|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon EX czy Ecotone LDII DCF
RD11 - Czw 07 Wrz, 2006 Temat postu: Nikon EX czy Ecotone LDII DCF Panie Arku !
Ostatnio staniały Ecotony 8x56(z 1400 na 999).Nikon 700.
Potrzebuję nocnej lornetki myśliwskiej.
Co lepsze Nikon EX 7x50 czy Ecotone 8x56 LDIIDCF ?
I jeszcze jedno pytanie: może Pan wie jaka jest różnica między Nikonami EX CF i IF. Czy tylko w sposobie regulacji ogniskowania i polach widzenia czy również w powłokach soczewek a więc i widoczności w nocy?
Z góry dziękuję !
Kmiernik - Czw 07 Wrz, 2006
Wprawdzie nie jestem panem Arkiem, ale chciałbym zwrócić uwagę na pewien aspekt. Otóż Ecotone LDIIDCF 8x56 to dachówka na srebnych lustrach, a więc transmisja światła zawsze będzie w niej mniejsza niż w Nikonie zrobionym w systemie Porro. Jeżeli bardzo zależy na ilości światła pewnie warto o tym pamiętać.
Druga uwaga jest taka, że wydaje mi się, że nie ma modeli Nikon Action EX IF. Są tylko Nikon Marine WP IF , a to zupełnie inna seria niż Action EX i mogą się one różnić między sobą wieloma elementami.
Arek - Czw 07 Wrz, 2006
Kmiernik dobrze mówi. Jeśli masz pewność, że Twoja źrenica rozszerza się do 7 mm, to 56 mm w nocy zbierze aż 25% światła więcej od 50 mm. Rzeczywista różnica będzie pewnie trochę mniejsza ze względu na inne systemy, o czym mapisał Kmiernik. Ale i tak LD 8x56 zbierze pewnie z 15% więcej światła niż Nikon 7x50.
Może warto za to zainteresować się Vixenem Ultimą 8x56 lub poczekać co pokaże nowa DO Titanium 8x56? Tutaj mamy system porro i 56 mm obiektyw i cenę 750-1100 zł więc
podobna półka co Ecotone i Nikon.
Arek
RD11 - Pią 08 Wrz, 2006
Dzięki chłopaki.
Chyba zaczekam, bo moje 37 latek już może powodować uwiąd starczy... źrenic i P. Arek pisał mi e-mail, że już nidługo ma być test DO.
Fakt CF - to chyba central focus a IF - indywidual focus.
|
|