forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - co sadzicie o aparacie Fujifilm Finepix S100 fs?

snail_1981 - Pon 19 Maj, 2008
Temat postu: co sadzicie o aparacie Fujifilm Finepix S100 fs?
Witam.

Chcialbym was zapytac jakie sa wasze opinie na temat aparatu Fujifilm Finepix S100 fs. Planuje kupic zaawansowany aparat kompaktowy z gornej polki i narazie najlepsze wrazenie zrobil na mnie wlasnie s1000fs. Czy ktos z was moze uzywa ten aparat i moglby mi opisac jego mocne i slabe strony? Generalnie interesuja mnie takie sprawy jak glebia ostrosci i na ile mozna w nia ingerowac, poniewaz bardzo lubie portrety i chcialbym zeby aparat sie dobrze spisywal w tym temacie. Druga sprawa to temet dystorsji w tym aparacie. Jak sobie z nia radzi?

Zastanawialem sie rowniez nad Panasonic Lumix DMC-FZ50. Co o nim sadzicie?

Jesli ktos uzywa jakis inny kompakt niz dwa wyzej wymienione i jest z niego zadowolony to czegam na podpowiedzi :mrgreen:

---
Pozdrawiam
snail_1981

h.s. - Czw 22 Maj, 2008

Co do Fujika, to na tym forum była niedawno dyskusja
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
Testy /amatorskie/ FZ50 znajdziesz na moim www i oczywiście tutaj na optyczne.
Co do portretów to najlepsze wyniki otrzymasz z lustrzanki - najmniejsza głębia ostrości - pod warunkiem użycia dobrego obiektywu, który zagwarantuje dobrą rozdzielczość na pełnym otworze.
Wszystkie hybrydy z małymi matrycami dają zbyt dużą głębię ostrości

snail_1981 - Czw 22 Maj, 2008

wielkie dzieki za odpowiedz. Przeczytalem cala dyskusje na temat tego aparatu. Wczoraj bylem w sklepie i potestowalem go troche i w sumie spodobal mi sie. Porownalem go z f50 i mnie bardziej fuji odpowiada. No wiem, ze najlepsze portrety zrobie lustrzanka z dobrym obiektywem ale nie stac mnie na kupowanie roznych obiektywow, dlatego chyba zdecyduje sie na fuji. Tu mam wszystko w jednym:) Pozdrawiam
qadest1 - Czw 22 Maj, 2008

Nie wiem, ale wydaje mi się, że za cenę (lub bardzo zbliżoną) tego fuji, to Możesz jeszcze dostać, choć już dosyć jest to utrudnione Olympusa E410 z dwoma obiektywami w zestawie (ZD ED 14 - 42mm i ZD ED 40 - 150mm) o zakresie ogniskowych 28 do 300 mm (w przeliczeniu dla małego obrazka). Gdyby przeliczyć to na zoom to dawałoby nam jakieś x10 z haczykiem - może to nie powalająca wartość, ale - to już jest lustro!!! :) I tu w przyszlości (jak ci na to pozwoli portfel i zajdzie taka potrzeba) możesz rozbudowywać arsenał o kolejne obiektywy - to znaczy, że nie jesteś praktycznie niczym ograniczony (poza kasą oczywiście i systemem, w który Wejdziesz ;) )