forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Panasonic Lumix GX8 czujnik polozenia nie dziala poprawnie

ola909999 - Pią 22 Gru, 2017
Temat postu: Panasonic Lumix GX8 czujnik polozenia nie dziala poprawnie
witam, prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu z czujnikiem polozenia, model to Lumix GX8. Aparat w polozeniu poziomym wskazuje na polozenie pionowe, zdjecia tez robione sa w pionie, mimo ze aparat caly czas lezy poziomo na stole. Podczas robienia zdjec pionowych wszystko jest ok. Robiony byl reset i wgrywane od nowa oprogramowanie, aparatu i obiektywu a problem dalej wystepuje. Czy jest jakis sposob zeby zresetowac ten czujnik? dzieki i pozdrawiam
T.B. - Sob 23 Gru, 2017

Sprawdzałaś ustawienie proporcji obrazu?
ola909999 - Sob 23 Gru, 2017

T.B. napisał/a:
Sprawdzałaś ustawienie proporcji obrazu?

tak, mam caly czas tak samo, 16:9, nic nie zmienialam. Po prostu wczoraj zaczelam robic zdjecia i te w poziomie- zaczely sie odtwarzac w pionie. Dlatego musialam wlaczyc automatyczne obracanie w aparacie zeby jakos ogladac zdjecia. No i analogicznie nie dziala poziomy czujnik :( dziwnie jest to, ze w pionie wszystko ok...

AKoch - Sob 23 Gru, 2017

Może czujnik doznał fizycznego uszkodzenia, nie spadł ci ostatnio aparat?
ola909999 - Nie 24 Gru, 2017

AKoch napisał/a:
Może czujnik doznał fizycznego uszkodzenia, nie spadł ci ostatnio aparat?

nie, wlasnie nic sie z nim nie stalo, lezy sobie grzecznie z torbie. Gdybym go zalala albo upuscila to mialabym wiadomy powod. Dlatego nie mam pojecia dlaczego samo z siebie sie tak stalo, tym bardziej ze w pionie wszystko spoko.. najgorsze jest to ze jestem poza Europa i nie mam jak go oddac na gwarancje, a bede tu jeszcze pol roku... :(