|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Tani dobry papier do plujki.
Wojmistrz - Nie 19 Lis, 2017 Temat postu: Tani dobry papier do plujki. Panowie (i panie jeśli jakieś czytają ) jaki papier pod pigmentówkę A2 Epsona byście polecili. Mowa o czymś photo glosy w przeliczeniu do 3,5PLN za arkusz i gramaturze 250+
T.B. - Nie 19 Lis, 2017
http://tiny.pl/glw94
Nie wiem, jakie znaczenie ma to, że chcesz drukować atramentem pigmentowym. Czy przypadkiem nie jest tak, że pigmentem można drukować nawet na papierze gazetowym?
W każdym razie, ja drukuję zdjęcia na tych papierach PE RC i jak dla mnie, są bardzo dobre i tanie. A ponieważ są tanie możesz najpierw kupić na próbę (jakiś mniejszy format). Jeśli kupisz - jestem ciekaw Twojej opinii.
270 g/m2 PE RC wychodzi 3.38 zł za arkusz.
[ Dodano: Nie 19 Lis, 2017 02:47 ]
A może do pigmentu wystarczy, albo nawet będzie lepszy, ten o połowę tańszy MCC?
Wojmistrz - Nie 19 Lis, 2017
Wiesz co, na drukarkach barwnikowych, to jak się mówi "zęby zjadłem" i przez całe lata nie chciałem wchodzić w pigmentowe ze względu na koszty. Sytuacja mnie zmusiła do zakupu "domowej" plujki A2, bo miejsce gdzie zlecałem wydruki z dnia na dzień przestało istnieć. Niestety jest tak, że są papiery fotograficzne do drukarek barwnikowych, inne do pigmentowych i oczywiście uniwersalne. W pigmentówkach, chociaż nieco mniej niż w barwnikowych, podłoże też ma znaczenie jeśli potrzebujesz idealnego odwzorowania barw. Inna sprawa, że nie musisz nie wiadomo jak długo czekać na stabilizację barw, bo przy niektórych połączeniach tusz/papier, zwłaszcza czerwienie potrafiły stabilizować się powyżej tygodnia, tu z teorii nie trwa to dłużej niż minutę.
Ceny są świetne, szkoda, że nie mają profili za free na stronie oraz wysyłki za granicę.
|
|