|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki jasny obiektyw do Nikona D5100
marcin9913 - Sro 22 Lis, 2017 Temat postu: Jaki jasny obiektyw do Nikona D5100 Na wstępnie chciałem zaznaczyć że nie jestem mega znawcą aparatów fotograficznych.
Posiadam obecnie standardowy obiektyw Nikkor 18-105 VR w Nikonie D5100.
Wykorzystuję go głównie do robienia zdjęć tkanin leżących na płasko na podłodze oświetlonych dwoma lampami z parasolami (po 4 żarówki energooszczędne 85W w każdym z parasoli).
Nie jest to może profesjonalny sprzeęt oświetleniowy i ale daje radę.
Przykładowo daje tkaninę z kolorowymi wzorami na białym tle, lampy oświetlają ją idealnie, zrobię zdjęcie i jest ono po prostu ciemne.
Doradźcie jaki mam kupić jasny obiektyw, może być używany, cena jak najniższa...
Kerebron - Sro 22 Lis, 2017
Jeśli problemem jest tylko to, że zdjęcie jest niedoświetlone, to nie jest tu winny obiektyw, tylko źle dobrane parametry ekspozycji. To przecież statyczny obiekt w stałych warunkach, więc masz bardzo duże pole manewru.
komor - Czw 23 Lis, 2017
Dokładnie. Aparat na automacie zawsze stara się dobrać ekspozycję do średniej szarości. Jak będziesz fotografował samo białe tło, to na automacie wyjdzie szare, z kolei jak spróbujesz sfotografować czarny karton, to też dostaniesz ciemno-szare. Skoro robisz zdjęcia przy stałym i niezmieniającym się oświetleniu i pewnie ze statywu (?), to przejdź w tryb manualny, ustaw bazową czułość (w Nikonie ISO 200), optymalną przysłonę (f/8 będzie okej) i dobierz czas ekspozycji ręcznie tak, żeby białe tło było prawie idealnie białe, ale nie przepalone. Potem połóż tkaninę i zobacz, czy takie parametry ekspozycji będą dla niej OK. Dla ciemniejszych tkanin może być potrzeba zwiększenia nieco ekspozycji, czyli wydłużenia czasu.
|
|