem ze względu na nieznajomość tematu potencjalnych klientów. Pozatym sama dostępność tych szkieł dla mnie była ważnym argumentem za. Podobnie jak mało szumiące matryce CMOS. To nie jest tak ,że któraś z tych rzeczy przyważyła i tylko nią się kierowałem przy wyborze. Po zsumowaniu wszystkich wybór padł nie podważalnie na canona ,a kupując 450D mam świadomość ,że jak mnie kiedyś będzie na to stać to przesiądę się na pełną klatkę i będę miał już szklarnie właśnie do FF.
Miałem inne body i bawiłem się nimi w sklepie i po prostu jak dla mnie wygrał canon. Ja myślę ,że nie ma co się sprzeczać bo każdy ma to co chciał. Ja bronie swojego wyboru bo uważam ,że jest słuszny przynajmniej dla mnie. Potrafię uszanować to ,że dla kogoś inny system jest lepszy. Ludzie są różni i dobrze ,że mamy wybór.
kasza - Czw 22 Maj, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Nie mam danych procentowych odnośnie sprzedawanego sprzętu fotograficznego przez poszczególnych producentów ale na podstawie ankiety z tego forum chociażby ponad 40 % to osoby siedzące w systemie canon. Świadczy to o tym ,że canon nie jest najpopularniejszym systemem ze względu na nieznajomość tematu potencjalnych klientów. | Nie, świadczy to wyłącznie o tym, co jest popularne na tym konkretnym forum.
k1caj_ns napisał/a: | Pozatym sama dostępność tych szkieł dla mnie była ważnym argumentem za. | Realnie, jakiego szkła by Ci brakowało w bagnecie K:
link do pierwszego sklepu
k1caj_ns napisał/a: | Podobnie jak mało szumiące matryce CMOS. | Jak już może zauważyłes - sprawa nieco dyskusyjna
k1caj_ns napisał/a: | To nie jest tak ,że któraś z tych rzeczy przyważyła i tylko nią się kierowałem przy wyborze. Po zsumowaniu wszystkich wybór padł nie podważalnie na canona ,a kupując 450D mam świadomość ,że jak mnie kiedyś będzie na to stać to przesiądę się na pełną klatkę i będę miał już szklatnie właśnie do FF. | Trzymam kciuki. Wygląda jednak na to, że nie brałeś innej marki pod uwagę. To oczywiście wyłącznie Twoja sprawa.
ksz
Procentowy rozkład na tym forum, wynika głównie z tego, jakie obiektywy były tu na początku testowane - portal miał (ma?) opinię Canonowego. Gdyby teraz porównać ilość przetestowanych obiektywów danej marki i ilość jej użytkowników wg. ankiety, to wyniki byłyby zgoła odmienne - nie sądzisz? Wszystko zależy kto mierzy i jak mierzy, dlatego takie argumenty ilościowe są kompletnie bez znaczenia, zwłaszcza w segmencie amatorskim. Nie pozostają bez znaczenia w segmencie profesjonalnym, ale to już inna sprawa.
kasza napisał/a: | Nie, świadczy to wyłącznie o tym, co jest popularne na tym konkretnym forum. |
Brakowałoby mi czegoś tak szybkiego jak C 100-400 L . Zastanawiam się teraz mocno nad kupnem tego szkła.
kasza napisał/a: | Jak już może zauważyłes - sprawa nieco dyskusyjna |
Tak dyskusyjna ale dla mnie oczywiste jest to że CMOS mniej szumią niż CCD i tyle.
kasza napisał/a: | Trzymam kciuki. Wygląda jednak na to, że nie brałeś innej marki pod uwagę. To oczywiście wyłącznie Twoja sprawa. |
Oczywiście ,że brałem. Gdybym nie brał to nie bawiłbym sie innymi aparatami i nie pytałbym o radę innych tylko bym poleciał i kupił co kolwiek byleby miało logo canona na obudowie.
k1caj_ns napisał/a: | bym poleciał i kupił co kolwiek byleby miało logo canona na obudowie. |
Bo?
MM - Czw 22 Maj, 2008
kasza napisał/a: | MM napisał/a: | Dla mnie dalej Canon jest oczywisty. Ja zdjęć na ISO 1600 nawet nie myślę odszumiać | Czy dobrze rozumiem, że jestes w stanie z dwóch zdjęc w iso1600 zrobionych podobnymi cenowo puszkami canona i innego producenta wybrac to zrobione canonem tylko na podstawie szumu?
ksz |
Ja po prostu prywatnie pracuję na 5D i dlatego szumem się nie przejmuję. To dla mnie ważne bo nie używam jakichkolwiek programów odszumiających i nie marnuję na to czasu. W pewnych warunkach sprzedaję jpg-i prosto z aparatu (sport) i ich jakość jest dla kupującego bardzo zadowalająca. Inna sprawa, że zdjęcia sportowe robić 5D to czasami męczarnia, ale tutaj już ja muszę się pomęczyć i daję radę. Dodam tylko, że jedynym aparatem w którym mam włączone odszumianie (na najniższym poziomie) jest Nikon D300.
Żyję w kraju w jakim żyję i dla mnie istnieją tylko dwa użyteczne systemy - jest to Nikon i Canon. Oczywiscie dla amatora niezaawansowanego system jest w dużej mierze obojętny. Gorzej jak będzie chciał się rozwijać i przejść na dużo wyższy poziom lub pracować w tym zawodzie. Wtedy zaczyna powoli czuć ograniczenia. Natomiast dla fotoreporterów (a to jest mi najbliższe) w Polsce istnieją tak naprawdę C i N i mam nadzieję, że długo tak jeszcze u nas będzie
jaad75 napisał/a: | k1caj_ns napisał/a: | bym poleciał i kupił co kolwiek byleby miało logo canona na obudowie. |
Bo? |
Bo w Polsce to synonim dobrej jakości i klasy. Nie każdy mieszka w stanach i nie każdy ma snobistyczne podejście do fotografii. Ludzie po prostu chcą mieć dobry sprzęt i robić nim dobre zdjęcia a Canon tak się w Polsce kojarzy. Inna sprawa, że błędu nie zrobią dając wiarę takiej opinii.
Znawcy i pasjonaci mogą się bawić niszowymi markami i mieć z tego dużo radochy.
MM napisał/a: | Gorzej jak będzie chciał się rozwijać i przejść na dużo wyższy poziom |
Naprawdę uważasz, że to jest związane ze sprzętem? Albo inaczej - uważasz, że jakikolwiek sprzęt na obecnym stadium zaawansowania jest w stanie przeszkodzić komuś, kto chce się rozwijać?
Bo gdybym tak zrobił to byłbym maniakiem jakiejś marki w tym wypadku canona i nie patrzyłbym obiektywnie ,a właśnie obiektywnie staram się postępować przy zakupie czego kolwieki nie nastawiam się negatywnie do konkretnej marki.
To ,że wybrałem Canon to nie jest jakiś nie przemyślany zakup pod wpływem impulsu. Takim zakupem może się pochwalić wiele osób które kupiło a 350 i nawet nie wiedzą po co zmienia się iso i do czego to służy,cieszą się ,że mają live view i ,że aparat wygląda profesjonalnie i zwraca uwagę przechodniów.Takie osoby pewnie nie wyjdą poza tryby automatyczne w tym aparacie ale to już inny wątek.
Chce się rozwijać i właśnie ta firma mi to najbardziej jak narazie umożliwia.
MM - Czw 22 Maj, 2008
jaad75 napisał/a: | MM napisał/a: | Gorzej jak będzie chciał się rozwijać i przejść na dużo wyższy poziom |
Naprawdę uważasz, że to jest związane ze sprzętem? Albo inaczej - uważasz, że jakikolwiek sprzęt na obecnym stadium zaawansowania jest w stanie przeszkodzić komuś, kto chce się rozwijać? |
W tym w czym ja "robię" jest to ZDECYDOWANIE związane ze sprzętem i z jego dostępnością. Ja nie jestem i nie mam zamiaru być "artystą" przez godzinę cyzelującym kadr i bawiącym się światłem. Ja m.in. decyduję o wyborze sprzętu do zakupu i nie jest to coś co ma ogniskową 31 czy 43 bo są to dla mnie "śmieszne" ogniskowe. Każdy ma inne potrzeby. Ja mam takie. W szczegóły nie mogę się tutaj zagłębiać, ale mnie naprawdę było obojętne jaki wybiorę system do pracy. Nie ja za to płaciłem. Nawet o Olku myślałem. Wygrali ci co zwykle. Patrzymy chyba (a raczej na pewno) z innych poziomów potrzeb i z poziomu innych rynków. Polska to nie USA, ja nie będę czekał 3 miesiące na sprowadzenie "czegoś", ja mam to mieć szybko i już. Pomijam fakt, że tego co tak bardzo bym chciał mieć to w Pentaxie, Sony czy Olku zwyczajnie nie kupię. Tak ciężko to zrozumieć? Nie każdego zadowolą w pełni krótkie i dobre optycznie stałki. System Canona i Nikona daje mi najszerszy asortyment optyki i korpusów do wszelakich celów. Nie patrz kolego pod kątem tylko swoich preferencji, patrz na ich wszechstronność. W tym jest gwóźdź programu. Może taki amator zechce być fotoreporterem na zawodach sportowych i będzie potrzebował 8 kl/s przy ISO 6400, 200mm i f/2. O pieruńsko szybkim i celnym AF nawet nie wspomnę. Albo 10 kl/s i 600mm przy dobrym świetle. Wąska dziedzina? Dość wąska, ale wbrew pozorom nie tak mało liczna a mnie przydatna...
kasza - Czw 22 Maj, 2008
MM napisał/a: | kasza napisał/a: | MM napisał/a: | Dla mnie dalej Canon jest oczywisty. Ja zdjęć na ISO 1600 nawet nie myślę odszumiać | Czy dobrze rozumiem, że jestes w stanie z dwóch zdjęc w iso1600 zrobionych podobnymi cenowo puszkami canona i innego producenta wybrac to zrobione canonem tylko na podstawie szumu?
ksz | Ja po prostu prywatnie pracuję na 5D i dlatego szumem się nie przejmuję. |
W żadnym stopniu to nie jest odpowiedz na moje pytanie. I ani troche nie przybliża autora wątku do odpowiedzi na pytanie - który wybrac.
MM napisał/a: | Natomiast dla fotoreporterów (a to jest mi najbliższe) w Polsce istnieją tak naprawdę C i N i mam nadzieję, że długo tak jeszcze u nas będzie
| Mam wrażenie że autor wątku fotoreporterem nie jest i długo nie będzie.
ksz
krisv740 - Czw 22 Maj, 2008
a ja tak się czasami zastanawiam, czy wszyscy piszący "co wybrać" naprawdę nie mają własnego zdania i chcą odpowiedzialność za ewentualny zły wybór przerzucić na kogoś?
rozumiem pytanie o róznice pomiędzy, jakość , właściwości.
ale wyboru trzeba dokonać samemu po przeanalizowaniu wszystkiego.
tak jak napisał MM - i IMHO jest to fundamentalna prawda- canon i nikon mają najszerszy wybór aparatów i optyki oraz akcesoriów.
jesli ktoś mysli przyszłościowo - to tylko te systemy.
jesli ma to byc pierwsza lustrzanka - znowu IMHO - czasami trzeba sie sparzyć , zaryzykować. w 90 % amatorskich wyborów dokonany zakup się sprawdzi bez wzgledu na wybrany system.
kasza napisał/a: | Mam wrażenie że autor wątku fotoreporterem nie jest i długo nie będzie. |
krisv740 napisał/a: | i jeszcze jedno. nie uskuteczniaj wycieczek osobistych do ludzi o których mało wiesz!
znasz MM osobiście?
ja nie znam, ale po przedstawionych przez niego zdjęciach bardziej posądzę go o bycie reporterem niz ciebie o znajomość podstaw fotografii. sorry. |
Czyżby to MM był autorem tego wątku?....
kasza - Czw 22 Maj, 2008
krisv740 napisał/a: | w 90 % amatorskich wyborów dokonany zakup się sprawdzi bez wzgledu na wybrany system. | Niesposób się nie zgodzic.
krisv740 napisał/a: | i jeszcze jedno. nie uskuteczniaj wycieczek osobistych do ludzi o których mało wiesz!
znasz MM osobiście? |
Do kogo ta mowa?
krisv740 napisał/a: | ja nie znam, ale po przedstawionych przez niego zdjęciach bardziej posądzę go o bycie reporterem niz ciebie o znajomość podstaw fotografii. sorry. | To tak w temacie wycieczek osobistych?
MM - Czw 22 Maj, 2008
Ja też autora wątku o bycie fotoreporterem nie posądzam. Z dwóch podanych aparatów Canona uważam za lepszy. Gdyby nawet dawały identyczne efekty to i tak bym wybrał Canona. Z tych samych powodów dla których z dwóch identycznie funkcjonalnych i niezawodnych samochodów wybrałbym ten powszechnie dostępny i serwisowany od jakiegoś egzotycznego. Taki już jestem. W fotografii i samochodach jestem praktykiem, na snobizm pozwoliłem sobie przy doborze sprzętu audio
Co do pytania o poznanie zdjęć po szumach to tak. Jest to możliwe (oczywiście nie w 100%). Ale znam te pułapki i od razu powiem, że ja sam te zdjęcia będę robił tylko w exif nie będę patrzył. Kadry będą identyczne, będę miał do dyspozycji cropy, będę znał klasę użytej optyki, nie będę włączał odszumiania programowego, będę miał pewność że coś wynika z szumów a nie spieprzenia czegoś przez fotografa. Różnica w podobnych cenowo aparatach nie będzie taka ogromna przez wielkość szumu ale przez jego specyfikę (choć jak się patrzę na te nowe Alfy to widzę kiszkę...). Ja w dwóch identycznych kadrach rozróżniłem ISO 3200 z 20D i 40D dlatego właśnie, że znam świetnie takiego 20D. A oba to były Canony. Oczywiście nawet się nie podejmuję takich prób przy gotowych zdjęciach 10x15 bo takie zdjęcie zależy od fotografa, obróbki, labu i papieru a nie od szumów z aparatu. Ale tutaj nawet foto z kompaktu dobrze wypadnie i ktoś początkujący nie zobaczy kaszy przy ISO 1600 z G9
krisv740 - Czw 22 Maj, 2008
do kasza i innych wprowadzonych w błąd
tak to jest jak czyta sie na szybko i stare oczy g... widzą
sorry
pozwolę sobie wyciąć niefortunny tekst -ok?
kasza - Czw 22 Maj, 2008
MM napisał/a: | Ja też autora wątku o bycie fotoreporterem nie posądzam. Z dwóch podanych aparatów Canona uważam za lepszy. Gdyby nawet dawały identyczne efekty to i tak bym wybrał Canona. | Autor wątku pytał właśnie o jakosc zdjec.
MM napisał/a: | Z tych samych powodów dla których z dwóch identycznie funkcjonalnych i niezawodnych samochodów wybrałbym ten powszechnie dostępny i serwisowany od jakiegoś egzotycznego. Taki już jestem. W fotografii i samochodach jestem praktykiem, na snobizm pozwoliłem sobie przy doborze sprzętu audio | Gdybys to napisał w pierwszym poscie zamiast 'stawiam na canona' - rozmowa bylaby zupelnie inna. To prawda, że kupując canona masz dużo większą szanse na pożyczenie od kogos szkła czy lampy. Wynika to wprost z popularnosci. Natomiast jak już zostało wspomniane - 90% amatorów będzie zadowolonych niezależnie od napisu na korpusie. Dlatego gdy mnie ktos pyta co kupic - doradzam żeby się rozejrzec po otoczeniu. Kolega który od 3 tygodni biega z moją kasetką za chwile kupi jakiegos taniego nikona. Dlatego że ma wielu znajomych z nikonami a zabawa pentaxem przekonała go, że kompakta ani hybrydy to on nie chce. Ale poznał, zobaczył, pomacał. Godzi się na różnice w budowie i użytkowaniu a różnic w jakości zdjęc miedzy P a N po prostu nie będzie.
MM napisał/a: | Co do pytania o poznanie zdjęć po szumach to tak. Jest to możliwe (oczywiście nie w 100%). Ale znam te pułapki | żadnych pułapek. Porównałem sobie - zupelnie amatorsko i na własny użytek - co wypluwa K20 a co 40D na kolejnych poziomach czułosci. Zdjęcia z ręki więc kadry co najwyżej podobne. I poza jakością obiektywu i oczywiście wielkoscią zdjęc różnic nie zauważam. Chcesz linka do galerii w pelnej rozdzialce?
krisv740 napisał/a: | do kasza i innych wprowadzonych w błąd
tak to jest jak czyta sie na szybko i stare oczy g... widzą
sorry
pozwolę sobie wyciąć niefortunny tekst -ok? | Dla mnie problemu nie ma. Nie od dziś wiadomo, że wyznawców marki czasem zaślepia gdy ktoś nie do końca podziela ich zdanie
ksz
MM - Czw 22 Maj, 2008
Problem w tym, że dla mnie jakość zdjęć z Canona jest lepsza, choć nie jest to różnica rewolucyjna
kasza - Pią 23 Maj, 2008
MM napisał/a: | Problem w tym, że dla mnie jakość zdjęć z Canona jest lepsza, choć nie jest to różnica rewolucyjna | lepsza od czego?
ksz
dawid_ - Pią 23 Maj, 2008
Nie wiem po co ta dyskusja. Przecież zarówno C i N, jak i Pentax, Sony i cała reszta są nastawione na innego klienta. Pentax nie ma zamiaru tworzyć oferty dla profesjonalistów i mądrze robi. Znalazł sobie niszę i jest w niej dobry. Dla przeciętnego fotoamatora K20D to świetny aparat. W kwestii aparatów dla odbiorcy profesjonalnego to całkowicie zgadzam się z MM. Profesjonalista nie może sobie pozwolić na np. ściąganie z USA obiektywów, czy choćby muszli ocznych itd.. Sam z tego powodu zrezygnowałem z Olympusa, choć daleko mi do profesjonalisty.
szymski - Pon 26 Maj, 2008
MM napisał/a: | Ja też autora wątku o bycie fotoreporterem nie posądzam... |
Dokładnie tak jest i nigdy nim nie będę, wyboru juz dokonałem i nie jest to ani Pentaks, ani Canon
A tak z ciekawostek to byłem m.in. w fotojockerze i pomyslałem, że tak zagadam sprzedawcę, co mógłby mi ciekawego sprzedać... Zaznaczyłem oczywiście, że na starcie na jakiś czas obiektyw kitowy będzie musiał mi wystarczyć, no i się okazało, żę 450d jeszcze nie mają, a poza tym jest bardzo słaby, a ten nowy kit jest bardzo, bardzo, niskiej jakości. Kit VR od Nikona, jest już tylko "bardzo" niskiej jakości, ale za to mają bardzo fajne modele Sony, i tak np. a350 poleca, bo robi bardzo dobre zdjęcia...
... Sony też nie wybrałem...
MC - Pon 26 Maj, 2008
szymski, ja sie czasami zastanawiam, gdzie ci sprzedawcy w FJ maja mozgi. Bo po praniu chyba ktos im zapomnial jest wsadzic na miejsce.
Nowy kit do Canona jest calkiem przyzwoity. Na 450D w FJ pewnie przyjdzie sporo poczekac, bo tam od niedawna 40D maja.
mnich - Pon 26 Maj, 2008
MC napisał/a: | szymski, ja sie czasami zastanawiam, gdzie ci sprzedawcy w FJ maja mozgi. |
Hehe, nie kupujce W FJ we Wrocku w galeri dominikańskiej- albo chociaż ustawice się tak aby obsługiwał was ktoś inny niż taki jeden jedyny facet. Widziałem jak kiedyś sprzedawał lornetke... masakra.
szymski - Pon 26 Maj, 2008
mnich napisał/a: | Hehe, nie kupujce W FJ we Wrocku w galeri dominikańskiej- albo chociaż ustawice się tak aby obsługiwał was ktoś inny niż taki jeden jedyny facet. Widziałem jak kiedyś sprzedawał lornetke... masakra. |
He, he, widać, że to nie tylko we Wrocku takie rzeczy się dzieją...
ale sprzedaż lornetki chętnie bym sobie poobserwował...
mnich - Pon 26 Maj, 2008
Cóż, "klijent" też móbłby być bystrzejszy, że pokrowiec od lornetki nikona powędrował pod lade zamiast do pudełka z lornetką.
mszczyrek - Pon 26 Maj, 2008
Widac ze Sony mocno idzie... Rynek amatorski jest ich, to tylko kwestia czasu. Wlasnie dzieki takim "pomocnym" sprzedawcom.
mnich - Pon 26 Maj, 2008
Jedyna rzecz o jaką można poprosić sprzedawce to o to by wskazał gdzie laży dany towar, lub ściągnął nam coś z wyższej pólki.
Do sklepu trzeba iść przygotowanym merytorycznie. Wiedziec co się chce.
Inaczej wepchną nam jakiś kit - co kolwiek miało by to znaczyć - i namówią na nie potrzebne nam dodatki.
MC - Pon 26 Maj, 2008
W torunskim FJ jest wyjatek - facet zna sie na rzeczy i nie wciska wszystkim Sony. Generalnie preferuje Nikona, a posiada Canona 30D.
MM - Pon 26 Maj, 2008
mszczyrek napisał/a: | Widac ze Sony mocno idzie... Rynek amatorski jest ich, to tylko kwestia czasu. Wlasnie dzieki takim "pomocnym" sprzedawcom. |
Niech wpadną do sklepów typowo foto w Łodzi albo Pabianicach (nie mam na myśli wynalazków typu FJ). Tam ostatnim polecanym aparatem będzie Sony, już ja się o to postarałem
mnich - Pon 26 Maj, 2008
No tak, nie od parady jesteś zwany FotoInkwizytorem...
Foto-kurier zrobił ładną laurkę A200-A350. Chociaż podkreslają że to enetery level
dawid_ - Pon 26 Maj, 2008
MC napisał/a: | W torunskim FJ jest wyjatek - facet zna sie na rzeczy i nie wciska wszystkim Sony. Generalnie preferuje Nikona, a posiada Canona 30D. |
To jest FRAJER DO KWARDRATU. Akurat tak się składa że od Sony ma płacone. Zaskoczeni?
Ludzie w sieciówkach nie plotą głupot z niewiedzy. Po prostu chcą sprzedać to, co jest "na promowanym".
Wujek_Pstrykacz - Pon 26 Maj, 2008
To pewne, że Sony zainwestowało w sieci FJ. Nie na darmo wiszą w tych sklepach telewizory z reklamą A350 do znudzenia powtarzaną, aż się żygać chce.
Normalnie wykupiony mają abonament. A w przyszłym miesiącu krawaty Nikon
mnich - Pon 26 Maj, 2008
i kursy dla sprzedawców.
Myślałem że po sezonie. A skąd kolega wie?
Tak czy inaczej zostawmy FJ i inne sieciówki. Za to napisałem i tak mi powinni jaja oberwać w tym całym Koźlu..
mnich - Pon 26 Maj, 2008
Szkolony Gamoń. To mówi wszystko.
MC - Wto 27 Maj, 2008
dawid_ napisał/a: | To jest FRAJER DO KWARDRATU |
Z Twojego postu wynika, ze jest frajerem, bo nie poleca Sony...
dawid_ napisał/a: | Ludzie w sieciówkach nie plotą głupot z niewiedzy |
Moglbys sie zdziwic...
dawid_ - Wto 27 Maj, 2008
MC napisał/a: | dawid_ napisał/a: | To jest FRAJER DO KWARDRATU |
Z Twojego postu wynika, ze jest frajerem, bo nie poleca Sony... |
Tak, bo jego wypłata od tego zależy. Sam fakt posiadania żołądka zmusza do porzucenia prywatnych preferencji w tym zakresie
MC napisał/a: |
dawid_ napisał/a: | Ludzie w sieciówkach nie plotą głupot z niewiedzy |
Moglbys sie zdziwic... |
Racja. Z niewiedzy też. Może nawet głównie z niej.
MM - Wto 27 Maj, 2008
Dzisiaj sobie zrobię mały spacer po sklepach FJ, schowam smycz z forum Canona i zadam kilka "niewinnych" pytań
dawid_ - Wto 27 Maj, 2008
Śmiało. Będzie ubaw
Pamiętaj tylko że amatorski styl pytań, wymusza proste odpowiedzi.
Jeżeli klient mówi "chcę aparat, żeby dobre zdjęcia robił", to nikt nie będzie się silił na wykłady o wyższości jednego nad drugim, tylko wsadzi mu w ręce alfę.
MC - Wto 27 Maj, 2008
MM napisał/a: | zadam kilka "niewinnych" pytań |
Tak tez zrobilem w jednym ze sklepow odn. A200. Mialem duzo smiechu, bo na koniec facet zrobil sie czerwony i przestal sie odzywac.
mnich - Wto 27 Maj, 2008
Zapytałeś go o coś intymnego ?
np czy pentapryzmat czy pentamirror ?
MC - Wto 27 Maj, 2008
Nie. Juz nie pamietam o co poszlo, ale to byla jakas "oczywista oczywistosc" jak dla mnie. No ale stwierdzil, ze w sumie 40D jest lepsze od A200, a to juz cos
mnich - Wto 27 Maj, 2008
Pewnie dlatego że jest droższe i ostatnio gorzej się sprzedaje
MM - Pią 30 Maj, 2008
Wczoraj byłem w Vobisie. Co nie jest często byłem tam bez torby foto i wpadłem na szatański pomysł. Zapytałem jaką mi lustrzankę polecą. Oczywiście polecili A350. No to ja dalej brnę "dlaczego". Okazuje się, że A350 ma tak świetną stabilizację, że można sobie swobodnie majtać aparatem i ZAWSZE wychodzą bardzo ostre zdjęcia a wcześniej "próbowali" z innymi i nawet starając się było nieostro. Do tego A350 robi takie fajne "amerykańskie" kolory i jest pozbawiona szumów (inne aparaty oczywiście szumią okropnie) Tutaj już się nie mogłem powstrzymać i moja mina zaczeła coś zdradzać. Pytałem dalej. Sprzedawczyni twierdziła jak to zadowoleni są właściciele starych analogów po przesiadce na Sony i że pasują obiektywy z Minolty co jest oczywiście ogromną zaletą Alf (jakby wszyscy analogowcy mieli kiedyś Minolty ). Zakrzusiłem się ze śmiechu a sprzedawczyni na to (lekko oburzona), że wystarczy poczytać sobie fora i tam Alfy są tylko chwalone
No to jej pojechałem, że itd. itp. Rozumiecie co usłyszała. Dowiedziałem się przy okazji jak to Sony robiło im szkolenie. Jak widać głupot i debilizmów nawciskali im na maksa. Oczywiście pracownicy Vobisa nic z tego nie mają itd. Czy w te zapewnienia wierzę? Osobiście nie daję im absolutnie wiary i mam do tego prawo a oficjalne stanowisko firmy przyjmę do wiadomości z uśmiechem powątpiewania bo wiem jakie ono będzie.
heding - Pią 30 Maj, 2008
MM napisał/a: | Wczoraj byłem w Vobisie. |
MM, myślę, że częściej powinieneś robić takie wycieczki i zdawać nam relacje...
MC - Pią 30 Maj, 2008
A tak sie spytam, czy C,N,P,O nie robia szkolen itp imprez?
Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze ta pani okazala sie kompletna "amatorka"...
mnich - Pią 30 Maj, 2008
MM To byłby świetny temat na artykuł jakiś
Gdzieś już pisałem o szkoleniach w FJ. Przypomne:
nie ma to jak Szkolony Gamoń
MM - Pią 30 Maj, 2008
MC napisał/a: | A tak sie spytam, czy C,N,P,O nie robia szkolen itp imprez?
|
No jakoś Canon nie funduje autokarów ludziom z CB, nie daje im czapeczek i polarów z napisem Canon i nie upycha ludzi CB na weekendy do sklepów FJ żeby wciskać klientom "jedyny słuszny sprzęt". Jak ktoś tak masowo chce ogłupić naród to ja jak Pan Wołodyjowski jestem gotów stawić temu odpór i zebrać watachę to obrony Narodu przed ciemnotą i zbaranieniem
mnich - Pią 30 Maj, 2008
Szkoda że jeszcze nie rozdaje aparatów
To by była najlepsza promocja
jaad75 - Pią 30 Maj, 2008
Canon robi dokładnie to samo co Sony, tylko ma słaby dział marketingu w PL. Osobiście słyszałem sprzedawcę w B&H, który wciskał nieświadomemu klientowi takie bzdury, że aż musiałem się wtrącić... Między innymi usiłował dowieść, że Canon ma najlepszy na świecie system AF...
k1caj_ns - Sob 31 Maj, 2008
A ja jak kupowałem c 450D z kitem to odpuściłem sobie już jakiekolwiek pytania prócz możliwości obniżenia ceny Mimo to jednak przypałętał się jakiś mądrala żywcem wyciągnięty z warzywniaka i mi zaczą wkręcać ,że obiektyw kitowy w moim zestawie kosztuje ponad 1400 zł i ,że to bardzo opłacalne... Czasami lepiej jak sprzedawcy się nie odzywają bo potrafią skutecznie klienta odstraszyć .
dawid_ - Sob 31 Maj, 2008
MM napisał/a: | Canon i nie upycha ludzi CB na weekendy do sklepów FJ żeby wciskać klientom "jedyny słuszny sprzęt" |
Upycha. Każdy piątek, sobota i niedziela, od 16-21.
Nie ma co się dziwić Sony, ani obsłudze sklepów. Mają płacone od aparatów Sony i będą je zachwalać. Bez względu na to, czy to dobry sprzęt, czy nie. Sony się promuje bo chce sprzedać dużo swojego mocno średniego produktu i musi nadrobić reklamą. Sprzedawcom też jest jest łatwiej upychać towar, o który ludzie pytają. Całą robotę robi za nich Sony, wystarczy potwierdzić to co ludzie usłyszą w TV lub na pokazach. To dziecinnie proste. Podkreślamy "zalety stabilizacji, za którą płacimy tylko raz", "przydatność LV", oraz "jego przewagę nad LV Olympusa" lub cokolwiek innego. Ciemny lud to kupi.
W sumie kogo to obchodzi? Przecież tu nie chodzi o fotografię, ale o biznes. Kupi sobie jeden z drugim alfę a i tak będzie zadowolony, bo przecież nawet marna lustrzanka to gigantyczny skok w stosunku do kompaktu. Amator kupi i każdy jest zadowolony.
Nie ma się więc czym podniecać. To tylko biznes.
Pierwsza i podstawową funkcją lustrzanki entry-level jest się sprzedać. Nie zapominajcie o tym.
Ja tutaj dostrzegam drugie dno.. Rozchodzi się tu bowiem o EGO!
Kiedyś człowiek z lustrzanką, to prawdziwy pan "fotograf" i to niezależnie od klasy posiadanego sprzętu. Teraz wkurza nas że byle gówniara z bogatszymi rodzicami ma A350 i nie mamy czym zaszpanować. Można wprawdzie zawsze pokazać swoje fotografie, ale do tego potrzebne są już umiejętności, a tego się nie kupi. Z drugiej strony taki szpan też nam nie wyjdzie. W Polsce bowiem o fotografii rozmawia się tylko w kontekście sprzętu. Zamiast gawędzić o pomysłach na zdjęcia, planach, kadrach, technikach, wolimy spytać jakie światło ma ten, czy inny obiektyw, oraz ile kosztował. Fotografia to dziś głównie gadżeciarstwo. Każdy musi mieć lustrzankę, choć robi tylko "do kotleta".
Mi na szczęście powoli przechodzi. Skupiam się na tym co bym chciał osiągnąć sferze fotografii, a nie sprzętowo.
pozdrawiam wszystkich
krisv740 - Sob 31 Maj, 2008
amen
MM - Sob 31 Maj, 2008
Fakt upychania w sklepach FJ ludzi z KKM-u chciałem napisac "na okrągło". Wiem o tym, że Sony ich tam upycha. Jak ja jestem w sklepie to staram się dobrać aparat indywidualnie do klienta i nie musi to być C czy N, często polecam Olka. Sony nigdy nikomu nie polecę z czytej przekory, skoro tak agresywnie działa to niech samo sobie radzi
szymski - Sob 31 Maj, 2008
Dlatego ja preferuję sklepy internetowe, wychodzę, oglądam..., sprzedawca nie przeszkadza..., tylko mi reklama Sony na górze mruga...
dawid_ - Sob 31 Maj, 2008
MM napisał/a: | Jak ja jestem w sklepie to staram się dobrać aparat indywidualnie do klienta i nie musi to być C czy N, często polecam Olka. |
Chciałbym mieć ten komfort częściej.
W3rlock - Nie 01 Cze, 2008
jak offtopic to czy ktos widzial jakies reklamy canona na miescie czy w tv bo ja jedna wielka reklame canona i mnostwo reklam sony
Monastor - Nie 01 Cze, 2008
W3rlock, widziałem reklamy 400D w prasie i TV, ale to już z rok temu, jak nie wcześniej.
kijos - Nie 01 Cze, 2008
Bo teraz reklamują 450D
MC - Nie 01 Cze, 2008
Ja tez pamietam reklamy 400D. I jakos forumowego oburzenia nie wywolywaly
jaad75 - Nie 01 Cze, 2008
Bo to przecież Canon - im wolno się reklamować.
mavierk - Nie 01 Cze, 2008
U nas jest taki bilbord na połowę rynku. Nie sony a Canona, ale Canon może, jak to jaad napisał :] Na C przecież MM psioczyć nie będziesz, chociaż kampanię reklamową wcale nie ma mniejszą :]
MM - Nie 01 Cze, 2008
Na C psioczył nie będę? A czytałeś co sądzę o ludziach z Canon-Polska? Przypominał nie będę bo baaardzo by się na mnie obrazili.
MC - Nie 01 Cze, 2008
Oj, na marketing Canona narzekales i to sporo. Ale skoro Sony ma dobry marketing i wpycha ludziom swoj produkt to niedobrze, to co? Jakis zloty srodek?
MM - Nie 01 Cze, 2008
Umiarkowanie to mój złoty środek. Nie lubię amatorszczyzny, ale nie cierpię też nachalności i ogłupiania.
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Cze, 2008
Nie należy lubić wciskania kitu, a to przy sprzedaży Sony widać że hej.
jaad75 - Nie 01 Cze, 2008
Czy aby tylko przy sprzedaży Sony?
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Cze, 2008
Tam gdzie ja bywam to raczej tylko przy Sony.
arietiss - Pon 02 Cze, 2008
A czy dobrym zagraniem marketingowym Canona nie jest przypadkiem cashback...?
Jasper - Pią 06 Cze, 2008
Wielkiego doświadczenia nie mam - wiadomo, że takie dyskusje budzą emocje ale to spokojne i logiczne zobrazowanie kwestii przez MM ( jak wyżej ) przekonuje, że zrobiłem dobry wybór.( m. in.) To jest jednak tak, że jeden lubi szynkę a drugi dżem
i dyskusje nad wyższością będą w nieskończoność. Ktoś kiedyś już napisał - trzeba kupić i robić tym co się ma po prostu dobre zdjęcia. Pozdr.
dr_Fell - Sro 06 Sie, 2008
Zastanawiam się nad kupnem cyfrowej lustrzanki, w tej chwili myślę właśnie o Canonie 450D i Pentaxie k200d.
Planuję fotografować w dużej mierze krajobrazy, ludzi, rośliny, zwierzęta (niekoniecznie szybko poruszające się), więc nie mam nic przeciwko korzystaniu w takich sytuacjach z manualnego ustawienia ostrości. Chociaż przyzwoity, w miarę szybko i celny AF oczywiście też jest nie do pogardzenia, ale tak naprawdę wystarczy na początek kitowy obiektyw z AF pozostałe mogą być bez. Stare obiektywy manualne wydają się mieć ogrmny potencjał – wg strony http://www.robertstech.com/vivitar.htm taki Vivitar rozdzielczością przewyższa niektóre Lki Canona... Kosztuje kilkakrotnie mniej.
Będę korzystał głównie z RAW, parametry jpeg mają dla mnie pomijalne znaczenie.
Jakość, ostrość, rozdzielczość obrazu ma dla mnie bardzo duże znaczenie. Przy założeniu że raczej nie będę z żadnym z tych aparatów korzystał z obiektywu droższego niż 1000 zł czy będzie różnica pomiędzy Canonem a Pentaxem w ilości detali ? Na dpreview Canon prezentuje się b. dobrze ale tam chyba korzystają podczas testów z obiektywów najwyższej klasy. Ja takich raczej kupował nie będę.
Zależy mi na niskiej cenie szkieł ze średniego segmentu przy ich przyzwoitej jakości. Szkła będę dokupywał rzadko, w pierwszej kolejności po kicie coś przyzwoitego do portretów (Canon 50 f1.8 ?), jakiś znośny obiektyw o zmiennej ogniskowej będący uzupełnieniem kitu.
Prawie na pewno nie będę się w przyszłości zajmował fotografią profesjonalnie, brak FF w systemie to dla mnie obecnie żaden problem.
Jako laikowi, który obejrzał setki zdjęć testowych wykonanych każdym z tych aparatów lepszy jeśli chodzi o jakość obrazu wydaje się Canon – wydaje się zachowywać największą ilość detali przy najmniejszym poziomie szumów. (Czemu jedni zaprzeczają, drudzy potwierdzają). Obrazy z Canona wydają się mniej zaszumione a kolory lepiej odwzorowane. Wydaje mi się że Canon lepiej radzi sobie z odwzorowaniem choćby czerwonego - http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM i generalnie lepiej kolory odwzorowuje.
Czy dobrze rozumiem, że stabilizacja obrazu pozwoli w takich samych warunkach wykonać zdjęcie Pentaxem w czułości ISO 800 co Canonem w czułości 1600 ? Jeśli tak to różnice w szumach można pominąć, do żadnego z systemów nie będę dokupywał obiektywów z IS.
Czy wielkość wizjera 450D pozwala na komfortową pracę z manualnym focusem ? Czy znacząco różni się w tym zakresie od k200d ? (Komfortu pracy na manualu. P.S. wiem że z kitem 450D manualnie pracować się niemal nie da )
I wreszcie to co najbardziej mnie martwi w wypadku Pentaxa – widziałem na forach dyskusje o problemach z jakością, dyskusje nt hot i bad pixeli. W teście na optyczne.pl jest też nisko oceniona jakość RAW, nie dające się wyłączyć odszumianie i programowe modyfikacje RAW. Jakość obrazu jest dla mnie ważna jak pisałem. Zdjęcia chcę wywoływać w formatach do A3 włącznie.
LiveView nie jest dla mnie ważny, choć zaczynam się przekonywać. Jak wynika z dyskusji przydaje się bardzo podczas ostrzenia przy portretach... :>
Dostępność sprzętu "na tu i teraz" nie ma dla mnie większego znaczenia. Znaczenie ma za to niższa cena.
Jeśli ktoś będzie miał chwilę czasu to proszę o jakiś komentarz do moich wątpliwości, może coś mi się rozjaśni. Jeśli są istotne różnice pomiędzy tymi dwoma aparatam io których ja nie wspomniałem i o których nie było jeszcze mowy to też proszę o komentarz.
EDIT: z drugiej strony oglądam właśnie parę ostrych jak brzytwa zdjęć zrobionych za pomocą Canona EF 50mm f/1.8 II - niezależnie od jakości wykonania optykę ma faktycznie niezłą i w połączeniu z przyzwoitą puszką jaką jest 450D za śmieszną cenę można mieć bardzo fajny komplet do portretów. Jedyne co martwi to ceny zoomów... No ale zawsze pozostaje jak to się mówi "zoom w nogach"
henk - Sro 06 Sie, 2008
Wygląda na to że w Pentaksie widzisz same wady więc od razu możesz brac Canona. Jeśli nie zależy Ci na live view to przemyśl Canona 400D
krisv740 - Sro 06 Sie, 2008
henk, bzdura! właśnie o pentaxsie powienien myśleć!
w takie coś to penataź ma same zalety!
kozidron - Sro 06 Sie, 2008
Wygląda na to, że odrobiłeś lekcje, poczytałeś forum, przeczytałeś testy, obejrzałeś foty, masz jakieś zdanie o obu puszkach...
.....tylko chcesz robic w raw-ach, interesuje cię
dr_Fell napisał/a: | Jakość, ostrość, rozdzielczość obrazu ma dla mnie bardzo duże znaczenie. |
chcesz kupować szkiełka do 1k...., no może się nie udać....z tą jakością
Widać że skłaniasz sie ku 450D .......to bierz....co tu sie produkować
henk napisał/a: | Wygląda na to że w Pentaksie widzisz same wady więc od razu możesz brac Canona. Jeśli nie zależy Ci na live view to przemyśl Canona 400D |
Źle mnie zrozumiałeś albo ja nie napisałem dość wyraźnie. W Pentaxie widzę też dużo zalet - tanie manualne obiektywy (które w połączeniu nawet z nieco słabszą matrycą -jeśli faktycznie jest słabsza- może dadzą i tak lepszy obraz niż 450D + obiektywy w średniej cenie ?), stabilizacja obrazu (jeśli faktycznie pozwoli na to co pisałem w poprzednim poście to nieco wyższe szumy właściwie przestaną mieć znaczenie), nie napisałem o (chyba ?) bardziej precyzyjnej korekcie ekspozycji k200d ale mogę się mylić nie pamiętam dokładnie.
Co do 400D - 450 jest lepiej wykonany (poprzednicy słynęli z fatalnej obudowy), ma punktowy pomiar światła (albo "bardziej punktowy" niż 400D), liveview jest pierdółką faktycznie ale jest a różnica w cenie to 100-150 zł. Gdy różnica w cenie była większa można się było zastanawiać nad 400D obecnie nie widzę sensu szczególnie biorąc pod uwagę dużo lepszy obiektyw kitowy i chyba też usprawniony AF.
EDIT: ma też chyba (450) tańsze karty pamięci które dodatkowo redukują różnicę ceny
Trochę chyba się skłaniam ku Canonowi faktycznie, chociaż przerażają mnie ceny przyzwoitych obiektywów ze zmienną ogniskową - wolałbym mieć porządnego manuala niż średniego z AF. Tymczasem jeszcze pogrzebię a może tu jeszcze się jakieś opinie pojawią, za dotychczasowe - dzięki
krisv740 - Sro 06 Sie, 2008
dr_Fell, kolego , w stosunku do c xxxd , pentax k10/20 to prawie "1"
matryca jest ok. i do normalnych zastosowań nadaje się jak rzadko która. masz możliwość stabilizacji, pomiaru światła i ostrości ze starymi szkłami.
chcesz się bawić manualami i myslisz o "niskim" canonie?
a popatrzyłeś na wielkośc matówki i komfort ustawiania ostrości w pentaxie w stosunku do canona?
zastanów się o czym piszesz
krisv740 napisał/a: | dr_Fell, kolego , w stosunku do c xxxd , pentax k10/20 to prawie "1"
matryca jest ok. i do normalnych zastosowań nadaje się jak rzadko która. masz możliwość stabilizacji, pomiaru światła i ostrości ze starymi szkłami.
chcesz się bawić manualami i myslisz o "niskim" canonie? |
Jak będę miał Canona to pewnie nie będę się bawił z szukaniem starych manualnych szkieł bo canon gorzej z nimi współpracuje prawda ? Co nie zmienia tego że pewnie chciałbym się nawet z nowymi manualnie pobawić czasem
krisv740 napisał/a: |
a popatrzyłeś na wielkośc matówki i komfort ustawiania ostrości w pentaxie w stosunku do canona?
zastanów się o czym piszesz |
Właśnie to też jest dla mnie ważne na ile powiększony wizjer Canona nadaje się do pracy bez AF w porównaniu z k200d. K20d niestety nie biorę pod uwagę - kilkaset zł. robi jednak różnicę dla mnie. Gdyby mnie było stać na k20d pewnie bym nawet nie zakładał tego wątku widziałem próbki zdjęć z k20d
kozidron - Sro 06 Sie, 2008
krisv740, .....kolega dr_Fell nie wspominał o K10 tce a tam rzeczywiście jest wiekszy wizjer niż w CxxD.
dr_Fell, wiesz co mi się zawsze podobało w pentaxie kolegi z pracy( w K10), poza wizjerem, fajnie wyprofilowanym gripem, pomiarem punktowym z prawdziwego zdarzenia i solidnej konstrukcji(uszczelninia), krzyzykiem w środku(punktem krzyzowym) - to fakt, że za 850 ziko kupił sobie tele, które całkiem fajnie chodziło(może gorzej wykonane), af pracował wysmienicie a do 250mm było całkiem znosnie na krańcach.... Niestety to samo tele pod eosem to tragedia af....a w takim momencie to juz się nie chce sprawdzać jak wyglada obraz na 250mm kiedy co 3 fota nie trafiona
henk - Sro 06 Sie, 2008
Ja bym brał Canona. Najkrócej mówiąc jest nowocześniejszy i bardziej uniwersalny. Daje też większe możliwości rozbudowy systemu. Kupując pierwszą lustrzankę tak naprawdę nie wiesz co będziesz fotografował, to się okaże po fakcie. Pentax jest chyba solidniej zbudowany - lepsze materiały ale jeśli dbasz o sprzęt to nie ma znaczenia
krewzszafy - Sro 06 Sie, 2008
dr_Fell puszki pentaxa kupuje się przede wszystkim dla starych dobrych manuali i tego się trzymaj, kupuj puszkę do obiektywów a nie obiektyw do puszki
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 20:53 ]
henk napisał/a: | Ja bym brał Canona. Najkrócej mówiąc jest nowocześniejszy i bardziej uniwersalny |
w czym bardziej uniwersalny?
henk - Sro 06 Sie, 2008
Ja bym brał Canona. Najkrócej mówiąc jest nowocześniejszy i bardziej uniwersalny. Daje też większe możliwości rozbudowy systemu. Kupując pierwszą lustrzankę tak naprawdę nie wiesz co będziesz fotografował, to się okaże po fakcie. Pentax jest chyba solidniej zbudowany - lepsze materiały ale jeśli dbasz o sprzęt to nie ma znaczenia
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 21:13 ]
krewzszafy napisał/a: | w czym bardziej uniwersalny? |
Uniwersalnośc to cecha trudna do sprecyzowania, ogólnie oznacza przydatnośc do wielu sytuacji. Sam napisałeś że Pentaxa kupuje się dla starych manuali tym samym wskazując że do obiektywów AF lepiej nada się Canon, nie sądzę żeby dr_Fell poprzestał na manualu, to wymusza statyczne ujęcia. Poza tym większośc parametrów technicznych przemawia za Canonem
Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Sie, 2008
Niestety K10D którego można kupić w cenie K200D lub 450D bije je na głowe jakością wykonania i możliwościami.
henk - Sro 06 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz,
Fakt
Zdaje się że K10 przebija wszystko w tej cenie
krewzszafy - Sro 06 Sie, 2008
henk napisał/a: | Uniwersalnośc to cecha trudna do sprecyzowania |
po raz kolejny już w kolejnym wątku powtarzam że przydatność danego modelu aparatu jet uwarunkowana wymaganiami użytkownika. Niestety za nieduże pieniądze nie mozna mieć wszystkiego
dr_Fell - Czw 07 Sie, 2008
To ja jeszcze dołożę:
http://allegro.pl/show_it...Fa%3E%3C%2Fi%3E
opłaca się to za taką cenę (która pewnie będzie i tak wyższa ). To powód dla którego rozważam Pentaxa, ten obiektyw ma podobno b. dobre paramatry techniczne.
Jeśli zdecyduję się na Canona to jego atutem będzie 50 1.8 - wykonany kiepsko ale optykę ma podobno bardzo dobrą i na początek dość dobrze będzie pasował do tego co chcę robić . W Pentaxie trudno mi znaleźć odpowiednik - tani a dobry obiektyw do portretów.
EDIT: A ja przedstawia się kwestia współpracy Canona ze starymi manualnymi obiektywami ? Trochę tego też jest na allegro chociaż mniej niż pod Pentaxa, choćby to:
http://allegro.pl/item410...4_stan_bdb.html
I już znam odpowiedź. A brzmi ona "nie"
EDIT2: A jak takie rzeczy będą działały po zastosowaniu takiej przejściówki:
http://www.allegro.pl/ite...x_k_pk%5D_.html ? Będzie przynajmniej potwierdzał ostrość na całkowicie manualnych obiektywach ?
[ Dodano: Czw 28 Sie, 2008 19:57 ]
henk napisał/a: | Wujek_Pstrykacz,
Fakt
Zdaje się że K10 przebija wszystko w tej cenie |
Przymierzałem się już całkiem poważnie do kupna używanego k10 (jak rozumiem różniącego się od k200 lepszą ergonomią (2 pokrętła, więcej ustawień na body), lepszym wizjerem umożliwiającym ręczne ostrzenie, czym jeszcze... eee cięższe i mocniejsze ?) kiedy odkryłem na forum pentaxa że aparat którym jestem zainteresowany głównie ze względu na możliwość używania manualnych obiektywów o przyzwoitej jakości i niewygórowanej cenie ma problemy z właśnie takimi obiektywani. (Ponoć powszechny problem z przepalaniem zdjęć). Szukam dalej, czytam dalej, na pewno nie pójdzie na marne.
[ Dodano: Pon 01 Wrz, 2008 21:51 ]
Nie poszło na marne. Dziękuję za sugestie, m.in. dzięki temu w końcu zwróciłem uwagę a następnie zdecydowałem się na k20d. . Z tego co czytam o tym aparacie przez nast. 10 lat a pewnie i więcej sprzęt nie będzie dla mnie żadnym ograniczeniem
|
|