forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka za 350zl ?

Kubson69 - Pią 22 Gru, 2017
Temat postu: Lornetka za 350zl ?
Witam , chciałbym kupić sobie rolnetke do wieczornych ale i dziennych obserwacji zwierzyny , polecicie coś w tej cenie ? Co najlepszego w tej cenie dostane
goornik - Pią 22 Gru, 2017

Dołóż!
Za 350 zł to tylko używany jeniacz 8x30 (model DELTRINTEM)
W klasie lornetek bardzo tanich (do 1000 zł) każda stówka dołożona do ceny daje Ci znaczny przyrost jakości i radości czerpanej z obserwacji.
Za 350 zł nie kupisz niczego co było by albo dobre, albo solidne, a dobre i solidne jednocześnie, to juz zapomnij. W efekcje będą to pieniądze wyrzucone i zamiast radości z obserwacji pozostanie niesmak....
Pomyśl o Nikon Action EX 8x40, aktualnie trwa promocja - dostaniesz fajną latarkę.

Mam convoya cowiec latarka mi nie potrzebna :) To mówisz ile dołożyć żeby coś kupić sensownego ?

Reguła jest prosta: im więcej dołożysz tym bardziej będziesz zadowolony. Jeśli dołożysz 2000 zł to kupisz wybitnego Nikona 8x30 E II. W ten sposób masz radość obserwacji dla Ciebie, dzieci i wnuków. Ale tak realnie poniżej Nikona Action 8x40 bym nie schodził. Cen poszukaj na Ceneo

A skąd zamawiać ?

Zamawiaj u autoryzowanych przedstawicieli Nikona w Polsce:
- AB FOTO
- BEAFOTO
- CYFROWE
- FOTO+
- TELESKOPY.PL
Jeśli nie mieszkasz na zupełnym odludziu, może warto przedzwonić do sklepu i osobiście podechać / rzucić okiem przed zakupem

Mam do miasta 30km i nw czy sklep jest taki :) Jak jest to nie wiem gdzie

[ Dodano: Pią 22 Gru, 2017 16:35 ]
A co myślisz o tej https://www.militaria.pl/...866.xml?cat=560

[ Dodano: Pią 22 Gru, 2017 17:39 ]
Sklep myśliwski jest , może tam zobaczyć ?

Pewnie, zaobaczyć I zapytać zawsze można.
Ale pamiętaj - myśliwi to szczególny gatunek użytkowników optyki, nie daj się omotać ich spojrzeniem na lornetkologię.

Tzn ?
ponidziak - Pią 22 Gru, 2017

Jak będziesz w militariach to rzuć okiem na Delta Optical Forest ll 8x42 mają je tam w dobrej cenie. To najbardziej udany model z budżetowych delt. Dobra optycznie i mechanicznie, solidnie wykonana. Transmisja jest gorsza jak w nikonie ale wieczorem spokojnie da radę, a jest od nikona lżejsza i poręczniejsza i wygodniejsza przy oku.

[ Dodano: Pią 22 Gru, 2017 21:37 ]
A jak Nikon ex to poważnie rozważyłbym 7x35, sporo tańszy od 8x40 a właściwie to samo a nawet lepiej.

[ Dodano: Pią 22 Gru, 2017 21:38 ]
Ps. W AB foto za niecałe 5 stów jest.

7x to troche mało na ptaki i zwierzaki, 8x będzie lepiej
Kubson69 - Sob 23 Gru, 2017

ponidziak , czyli Deltę Optical Forester 2 polecasz bardziej niż nikona ?
leniwiec - Sob 23 Gru, 2017

Ja, podobnie jak ponidziak, spośród Nikonów polecałbym 7x35 - moim zdaniem to najfajniejsza lornetka w tej serii. Z pary Nikon - Delta, wybrałbym Nikona. Forester 2 to fajna lornetka ale jednak ciemniejsza od EX'ów (chodzi mi oczywiście o transmisję a nie o źrenicę). W pochmurny dzień różnica jest na prawdę widoczna. Oczywiście, jak nie będziesz miał porównania, to nie będziesz wiedział, że jest ciemniej, ale będzie. Nikon ma też lepiej pracujące pokrętło ostrości.

7x to nie za male powiększenie ? Czyli najlepiej Nikon action ex ?
Arek - Sob 23 Gru, 2017

Różnica w powiększeniu 7x i 8x w praktyce wcale nie jest taka duża. Ale, żeby Ci zamącić w głowie, ja do Twoich celów wybrałbym 8x40 :)

Japierdziele 😂 Zdecydujcie się czy mam zamówić ex 7x35 czy 8x40
Arek - Sob 23 Gru, 2017

To Ty masz zdecydować :) Ale myślę, że każda z tej pary Ci się sprawdzi.

I ten ex 7x35 i 8x40 ? Z której będzie lepiej widać wieczorem ?
ponidziak - Sob 23 Gru, 2017

Z tej którą kupisz :) . A tak poważnie to 40 ma większą średnicę obiektywu zbiera więc więcej światła i będzie dawała jasniejszy obraz od 35. Będzie to widoczne bardziej w nocy niż wieczorem.
goornik - Sob 23 Gru, 2017

ponidziak napisał/a:
Z tej którą kupisz :) . A tak poważnie to 40 ma większą średnicę obiektywu zbiera więc więcej światła i będzie dawała jasniejszy obraz od 35. Będzie to widoczne bardziej w nocy niż wieczorem.

Nie pisz, jeśli nie wiesz! Nie będzie!
Lornetki 7x35 i 8x40 teoretycznie dadzą DOKŁADNIE taka samą jasność obrazu, obie mają źrenicę wyjściową 5 mm.
8x40 jest bardziej uniwersalna, tym bardziej, że ostrość obrazu na brzegu w 7x35 nie zachwyca.

Dziękuję za wyjaśnienie. Wybacz dopiero się uczę. Myślę ze na twojej uwadze, choć utrzymanej w cierpkim tonie, skorzystają wszyscy. Następnym razem wezmę w nocy 6x30 zamiast 10x50 jak to to samo.

Nie ma powodów strzelać focha. Są po prostu pewne zasady, które trzeba znać.
6x30 i 10x50 będą miały taka samą źrenicę wyjściową, co jeszcze nie oznacza, że będzie to to samo - inna będzie rozdzielczość obrazu, inny zasięg gwiazdowy, no i inne pole widzenia.
Żeby Cię zaskoczyć - półtora roku temu na Astrozlocie w Bieszczady poszedłem na obsrwacje z Nikonem 10x70 SP, po czym większość czasu spędziełem ze szczęką na trawie trzymając przy oczach lornetkę SARD 6x42......

Przepraszam, ale przez moment poczułem się jak w programie" mamy cię". Chyba nie o to biega.
Ps. Szczęśliwych, radosnych świąt wszystkim życzę :grin:

Czyli ostatecznie która lepsza ?
anatol1 - Sob 23 Gru, 2017

ponidziak napisał/a:
Przepraszam, ale przez moment poczułem się jak w programie" mamy cię". Chyba nie o to biega.
Ps. Szczęśliwych, radosnych świąt wszystkim życzę :grin:

Tu nie chodzi o dopadanie kogoś, bo źle postawił przecinek, ale ważne jest aby każdy wiedział co pisze, bo to forum ma dużą wartość edukacyjną. Bardzo wiele osób szuka tutaj informacji, które często później pozwalają uniknąć "wtopy" przy zakupie lornetki. Sam się tutaj wiele nauczyłem.
Inna sprawa, że kwestia jasności lornetki, czyli wartości tzw. źrenicy wyjściowej bywa stawiana na pierwszym miejscu a nie tylko ona decyduje ile zobaczymy przez dany sprzęt. Bo wiekszy obiektyw pokaże więcej szczegółów i ciemniejsze obiekty. Źrenica wyjściowa określa jaki jasny będzie cały "kadr", który widzimy, ale przez lornetkę 15x70 (źrenica 4,7 mm) zobaczymy więcej szczegółów i więcej ciemnych obiektów, np. gwiazd niż przez 8x42 (źrenica 5,2 mm) choć obraz powierzchniowo będzie nieco ciemniejszy.

RoboBat - Sob 23 Gru, 2017

Ilu doradzających tyle opinii. Chyba musisz sam zdecydować. 7 x ma większe pole widzenia i trochę mniejsze gabaryty. Ponadto w 7x obraz mniej drży. Może to zadziała na jej korzyść.

7x35 ciemniejsza ale więcej zobaczę ? A

[ Dodano: Sob 23 Gru, 2017 15:26 ]
Ta 7x35 tańsza jest , jeżeli nie dozbieram na 8x40 to chyba tez będzie dobra ta 7x35 ?

Ja bym brał tę:
https://www.ebay.de/itm/F...0IAAOSwmLlX91vB

7x35 i 8x40 ma dokładnie taką samą źrenicę a więc i jasność. Czy więcej zobaczysz? Zależy czego w 7x zobaczysz więcej pola widzenia. W 8x zobaczysz więcej szczegółow. Idąc tym tropem dalej w 10x50 zobaczysz jeszcze więcej szczegółow kosztem zmniejszenia pola widzenia, Itd, itd. A jasność i źrenica wciąż ta sama. Reasumując. Małe powiększenia to duże pola widzenia i komfortowe panoramiczne obserwacje. Duże powiększenia to wąski i drżący obraz ale zdecydowanie więcej szczegółow przy obserwacji ze statywu lub z podparcia.

Czyli jeżeli chce wieczorem /noc ale i dzień obserwować zwierzyna to 8x40 brać tak ?

Wszystkie wyżej wymienione mniej więcej nadają się na dzień i noc z racji bardzo uniwersalnej 5mm źrenicy wyjściowej. Kwestia szczegółowości obrazu, jego drżenia i szerokości pola widzenia pozostawiamy tobie do wyboru.

Kubson69 napisał/a:
Czyli jeżeli chce wieczorem /noc ale i dzień obserwować zwierzyna to 8x40 brać tak ?

Tak.....Od samego początku sugeruję Ci 8x40 (lub 8x42)

Arek - Nie 24 Gru, 2017

Do Twoich zastosowań 8x40 wydaje się najrozsądniejsza.
Kubson69 - Nie 24 Gru, 2017

Biorę chyba 8x40 :)

[ Dodano: Nie 24 Gru, 2017 22:04 ]
Także dzięki i wesołych świat !

Grzegorz74 - Wto 26 Gru, 2017

Kubson69 napisał/a:
Biorę chyba 8x40 :)

[ Dodano: Nie 24 Gru, 2017 22:04 ]
Także dzięki i wesołych świat !

Na tym forum polecono mi Nikon Aculon. Ja wybrałem 8x42. Mam ją krótko. Na razie troszkę obserwacji dziennych, troszkę obserwacji nocnego nieba plus księżyc a także samoloty :)
Jako laik w kwestiach optycznych mogę tylko powiedzieć, że dla mnie ta lornetka spełnia szystkie oczekisania. Ma piękny obraz, nie drży, fajnie przybliża.
Mogę z czystym sumieniem polecać tę lornetkę komuś kto szuka dobrego sprzętu za nie duże pieniądze. Ja zapłaciłem 329 pln w Fotojokerze.
Jeszcze raz dziękuję forumowiczom za pomoc w podjęciu wyboru. Pomimo krótkiego użytkowania, wiem, że ta lornetka spełni moje oczekiwania :grin:

Arek - Wto 26 Gru, 2017

Super. Gratulujemy.
Kubson69 - Wto 26 Gru, 2017

Grzegorz74 , ja kupuje nikona action ex 8x40 cf
Grzegorz74 - Wto 26 Gru, 2017

To troszkę wyższa półka :grin:
A w tytule jest napisane 350 zł :neutral:
Niech Ci dobrze służy.