|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka z Central Focus i dużą głębią ostrości
RoboBat - Nie 10 Gru, 2017 Temat postu: Lornetka z Central Focus i dużą głębią ostrości Nie cierpię lornetek, w których ciągle trzeba korygować ostrość. Pomijając fakt, że największą głębię ostrości, choć dla mnie i tak nie wystarczającą, mają lornetki Individual Focus, czyli bez centralnej śruby regulacji ostrości, to chciałbym stworzyć z Waszą pomocą listę lornetek wyposażonych w CF godnych uwagi pod tym względem. Moim zdaniem lepsza lornetka z CF, którego nie używa się zbyt często, niż IF, który w astro jest OK, ale w terenie już niekoniecznie.
Moje typy z CF z ponadprzeciętną głębią to Nikon EII 8x30 i EX 10x50.
Jeśli macie doświadczenia z modelami godnymi uwagi, w których pokrętło ostrości jest niemalże zbędne, to proszę o dopisanie ich do tej listy.
goornik - Nie 10 Gru, 2017
Zacznę od spotrzeżenia, że nie widzę związku między głębią otrości i typem mechanizmu ognikowania.
Ale Swift 7x35 z polem 12° jest dość fixfocusowaty, podobnie jak ZEISS Dialyt 7x42
toomkoo7474 - Nie 10 Gru, 2017
To dopiszmy do listy Nikon 10x42 SE to moj typ,Nikona 8x30 E II tez mam i stwierdzam ze jest niezly.
ponidziak - Nie 10 Gru, 2017
Jako wybitny samozwańczy specjalista od lornetek za 500 zl zauważyłem pewną prawidłowość, mianowicie porro maja zazwyczaj większą głębie od dachówek. Oczywiście mam namyśli lornetki o takim samym powiększeniu. Ciekawe czy w lornetkach z średniej półki cenowej i jakościowej i tych ekskluzywnych tez tak jest?
jaqb - Pon 11 Gru, 2017
Czy zna ktoś jakikolwiek techniczny / fizyczny powód różnej głębi ostrości optyki przy równej źrenicy wyjściowej i powiększeniu?
IMHO tylko te dwa parametry określają GO, per analogiam z fotografią.
Chętnie poznam jakiekolwiek merytoryczne argumenty (cytaty z folderów reklamowych nimi nie są , że jest inaczej.
@RoboBat - jakakolwiek 7x będzie miała dużą GO; 6x oczywiście większą ale tu już może uwierać ciut małe powiększenie
ponidziak - Wto 12 Gru, 2017
Jeśli źrenica wejściowa jest drugim parametrem determinującym GO, to która lornetka będzie mieć większą głębie przy tym samym powiększeniu, z mniejszą czy większą źrenicą?
[ Dodano: Wto 12 Gru, 2017 09:33 ]
I jeszcze jedno, jeśli sztywno trzymać się teorii to czy np. Zeiss Conquest 8x32 będzie miał taką samą głębie jak np. Delta Optical One 8x32?
[ Dodano: Wto 12 Gru, 2017 09:57 ]
Ps. Oczywiście wyjściowa
Maciek - Wto 12 Gru, 2017
Przede wszystkim należy pamiętać, że na wielkość głębi ostrości w lornetkach wpływ ma akomodacja oka, która ma charakter osobniczy. Jeden z moich kolegów ma na tyle dobry wzrok, że jak już sobie ustawi lornetkę to niezależnie od modelu (oczywiście pomijając szmelc) widzi dobrze od 20-30 metrów do nieskończoności.
Co do kwestii technicznych to na głębię ostrości ma wpływ wielkość przysłony i ogniskowa układu. Być może lornetki porro mają większą GO ze względu na dłuższą ogniskową? Chociażby z rysunków poglądowych wynika, że w porro światło pokonuje dłuższą drogę niż w dachówkach o tych samych parametrach.
Arek - Wto 12 Gru, 2017
Maciek napisał/a: | Przede wszystkim należy pamiętać, że na wielkość głębi ostrości w lornetkach wpływ ma akomodacja oka, która ma charakter osobniczy. Jeden z moich kolegów ma na tyle dobry wzrok, że jak już sobie ustawi lornetkę to niezależnie od modelu (oczywiście pomijając szmelc) widzi dobrze od 20-30 metrów do nieskończoności. |
O właśnie. Ja też mam dobrą akomodację i zawsze z lekkim zdziwieniem patrze na takie posty, które narzekają na konieczność kręcenia śrubą. Dla mnie prawie zawsze jest dobrze. Być może dlatego tak lubię Steinera NH 8x30 XP. W jego przypadku GO w połączeniu z moją akomodacją powoduje, że na szerokim zakresie od poniżej 10 metrów do nieskończoności ustawiam pozycję ostrości raz i się niczym nie przejmuję.
Arek - Wto 12 Gru, 2017
jaqb napisał/a: | IMHO tylko te dwa parametry określają GO, per analogiam z fotografią. |
Przy założeniu, że pamiętamy iż GO rozciąga się wokół zadanej krzywizny pola, która w różnych lornetkach może być różna. Duża krzywizna w niektórych lornetkach może skłaniać użytkownika do częstszego kręcenia śrubą, niż w lornetkach z płaskim polem.
RoboBat - Wto 12 Gru, 2017
Mówcie co chcecie. Na zlocie w Łochowie wziąłem Steinera NH 8x30 XP i Nikona EII 8x30 do porównania. Pierwszy IF a drugi z CF i z tego co pamiętam to EIl niczym nie ustępował Steinerowi pod względem głębi ostrości a miał tą przewagę, że miał w pogotowiu pokrętło CF w razie jakby co.
Master Yoda - Sro 13 Gru, 2017
Większego problemu z ustawieniem ostrości nie posiadam, minimalna korekta raczej...
Może to dziwne, ale wg mnie to clou użytkowania (poza oczywiście samymi obserwowanymi obiektami) lornetki, centralna śruba regulacji ostrości....
jaqb - Sro 13 Gru, 2017
ponidziak napisał/a: | I jeszcze jedno, jeśli sztywno trzymać się teorii to czy np. Zeiss Conquest 8x32 będzie miał taką samą głębie jak np. Delta Optical One 8x32?
|
Tak oczywiście
Arek napisał/a: | Duża krzywizna w niektórych lornetkach może skłaniać użytkownika do częstszego kręcenia śrubą, niż w lornetkach z płaskim polem. |
Lub i żuraw na polu w centrum kadru ostry i krzaczki pod amboną po bokach; znaczy "krzywa" = z większą wadą lornetka może wydać się lepsza Fakt, milcząco założyłem w miarę płaskie pole.
ponidziak napisał/a: | Jeśli źrenica wejściowa jest drugim parametrem determinującym GO, to która lornetka będzie mieć większą głębie przy tym samym powiększeniu, z mniejszą czy większą źrenicą? |
Z mniejszą źrenicą, per analogiam z obiektywami i przysłoną.
Maciek napisał/a: | Co do kwestii technicznych to na głębię ostrości ma wpływ wielkość przysłony i ogniskowa układu. Być może lornetki porro mają większą GO ze względu na dłuższą ogniskową? |
Popularna nieścisłość. Na GO wpływa nie ogniskowa a jedynie skala odwzorowania! Przy tej samej wielkości klatki reprezentowana przez ogniskową i odległość od obiektu.
Wydaje mi się, że bez błędu rozpatruję GO lornetki ze względu na skalę odwzorowania (= powiększenie) i przysłonę (źrenicę wyjściową)
zoltan - Czw 14 Gru, 2017
@RoboBat -hmm-ja właśnie mam EX 10x50 i w sumie to kręcę nią jak wściekły -tak że chyba kompletnie inne odczucia co do tego modelu posiadamy...
ponidziak - Czw 14 Gru, 2017
Dzięki. A tak ceniłem tego Zeissaa, a tu bezlitosne prawa fizyki zmusiły go do mezaliansu z Deltą.
RoboBat - Pią 15 Gru, 2017
Czyli reasumując wyszło na to, że głębia ostrości zależy od powiększenia? Im mniejsze powiększenia tym większa głębia ostrości? Dobrze to zrozumiałem? W sumie to logiczne. Największa głębia ostrości jest przy zerowym powiększeniu.
widoczek - Pią 15 Gru, 2017
Chyba nie ma czegoś takiego jak zerowe powiększenie.
RoboBat - Pią 15 Gru, 2017
To tak samo nie ma czegoś takiego jak 0 zł na koncie . A jednak.
jaqb - Sob 16 Gru, 2017
RoboBat napisał/a: | Czyli reasumując wyszło na to, że głębia ostrości zależy od powiększenia? Im mniejsze powiększenia tym większa głębia ostrości? Dobrze to zrozumiałem? |
Tak
Dodaj jeszcze źrenicę wyjściową obrazującą prezysłonę (mała = duża GO) i jest komplet.
RoboBat - Sob 16 Gru, 2017
Lornetki mają przysłony? Nie spotkałem się, choć kilka sztuk w życiu rozebrałem. Ale raz w jednym porro Chinona widziałem coś imitującego przysłonę w połowie odległości między obiektywem a pryzmatami. Spotykałem też wykręcane plastikowe stożki kierujące wiązkę światła skupionego na pryzmaty.
Maciek - Sob 16 Gru, 2017
Substytutem przysłony w lornetce mogą być diafragmy. Z tego co zauważyłem są one stosowane zazwyczaj w gorszym jakościowo sprzęcie i służą do eliminacji wad brzegowych pola widzenia i "zaokrąglania" źrenicy wyjściowej. Pewnie taka lornetka ma fenomenalną głębię ostrości ale za to transmisja jest na poziomie pon. 40%.
|
|