|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D3100 - szybkie wyczerpywanie się baterii
petertohen - Wto 05 Gru, 2017 Temat postu: Nikon D3100 - szybkie wyczerpywanie się baterii Witam. Mam ostatnio problem z moim D3100. Drastycznie spadła ilość zdjęć które mogę wykonać na naładowanej baterii. W tym samym czasie przestałem robić zdjęcia w JPG a zacząłem w RAW.Dodatkowo po każdej serii zdjęć poprawiam balans i kompensuję ekspozycję po czym zapisuje takie zdjęcie w JPG. Czy to może być przyczyna? Rozumiem że bateria szybciej się wtedy wyczerpie, ale bez przesady. W opisany sposób mogę zrobić ok 100 zdjęć i siada, to stanowczo za mało Czy ktoś z forumowiczów miał podobne "akcje"?
https://www.dpreview.com/reviews/nikond3100
komor - Sro 06 Gru, 2017
petertohen napisał/a: | Dodatkowo po każdej serii zdjęć poprawiam balans i kompensuję ekspozycję po czym zapisuje takie zdjęcie w JPG. |
Jeśli robisz to funkcjami aparatu, to na pewno dość długo korzystasz z ekranu, plus potem konwersja RAW > JPG, więc na pewno bateria szybciej się wyczerpuje. Niestety nie potrafię ocenić, czy 100 zdjęć to prawidłowa ilość przy takim użytkowaniu. Poprzednio ile wytrzymywała?
Preskaler - Sro 20 Gru, 2017
Akumulatory mają to do siebie, że z biegiem czasu tracą pojemność. Nie wiem jak jest w systemie N ale ja w C od zawsze kupuję drugi akku i jest OK. Oczywiście są to podróby za ok. 30 - 40 zł. W ten sposób zapominam o problemach z zasilaniem a podróby nie odróżniam w praktyce od oryginału.
Negatyw - Sro 20 Gru, 2017
Nie podróby tylko zamienniki.
Preskaler - Sro 20 Gru, 2017
Jak go zwał...
|
|