forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetka o dużym powiększeniu (tzn >12)

gaudemus - Pią 24 Lis, 2017
Temat postu: lornetka o dużym powiększeniu (tzn >12)
Czy ktoś z forumowiczów posiada lornetkę ze stabilizacją i mógłby podzielić się opinią na jej temat?

Np: canon, nikon fujinon?

Szukam czegoś do spoglądania na większe odległości, najlepiej z ręki.

goornik - Pią 24 Lis, 2017

Znam dobrze Nikony Stabileye, wszystkie trzy

Zaleta jest tylko jedna: dość stabilny obraz

Wady:
- drogie
- delikatne
- ciężkie
- ciemne
- małe pole
- brzydkie.

Z tych powodów do tej pory moją lornetką "ręczną" z dużym powiększeniem był, jest i będzie Nikon 12x50 SE. Ostatnio bawię się Zeissami: 15x60 (Zeiss West) oraz Nobilem 15x60B (Jena). Od biedy da się je ogarnąć z ręki, cena podobna do modeli stabilizowanych, jasność obrazu bez porównania większa. Jakąś alternatywą może być jeniacz Pentakarem 15x50

Szukaj Nikona 12x50 SE. Będziesz zadowolony

gaudemus - Pią 24 Lis, 2017

No to że brzydkie to akurat kwestia gustu ;)
Poza tym ja mam zamiar patrzyć przez lornetkę a nie na nią :)

A tak na serio to mam już porządną 10x , brakuje mi czegoś o odczuwalnie większym powiększeniu - głównie nad wodę. Nie chcę się pchać w lunety bo już robiłem jedno podejście i się zniechęciłem, patrzenie jednym okiem to nie dla mnie, nie mam też chęci spacerować ze statywem. Stąd moje poszukiwania lornetki.

Wiem z doświadczenia że lornetka to kwestia dość indywidualna, każdemu pasuje inaczej do oka, jednemu lepiej, drugiemu gorzej. Dlatego chętnie wypróbowałbym w naturze jakąś stabilizowaną. Może ktoś z forumowiczów ma taką i mógłby spotkać się gdzieś w celu demonstracji? Interesuje mnie canon 15x lub 18x

Nie chcę kupować w ślepo i odsyłać, bo nie bardzo mam czas na takie manewry no i na razie mam "na stanie" ;) nikona monarcha 5 16x56 i vortexa vipera 15x50 których praktycznie nie używam, chcę się najpierw ich pozbyć bo muszą być jakieś granice hobby :)

@goornik - a znasz jakieś źródło nikonów se?

goornik - Pią 24 Lis, 2017

gaudemus napisał/a:

@goornik - a znasz jakieś źródło nikonów se?

Hm....Dopóki była w ofercie Nikona, to ja byłem źródłem. Teraz pozostaje ebay, Allegro, OLX i oferty sprzedaży na forach astro.
W temacie lornetki jeszcze. Czy lornetka MUSI mieć centralne ustawianie ostrości, czy może mieć indywidualne? Bo jak może mieć IF, to znam gościa, który sprzedaje niemal nową 18x70 Nikona.....To jedyna alternatywa z wyższej półki poza Zeissami 15x60 i Fujinonem.

Sporo takich rzeczy robi też chiński United Optics
Za 800€ masz kątowego Opticrpona 16x70....

Arek - Pią 24 Lis, 2017

Canony 15x50 i 18x50 IS są bardzo fajne optycznie.
Abs - Sob 25 Lis, 2017

Mniejsze Canonki także http://wzrokowiec.com/archiwa/1923