|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 1300d czy Nikon d3300?
aldione - Sob 11 Lis, 2017 Temat postu: Canon 1300d czy Nikon d3300? Witam. Mam pytanie czy Canon 1300d pod względem jakości robienia zdjęć(także w nocy) jest lepszy czy gorszy lub zbliżony do jego odpowiednika Nikon d3300? Jakie są różnice? Co lepiej wybrać? Czy obiektyw 18mm-55mm wystarczy? Jeśli nie to jaka alternatywa dla Canona, bo to Nikona 18-105mm. Czy np w obiektywie 18-55mm jeśli ustawię sobie ogniskową 55m to obraz będzie ostry czy rozmyty? Proszę o odpowiedzi i porady, gdyż mam niemały dylemat :/
komor - Sob 11 Lis, 2017
aldione napisał/a: | czy Canon 1300d pod względem jakości robienia zdjęć(także w nocy) jest lepszy czy gorszy lub zbliżony do jego odpowiednika Nikon d3300? |
Matryca w Nikonie będzie lepsza (szczególnie w nocy), choć to nie oznacza, że zdjęcie zrobione Nikonem na automacie i bez żadnych przygotowań, będzie dla Ciebie zadowalające. Szczególnie, że pomimo lepszej matrycy jasność obiektywu kitowego nie pomaga.
aldione napisał/a: | Czy obiektyw 18mm-55mm wystarczy? |
Ja uważam, że to absolutne minimum, które wystarczy jedynie na początek, szczególnie, że jak ktoś kupuje lustrzankę, to oczekuje, że teraz będzie mógł robić wszelkie rodzaje dobrych zdjęć, a to nieprawda. Obiektyw Nikona 18-105 polecam, w Canonie zaś jest 18-135, niestety obawiam się, że cena zestawu Canon+18–135 jest znacząco wyższa niż podobny Nikon+18–105.
aldione napisał/a: | Czy np w obiektywie 18-55mm jeśli ustawię sobie ogniskową 55m to obraz będzie ostry czy rozmyty? |
W sensie jakości? Będzie w miarę ostry. W sensie, że w każdych warunkach wyjdzie ostre zdjęcie? Nie, jeśli nie dobierzesz odpowiednich parametrów ekspozycji do warunków oświetleniowych, lub jeśli warunki będą zbyt trudne (ogólnie, dla danego obiektywu lub dla danego aparatu).
aldione - Sob 11 Lis, 2017
Ok, dzięki za odp. Tylko, że Canon jest wygodniejszy i leży lepiej w dłoni, ale skoro Nikon robi lepsze zdjęcia to jestem skłonny go wybrać. Zależy mi tu bardzo na astrofotografii, ale także na robieniu normalnych codziennych zdjęć, więc Nikon? Czy różnica w zdjęciach jest jakaś zauważalna?
komor - Sob 11 Lis, 2017
Wygoda i ergonomia jest dla mnie (i nie tylko) równie ważnym czynnikiem, co suche parametry techniczne. Więc jeśli ta różnica w trzymaniu jest dla Ciebie spora, to nie porzucaj jeszcze myśli o Canonie. Choć jeśli chodzi o osiągi matrycy, Nikon jest lepszy, jest też raczej tańszy.
aldione napisał/a: | Czy różnica w zdjęciach jest jakaś zauważalna? |
Zależy dla kogo, zależy od warunków zdjęciowych, zależy czy zdjęcia chcesz obrabiać, wywoływać RAW-y itd.
Wojmistrz - Nie 12 Lis, 2017
aldione, Canon 1300D jest czwartym aparatem z najniższej linii tego producenta, przeznaczoną głównie dla amatorów i osób zaczynających przygodę z fotografią. Czy to zły aparat? Nie, ale konkurencja na tym etapie ma lepszą ofertę. Należy zwrócić uwagę, na jeszcze jedną sprawę. Niezależnie co kupisz, będzie to nic innego jak wybór systemu, a ten wybiera się raczej na lata i czasem ciężko przejść na inny. Jeżeli kupisz aparat, to z czasem dodatkowy, zazwyczaj "dłuższy" obiektyw, potem jakąś lampę błyskową, potem kolejny obiektyw, tym razem "jasny", itd itd, po czym stwierdzisz, że zmieniasz korpus i... żal sprzedać wszystko, trzeba kupić w tym co było i dlatego akurat Canon nadal jest dobrym systemem.
Andrzej.M. - Pon 13 Lis, 2017
aldione napisał/a: | Zależy mi tu bardzo na astrofotografii |
Czyli bedziesz się zajmował dość drogą dziedziną fotografii? Montażem paralaktycznym i całą resztą?
Jeśli nie zamierzasz kupować teleskopu i odpowiedniego oprzyrządowania do śledzenia gwiazd , które przy długim czasie ekspozycji zamiast kropek dają na obrazku kreski - to raczej kup jednego z pentaxów (K-3II; K-70) które mają wbudowaną opcję śledzenia w mechaniźmie stabilizacji matrycy.
|
|