forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Uniwersalny aparat, D40X?

merkanty - Wto 20 Maj, 2008
Temat postu: Uniwersalny aparat, D40X?
Obecny kompakt już mi nie wystarcza (Fuji F30) i będzie to moja pierwsza lustrzanka. Zastanawiam się nad kupnem Nikona D40X. Ma być to uniwersalne nieduże lustro do robienia zdjęć wewnątrz i na zewnątrz. Zajmuje się amatorsko fotografią do lokalnej strony internetowej i duża cześć zdjęć będzie robiona na meczach, koncertach, festynach, dożynki itd. :wink: Ma być to też lustro na wypady za miasto. Czy Nikon poradzi sobie? Kupię body plus 1 w miarę dobry obiektyw, tylko jaki dobry uniwersalny wybrać? Przydał by się przyzwoity zoom. Z góry dzięki za odpowiedzi. Budżet +-3500zł.
rafalg - Wto 20 Maj, 2008

Jeśli już wybrałeś Nikona to zalecam kupiecie jakiegoś wyższego modelu D80 jest teraz w dobrej cenie, nie jest to może najnowsza konstrukcja ale D40x a ten to przepaść. Pomyśl ewentualnie o Canonie 400D lub 450D, 400D jest teraz naprawdę tani a bez porównania lepszy od D40x. Co do obiektywu to tutaj będzie trzeba się zdecydować na jakieś tańsze o nie znaczy gorsze rozwiązania, ale przy takim budżecie jaki podałeś trzeba iść na jakiś kompromis.
Monastor - Wto 20 Maj, 2008

merkanty, D40x ma tą wadę, że nie pasuje do niego kilka fajnych obiektywów ze stajni Nikona i Sigmy. Brak mu też kilku przydatnych funkcji, ma między innymi mało pól AF.
Tak jak pisał rafalg, u Nikona brałbym prędzej D80, nawet przy jego bardzo dużym poziomie szumu na wysokich czułościach.

D40X to tylko moja propozycja po przeczytaniu kilku recenzji i opinii. Powiem że Canonów nie brałem pod uwagę. Canon 450D to w miarę nowa lustrzanka i ma niezłe opinie. Może macie jakieś inne propozycje lub jaki obiektyw do tego Canona dobrać żeby był uniwersalny i sprostał moim wymaganiom również finansowym.
Paweł_G - Wto 20 Maj, 2008

Delikatnie naginając budżet kupiłbym Canona 30D plus Tamron 17-50/2,8, ewentualnie Nikona D80 z tym samym szkłem i wtedy zmieścisz się w kasie. Ponieważ piszesz, że potrzebujesz aparatu do zdjęć na koncertach to docenisz ten obiektyw z uwagi na jego światło.

PS. Nikona D40, D40x czy D60 odpuściłbym sobie.

Chyba zdecydowałem: Canon 450D + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Wydaje mi się że to optymalny zestaw. Mam pytanie jaką wagę zajmuje jedno zdjęcie najlepszej jakości bo nie wiem jakiej pojemności kartę pamięci kupić.

MC - Wto 20 Maj, 2008

merkanty napisał/a:
Wydaje mi się że to optymalny zestaw

Wydaje mi sie, ze tak Ci sie tylko wydaje :wink:
Jeszcze raz rozwaz inny obiektyw.
A jpg maja ok. 5MB.

MC napisał/a:
merkanty napisał/a:
Wydaje mi się że to optymalny zestaw

Wydaje mi sie, ze tak Ci sie tylko wydaje :wink:
Jeszcze raz rozwaz inny obiektyw.
A jpg maja ok. 5MB.

Więc proszę o rady jaki obiektyw wybrać :neutral:

mavierk - Wto 20 Maj, 2008

450d + ... jak to co? Tamron 17-50 :P Albo zbieraj już na 17-55/2.8IS :)

mavierk napisał/a:
450d + ... jak to co? Tamron 17-50 :P Albo zbieraj już na 17-55/2.8IS :)
na pewno dobry sprzęt ale tylko 3x zoomu optycznego :???:
arietiss - Sro 21 Maj, 2008

merkanty napisał/a:
na pewno dobry sprzęt ale tylko 3x zoomu optycznego :???:

Nie stosuj pojęć z kompaktu do lustrzanki!
Nie staraj się jednym obiektywem pokryć całej rozpietości oniskowych. Takie obiektywy o dużej rozpiętości mają całą masę wad optycznych! Fizyki nie przeskoczysz! Jeśli chcesz robić na prawdę dobre zdjęcia i chcesz być z nich zadowolony, to niestety musisz sie liczyć z tym, że jednym obiektywem nie opękasz! :mrgreen: Potrzebujesz przynajmniej 2-3! :wink:

Paweł_G - Sro 21 Maj, 2008

W takim razie proponuję zakup czegoś na kształt Panasa FZ50 i będzie dużo zoomu i w jednym szkle.
mavierk - Sro 21 Maj, 2008

Paweł_G napisał/a:
W takim razie proponuję zakup czegoś na kształt Panasa FZ50 i będzie dużo zoomu i w jednym szkle.
I ja się podpisuje pod tym tekstem :)

Jak chcesz mieć duży zoom to kup: 17-55/2.8 + 70-200/2.8 VR/IS nie mniej :P

Monastor - Czw 22 Maj, 2008

merkanty, nie po to kupuje się lustrzankę, żeby mieć duży zoom. Jeśli chcesz wygodny aparat to kup jakąś hybrydę. W takim Panasonic Lumix DMC-FZ18 masz 18-krotny zoom :-P
Jak aparat ma robić byle jakie zdjęcia (wynalazki w stylu 18-200) to niech chociaż mniej kosztuje.

Jeśli będziesz zadowolony z takiego obiektywu to spodoba Ci się też zaawansowany kompakt
Jeśli natomiast chcesz jakości, to rozbij zakres na dwa obiektywy.

merkanty - Czw 22 Maj, 2008

Monastor napisał/a:
merkanty, nie po to kupuje się lustrzankę, żeby mieć duży zoom. Jeśli chcesz wygodny aparat to kup jakąś hybrydę. W takim Panasonic Lumix DMC-FZ18 masz 18-krotny zoom :-P
Jak aparat ma robić byle jakie zdjęcia (wynalazki w stylu 18-200) to niech chociaż mniej kosztuje.

Jeśli będziesz zadowolony z takiego obiektywu to spodoba Ci się też zaawansowany kompakt
Jeśli natomiast chcesz jakości, to rozbij zakres na dwa obiektywy.

nie jestem znawcą tematu, potrzebuję lepszej jakości zdjęć i dlatego zamierzam kupić lustro, mój kompakt mimo że robi w miarę dobre zdjęcia już mi nie wystarcza, czegoś w nim brakuje porównując zdjęcia. po tych wszystkich postach nie wiem co wybrać.

mavierk - Czw 22 Maj, 2008

Pewnie brakuje Ci małej GO - 18-200 Ci tego nie da, ale za to możesz kupić sobie zestaw 5 szkiełek i będziesz miał super kontrolowalną GO:

Sigma 20/1.8
Nikkor 35/2
Nikkor 50/1.4 / 50/1.8
Nikkor 85/1.8
Nikkor 180/2.8

Oczywiście z tymi szkłami musisz mieć już conajmniej d70/d50 a z tych nowszych d80 :) Ale będziesz miał zestaw, którym zrobisz super artystyczne zdjęcia, ale ma to jeden mankament: zoom w każdym z tych szkieł wynosi 1x :P

esteem - Pon 26 Maj, 2008

Monastor napisał/a:
merkanty, nie po to kupuje się lustrzankę, żeby mieć duży zoom.

Wow, to teraz wiem dlaczego nie kupuje się lustrzanki. Dzięki.
Troche przesada. Ja mam lustro z takim spacerzoomem i w porównaniu do wcześniejszych aparatów (s5600 i e400 z dual) jestem bardzo zadowolony (spadek jakości jest, ale do własnych zastosowań godze się na niego w zamian za wygode i jakość lustra (w porównanu do kompaktów). Kryterium nie są tu czyjeś wyobrażenia na temat lustrzanek, ale zadowolenie i zdanie osoby która fotografuje.

mszczyrek - Pon 26 Maj, 2008

Zastanow sie nad kitem D80 + Nikkor 18-135 (na apsc to odpowiednik 27-200mm). Niedrogo i optycznie jeszcze daje rade. W canonie chyba nie ma odpowiednika tego szkla... Wiecej to juz przesada, chyba ze jako obiektyw typowo spacerowo/wycieczkowy w zastepstwie kompaktu.

Pozdrawiam,