forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - canon ef 50mm f/1.8 II

pingwin72 - Nie 31 Gru, 2017
Temat postu: canon ef 50mm f/1.8 II
Dawno temu kupiłem ten oto obiektyw. Dawno go nie używałem aż do dzisiaj...Otwieram opakowanie w który był schowany i...środek wyleciał i nie mam pojęcia dlaczego. Help!!!
Negatyw - Nie 31 Gru, 2017
Temat postu: Re: canon ef 50mm f/1.8 II
pingwin72 napisał/a:
i...środek wyleciał i nie mam pojęcia dlaczego. Help!!!
Nie Tobie pierwszemu. Wiem, że to żadne pocieszenie, ale taka jest jakość tego obiektywu.
pingwin72 - Wto 02 Sty, 2018

Firma Canon zawsze mi imponowała, ale wiedzże coraz więcej puszczają na rynek badziewie. Jak to możliwe, że praktycznie nieużywany obiektyw rozlatuje się? Rozumiem, że to nie są kwoty liczone w tysiącach, ale do jasnej (...) Wolałbym te pieniądze przepić niż tracić w tak bezsensowny sposób.
Od dawna wierzyłem, ze oryginał to oryginał, ale zaczynam zmieniać zdanie. Canon obrał filozofie ilości, nad jakością która zmusza mnie do szukania zamienników.
W jednym roku padła mi ich drukarka, ot tak coś pyknęło i przestało działać. W sklepie odradzono mi Canona, co było dla mnie zaskoczeniem.
Wiem, wiem, że jak się wyda 6000 zł to, jakości będzie lepsza, ale co, jak co od Canona spodziewałem się czegoś lepszego. Mam nadzieje, że uda się ten obiektyw naprawić.
Niezbyt dobrze mi się ten rok zakończył. Panie Canon zmień się, bo konkurencja nie śpi. Pozdrawiam

komor - Wto 02 Sty, 2018

Kurczę, miałem ten obiektyw parę lat, potem go jeszcze sprzedałem w pełni sprawnego. Raczej mało możliwe, żeby się sam zepsuł od leżenia w pudełku, więc albo któremuś domownikowi coś spadło z szuflady/szafki, albo nie wiem co…

pingwin72 napisał/a:
Od dawna wierzyłem, ze oryginał to oryginał, ale zaczynam zmieniać zdanie.

Ale że co oryginał? Sądzisz, że to jakaś podrobiona kopia? Owszem, chyba ten obiektyw akurat był podrabiany, o ile dobrze pamiętam, ale nadal jest mało prawdopodobne, żeby się rozpadł sam od leżenia. Musiał komuś upaść, albo ktoś go używał, rozwalił (się) i po cichu został odłożony na miejsce.

pingwin72 napisał/a:
Panie Canon zmień się, bo konkurencja nie śpi.

Canon wypuścił nowy model, 50/1.8 STM. :)