|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon vs Nikon
Robert86 - Wto 31 Paź, 2017 Temat postu: Canon vs Nikon Witam serdecznie.Mam kilka pytań dotyczących dwóch lustrzanek - Canon EOS 1300D i Nikona d3300.
Pierwsze pytanie to czy warto dopłacać do Nikona?
Lustrzanka bedzie wykorzystywana amatorsko,fotografia dzieci,przyrody,zwierząt itp.Ponadto czasem trudniejsze zadanie: fotografia i nagrywanie straży pożarnej podczas akcji,więc silne oświetlenie wozu strazackiego + noc (w dzień oczywiście to nie problem).
Budżet max 2400zł.Aparat będzie kupowany w Euro lub Media Markt.
Proszę o podpowiedź z jakim obiektywem zakupić lustro.
Kolejne pytanie: czy warto czekać do black friday?Na takie sprzęty są jakieś promocje?
Wojmistrz - Wto 31 Paź, 2017
No to raczej potrzeba ci czegoś z obiektywem 18-135 lub nawet dłuższego jak 55-200 czy 55-300, w zależności jaka odległość masz do strażaków oraz zewnętrzną dość mocną lampę błyskową. Liczyć na to, że aparat nie zostawi ci zaszumionej paćki zamiast obrazu, w tym budżecie to raczej sfera SF. Możesz szukać takiego zestawu z obiektywem 50mm f/1.8, jeśli taka ogniskowa by ci odpowiadała do twojej fotografii.
Robert86 - Wto 31 Paź, 2017
Dziękuję za odpowiedź. Jakość zdjęć nie musi być rewelacyjna,ważne, aby aparat się nie "gubił" jak to miało miejsce w przypadku mojego kompaktu.Teraz jest dużo promocji na Canona,za ok.1600zl jest w zestawie z torbą i kartą.Dodatkowe obiektywy przyjdą z czasem
Czy dla amatora różnica między Canonem a Nikonem będzie zauważalna?Nie ukrywam,że kusi mnie cena,poza tym mam kompakt Canona i nie narzekam...
A Pentaxa nie bierzesz pod uwagę?
Robert86 - Wto 31 Paź, 2017
Wojmistrz czytałem o Pentax,bodajże k50 ale niestety albo Canon albo Nikon
Przy nowym sprzęcie ciężko doradzić, bo co nie kupisz może okazać się za słabe.
Andrzej.M. - Wto 31 Paź, 2017
Robert86 napisał/a: | czytałem o Pentax,bodajże k50 ale niestety albo Canon albo Nikon |
https://www.dxomark.com/C...0___940_928_890 - 1200 i 1300 dają podobne obrazki - lepszy jest chyba 1200...
Możesz sobie porównać i wybrać co ci pasuje - fakt że do nagrywania filmów może się niespecjalnie nadaje - niby że AF za słaby - z drugiej strony jednak ma 11 punktów AF w tym 9 krzyżowych podczas gdy wybrane przez ciebie po 1 krzyżowym. Jednak jeśli masz gdzieś uszczelnienia i ergonomię Pentaxa - to wybierz po prostu lepszą matrycę Nikona. W ciemnym większy DR i mniejsze szumy mają znaczenie. K-50 można teraz dostać za 1700zł. A 50/1,8 za ok. 550zł.
Robert86 - Sro 01 Lis, 2017
Wczoraj wieczorem patrzyłem na stronach internetowych Euro,MM, Saturna itp.dostępność Nikona oraz Pentaxa i nawet nie ma możliwości zamówienia....w necie też mało...rzeczywiście ten Pentax jest bardzo ciekawy.
Andrzej.M. - Czw 02 Lis, 2017
Pentaxa najczęściej możesz kupić w : fotozakupy.pl; cyfrowe.pl, fotoplus.pl; Rimex.pl; digital24.pl; Beiks.pl; Morele.net.pl; Euro RTV AGD; Fotojoker; rozpiskę sklepów w twoim województwie znajdziesz na : http://www.ricoh-imaging....id=6787&lang=pl
Robert86 - Czw 02 Lis, 2017
Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi.Dziś zakupiłem Nikona D3400 zw zestawie z obiektywem Nikkora 18-55mm.
MaciekNorth - Czw 02 Lis, 2017
A było dołożyć i kupić A68, przy nim ten Nikon wypada trochę blado, bo to odświeżany kotlet
Robert86 - Czw 02 Lis, 2017
A68 trochę wyszedłby trochę za drogo,za Nikona zapłaciłem 1999zł i do tego promocja 215zł cashback.Reszta,która została z złożonego budżetu zostanie przeznaczona w przyszłości na kolejny obiektyw.
Andrzej.M. - Pią 03 Lis, 2017
Robert86 napisał/a: | za Nikona zapłaciłem 1999zł i do tego promocja 215zł cashback |
Czyli wyszło drożej niż Pentax K-50 , matrycę masz ciut lepszą za to korpus koszmarny. Wykastrowany prawie ze wszystkiego... ale nazywa się Nikon... to ok...
Wojmistrz - Pią 03 Lis, 2017
Ale przynajmniej nie będzie miał dramatu na przyszłość, szukając dobrego szkła w umiarkowanej lub niskiej cenie.
Wiem o czym mówię, bo posiadając k-50 chciałem go brać na koncerty itd. Niestety, kupić do Pentaxa dobre szkło na moje potrzeby to wydatek w przeliczeniu na polskie około 9500zł, taniej kosztowało mnie kolejne 6D Canona + eLka... i jeszcze zostało.
Wojmistrz napisał/a: | do Pentaxa dobre szkło na moje potrzeby to wydatek w przeliczeniu na polskie około 9500zł |
Jakie szkło do K-50 chciałeś kupić pod koncerty? Ja mam 3 tele - 70/2,4Ltd (używka ok. 1500zł) 100/2,8 macro (też dałem ok. 1500zł) i 200/2,8* 9- za tę używkę dałem 2050zł. Razem 5000zł za 3 świetne szkła! Więc kolego nie pieprz... bo coś ci się w przelicznikach porąbało!
Pentax 70-200/2.8 -1999 funtów
6D używkę z gumtree za 500 funtów, a Canona 70-200/2.8L i Tamrona 24-70/2.8 VC łącznie za 980 funtów z komisu z 2 letnią gwarancją. Do tego jeszcze 100 funtów za 2x YN685 w tym samym komisie.
No to tak mów - że chcesz oryginalny i świetny zoom , nie jakieś tam badziewie Tamrona czy Sigmy... Tyle że jak pamiętam miałeś wtedy K-1... oj nieładnie tak się mijać z faktami... A wiesz - jak dobrze pójdzie - chyba sobie sprawię na gwiazdkę... ale nie do k50 a pod K-1. Do K-50 wystarczyłby 50-135*.
[ Dodano: Pią 03 Lis, 2017 16:02 ]
Wojmistrz napisał/a: | 6D używkę z gumtree za 500 funtów |
Oj strasznie ci się ciężko żyje w GB skoro na używkach musisz jechać jako zawodowiec... i na YN... Chyba by mnie wstyd zjadł takie coś na korpus założyć... Ja nie zarabiam w funtach, ale korpusy raczej nowe używam. A lampy Metza...
Andrzej.M., miałem niedawno wtopę na koncercie i musiałem sobie kupić kolejne zabawki. W domu leżał k-50 to pomyślałem na następny raz się nada i co? Puszka fajna, nie zaprzeczam, ISO 12800 względnie użyteczne, ale okazało się, że nie ma sensownych szkieł w dobrych cenach, a te tanie nadają się do czystej amatorki. Ja focę zoomami, mi tak najlepiej i najskuteczniej, bo leniwy jestem ale wybierając komplecik uniwersalny na koncerty, śluby itd, jak dla mnie z nowych sprzętów to tylko Fuji. Porównując te bezlusterkowce z Pentaxem, masz podobny poziom korpusów, ale atrakcyjność cenowa i jakość szkieł z Fuji powala. Ja niechętnie patrzę na APS-C i się wahałem, ale znając rynek wtórny wybrałem to co doskonale znam i wyszło najtaniej.
Nie wiem dlaczego by miał mnie wstyd zjeść że YongNuo używam.
Wujek_Pstrykacz - Pią 03 Lis, 2017
W krakowskim środowisku fotografów-artystów to wstyd mieć jakieś chińskie badziewie.
Wojmistrz napisał/a: | te tanie nadają się do czystej amatorki. |
to chyba we wszystkich systemach...
Wojmistrz napisał/a: | jakość szkieł z Fuji powala |
W kitach tak - zgoda całkowita, niestety reszta szkieł tania nie jest. Wojmistrz napisał/a: | nie ma sensownych szkieł w dobrych cenach |
Było kupić jak ja - używki - stałki albo 50-135/2,8
Jak te koncerty dają dość światła to i 55-300 mogło by się nadać - zakres 70-300 na 5,6(5,8) jest środkiem całkiem dobry.
Ale ta Tokina 50-135 vel Pentax, to też bardzo droga, przynajmniej w UK, a światła to skąpo zwłaszcza po starych teatrach czy w nocy pod gołym niebem. Różnie.
XF 16-55/2.8 można dostać za 580, a 50-140/2.8 za 770.
Tokina 50-135 dla Nikona jest do dostania bardzo tanio bo w okolicy 280, a z napisem Pentax skromne 800, czyli podobnie jak Fuji, tylko należy pamiętać, że optycznie jest to przepaść, oczywiście na korzyść systemu XF.
Wojmistrz napisał/a: | optycznie jest to przepaść, oczywiście na korzyść systemu XF. |
Fuji jest tradycyjnie naj... choć z tą "przepaścią" też bym nie przesadzał - i Tokina i Pentax są dobrymi szkłami, choć nieco inaczej skorygowanymi. Co do cen - nowe szkło z czerwonym paskiem też sporo kosztuje więc nie dziw się że to z logo Pentax również. A 50-135 mogłeś kupić uzywane - w końcu masz w tym spore doświadczenie.
[ Dodano: Pią 03 Lis, 2017 20:08 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | wstyd mieć jakieś chińskie badziewie |
Dziękuję za światłą uwagę...
Wojmistrz - Sob 04 Lis, 2017
Podałem cenę używki Nowa 1099.
Robert86 - Sob 04 Lis, 2017
Andrzej.M., może korpus koszmarny,wykastrowany ze wszystkiego tak jak to ująłeś ale póki co od dwóch dni ciesze się z niego jak dziecko sprawia mi mnóstwo radości ,motywuje do nauki fotografii i chyba to jest najważniejsze
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Lis, 2017
Robert86, pewnych tu użytkowników należy brać z przymrużeniem oka
Bardzo dobrze, że Cię cieszy nowy nabytek. Ja też tak mam, jak nabędę coś nowego to cieszy i motywuje.
Robert86 - Nie 05 Lis, 2017
Dzisiaj były testy w plenerze ijedyne czym jestem rozczarowany to przybliżenie ale może dlatego,że do tego czasu używałem kompaktu Canon SX220 HS gdzie zoom był bardzo dobry ale wiem że tu będzie potrzebny mi obiektyw.I tu pytanie: jaki niedrogi na początek?
Andrzej.M. - Wto 07 Lis, 2017
Robert86 napisał/a: | sprawia mi mnóstwo radości |
A komu nie sprawia nowy nabytek?
Robert86 napisał/a: | jaki niedrogi na początek? |
Pewnie jakiś 70-300... może Tamron, u Pentaxa poleciłbym genialny na długim końcu 55-300.
MaciekNorth - Czw 09 Lis, 2017
Robert86 napisał/a: | Dzisiaj były testy w plenerze ijedyne czym jestem rozczarowany to przybliżenie ale może dlatego,że do tego czasu używałem kompaktu Canon SX220 HS gdzie zoom był bardzo dobry ale wiem że tu będzie potrzebny mi obiektyw.I tu pytanie: jaki niedrogi na początek? | Nikon D3400 nie ma własnego napędu autofocusu, dlatego musisz kupić obiektyw z wbudowanym silnikiem, więc tu niestety nie będzie tak tanio jak w przypadku starszych obiektywów napędzanych z korpusu i wybór ograniczony.
muzyk - Sro 15 Lis, 2017
Andrzej.M. napisał/a: | W kitach tak - zgoda całkowita, niestety reszta szkieł tania nie jest. |
W "kitach" jakość optyki jest bdb, ale w reszcie? Nie wiadomo.
W końcu "tanio nie jest"
Andrzej.M. - Nie 19 Lis, 2017
muzyk napisał/a: | W "kitach" jakość optyki jest bdb, ale w reszcie? Nie wiadomo. |
Wiadomo , wiadomo, tyle ż nie wiadomo czy pytający bedzie chciał w nie inwestować...
|
|