|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - ktora bardziej uniwersalna 10x50 czy 8x40/42 ?
ponidziak - Sro 21 Lut, 2018 Temat postu: ktora bardziej uniwersalna 10x50 czy 8x40/42 ? Jak w temacie.
Arek - Sro 21 Lut, 2018
Dla mnie 10x50, bo do astro sprawdzi się ciut lepiej.
Abs - Sro 21 Lut, 2018
Wędrówki, spacery, zwłaszcza po lesie - 8x40. W innych wypadkach 10x50. Czyli dla każdego coś innego.
RoboBat - Sro 21 Lut, 2018
Zdecydowanie 10x50. Najlepiej z szerokim polem, czyli takim powyżej 7 stopni.
ponidziak - Sro 21 Lut, 2018
Czy 50 biedzie miała wieksza rozdzielczość w dobrych warunkach, w słoneczku nad 42 ?
Maciek - Sro 21 Lut, 2018
Popieram Abs-a, jeżeli więcej astro lub trudne warunki to 10x50, wędrówki i ptaki 8x40 - 42 gdyż jest lżejsza i mniejsza. W dzień nie ma różnicy w rozdzielczości (o ile są w podobnej klasie jakościowej).
RoboBat - Czw 22 Lut, 2018
Uniwersalna to uniwersalna. Nie ma albo, albo. 10x50 to najbardziej uniwersalne parametry do wszystkiego.
Abs - Czw 22 Lut, 2018
Uniwersalizm nie dotyczy jednak mobilności. 10x50 jest dobrą lornetką stacjonarną - na balkonie, łowisku, panoramie widokowej...ale kiepsko wchodzi się z nią na Rysy a nawet na Morskie Oko. Większość miłośników lornetek korzysta przemiennie co najmniej z dwóch, np. 10x50 i 8x28
jutomi - Czw 22 Lut, 2018
A nie bierzesz pod uwagę kompromisu, czyli lornetki klasy 10x42?
W tej kategorii każdy liczący się producent ma do zaoferowania ciekawe modele (w miarę lekkie, w miarę jasne i z uniwersalnym powiększeniem).
ponidziak - Czw 22 Lut, 2018
Poruszyliście temat który ostatnio też chodzi mi po głowie - niezbędnego minimum. Przy założeniu że dwie Abs ma rację to raczej musiałaby być 10x50, 8x28/25. Jeśli trzy jak dla mnie 12x50 pole min. 5,5, 10x42 pole min. 6,5, 8x32/28 pole min. 7,5. No ale brakuje jeszcze malucha np. 8x21, i czegoś z źrenicą 5-7x35, 8x42, 6x30. No te 5 to chyba optymalnie z naciskiem na dobrej jakości 10x42 (takie już mam) i 8x30. Coś byście dołożyli lub odjęli?
jutomi - Czw 22 Lut, 2018
Jeśli chciałbyś przekrojowo, to do pełni lornetkowego szczęścia z przodu brakuje 2x53 a na końcu listy 16x70 i 25x100 (lub 28x110).
Abs - Czw 22 Lut, 2018
Wielu z nas tak ma. Dokładamy i dokładamy. Warto odpowiedzieć sobie czego (do czego) się potrzebuje? Dla mnie fundament to dobre 10x42 (posłużę się słowami: kto zabroni używać mi tego do astro?) i maluch...idealny byłby dla mnie 8.5x28 (wersja HG - jeszcze nie istnieje). Do lasu fajna jest 8x42 ale M7 8x30 lub BD 8x32 też ogarną i to zamiast malucha.
mankuso - Pią 23 Lut, 2018
Czy rozdzielczość obrazu lornetek o porównywalnej budowie i klasie, wymienionych w temacie tego postu będzie jednakowa? Uważam,że przez 10x50 bez względu na warunki obserwacji(dzień/noc) uchwycę nieco więcej szczegółów chociażby z racji powiększenia.
Abs - Sob 24 Lut, 2018
Rozdzielczość liniowa w duże a może największej mierze zależy od powiększenia. 10x będzie miała przewagę nad 8x przy podobnych "szkłach". Wydaje mi się (piszę na podstawie obserwacji), że jaśniejsza lornetka w słoneczny dzień może mieć mniejszy kontrast. Porównywałem kiedyś w pełnym słońcu 10x50 względem 8x25 i obraz w tej drugiej (ciemniejszej) wydawał mi się ostrzejszy a już na pewno ładniejszy. Wszystko się zmieniło przy deficycie światła i było na odwrót. Kwestia pomiaru ostrości rozumianej jako rozdzielczość jest problematyczna. Nie ma instrumentu do jej pomiaru a oceniamy zazwyczaj wzrokowo, subiektywnie. Na czynnik ten wpływają także kontrast, AC, etc. Generalnie im lepsza lornetka tym bardziej idealna ostrość. To nie dziwi specjalnie ale może być prostym wyznacznikiem w zestawieniu z testami i opiniami użytkowników.
mankuso - Nie 25 Lut, 2018
Dzięki za odzew. Obecnie posiadam Zeissa conquista 8x32 i Nikona se 10x42.Choć różnią się budową i parametrami obie je łączy zbliżona średn. wyjść ok.4mm. Przy optymalnym świetle jest ok. Nikon se wykazuje się swoim powiększeniem i zdecydowanie lepszą jakością podczas obserwacji nocnego nieba(test z Jowiszem i jego księżycami). Jednak odczuwam pewien niedosyt przy obserwacjach o zmierzchu i w zakrytej przestrzeni. W tym celu szukam szkła o parametrach zmierzchowych o średn wyjść.w gran. 5-5,4mm(ogranicz. wiek.)z centr fokus.,możliwym polem,szczelnością i mobilnością.Mam nadzieje,że uczestnictwo w kwietniowym Zlocie pomoże mi dokonać właściwego wyboru szkła.
ponidziak - Nie 25 Lut, 2018
Mi się podoba coś takiego. Podobno szwajcarska mechanika i trwałość pancernika https://www.ecotone.com.p...d-prominar.html
Arek - Nie 25 Lut, 2018
To bardzo dobra lornetka. Ale ze Szwajcarią nie ma nic wspólnego
ponidziak - Nie 25 Lut, 2018
No tak za duży skrót myślowy A tak a propos, robią szwajcarzy jakieś lornetki?
Arek - Nie 25 Lut, 2018
Kiedyś mieli markę, która nazywała się Kern. Potem to jakoś Leica przejęła i nawet robiła im lornetki dla wojska:
http://www.holgermerlitz.de/kern8x30.html
AMysliwy - Pon 26 Lut, 2018
Dorzucę tutaj swoje pytanie, co za lornetkę byście polecili z tego asortymentu? Poluje już kupę lat, ale przyznaje się bez bicia, że specem od optyki nie jestem. Te lornetki myśliwskie ceny są bardzo różne, jednak szukam sprzętu dobrego, dlatego też do paru tysięcy jak najbardziej okej, tylko bez przesady. Poszukuje sprzętu na wiosnę i wczesne lato do klimatu tajgi i tundry rosyjskiej, czyli w dużej mierze po prostu Syberii. To będzie mój pierwszy sezon polowania w tym rejonie, jednak słyszałem, że pada tam bardzo specyficzne, sub-arktyczne światło i warto wyposażyć się w odpowiedni sprzęt. Jesteście w stanie polecić coś konkretnego? Zależy mi na tamtym sklepie, gdyż mam odpowiednie zniżki.
Arek - Pon 26 Lut, 2018
AMysliwy, każdy Swarek, Docter i Meopta z tej oferty będzie dobrym wyborem. Jak stać na Swarka, bierz Swarka.
koraf - Wto 27 Lut, 2018
Arek napisał/a: | AMysliwy, każdy Swarek, Docter i Meopta z tej oferty będzie dobrym wyborem. Jak stać na Swarka, bierz Swarka. | Arek bardzo dobrze radzi, sam nie tak dawno radziłem się ... i wybrałem Swarka 10x50 EL i od tej pory oglądany przez lornetkę świat się zmienił .
ponidziak - Pią 02 Mar, 2018
Nie jestem pewien czy myśliwym zależy na oglądaniu natury, przecież za chwilę i tak będzie martwa . Szkoda by mi było takiego EL chociaż w ostateczności nią również można ciepnąć w szarżującego rannego zwierza. Podobno serwis swarka jest nader solidny i wszystko naprawia bez grymaszenia. Prawda li to?
NoVik - Sob 03 Mar, 2018
Oderwę się trochę od dyskusji i wrócę do meritum tematu. Jako żołtodziób z ledwie co doświadczeniem lornetkowym sam użytkuiję lornetki parametrów (tak jak napisali Abs i ponidziak) 8x20 - typowo na 'cywilne' spacery, wycieczki rowerowe, 8x40 na łażenie po lesie i 10x50 na zwyżki myśliwskie. Każda z nich ma swoje określone zastosowanie. ostatnio dodałem nawet zdjęcie z ambony tych dwóch ostatnich lornetek w temacie o klasykach.
Osobista subiektywna ocena skłania mnie w kierunki 8x40 w przeciwieństwie innych forumowiczów. Wydaje mi się ostrzejsza, jaśniejsza choć ciężarem prawie równa 10x50.
To moje osobiste wysublimowane zdanie, która nie zawsze będzie dla każdego miarodajną oceną zaznaczając, że jestem w posiadaniu tych lornetek około pół roku i właśnie dzięki doradcom z forum jestem z nich zadowolony
Abs - Nie 04 Mar, 2018
Novik napisz jakiej marki jest ta 8x40. Zdjęcie widziałem ale mam wątpliwości. Jak sądzę nie tylko parametry się liczą ale jakość "szkieł". Tutaj także trzeba dobrze wybrać, czyli w praktyce znaleźć dla siebie rozsądny kompromis. Można też nie szukać kompromisów... i kupić od razu El
PS. Ja jednak należę do tych co szukają
NoVik - Nie 04 Mar, 2018
Jak to jakiej marki? Eschenbach to moje drugie imię
Szukałem i znalazłem. Tak, jestem z niej zadowolony
ponidziak - Nie 04 Mar, 2018
Niestety EL choć bezkompromisowy optycznie wymaga mnóstwa kompromisów natury finansowej. Ja, gdybym nawet wypruł sobie flaki i ją kupił, nie umiał bym w spokoju ducha jej użytkować. Musialbym się z nia szczypac a to nie dla mnie. No nie jest to lornetka do bagażnika w moim przypadku.
Maciek - Nie 04 Mar, 2018
@ponidziak - jestem tego samego zdania. Kiedyś z kumplami stworzyliśmy pojęcie "ekonomicznego komfortu użytkowania". Stwierdziliśmy, że maksymalną satysfakcję ma się wyłącznie wtedy, gdy używa się rzeczy którą w razie "W" można ponownie kupić bez wyrzeczeń i uszczerbku dla domowego budżetu. W przeciwnym wypadku jest cackanie się, uważanie na wszystko, zabranianie dotykania dzieciom i związany z tym mniejszy lub większy stres.
ponidziak - Nie 04 Mar, 2018
Jak dla mnie lornetka musi być trochę jak pepeszka. Upuścić na piach, otrzepać i działać dalej. Optycznie wystarczy że jest wystarczająca Dla każdego coś innego.
[ Dodano: Nie 04 Mar, 2018 20:29 ]
Ekonomiczny komfort użytkowania - pojęcie godne zapamiętania
Abs pomyśl ile uroczych rozterek by cię ominęło w przypadku kupna El
Abs - Nie 04 Mar, 2018
Coś w tym jest. Szukamy "ideału" ale w naszym zasięgu finansowym. Nie musi być to wcale kwota, którą nie dysponuję, ale suma, którą widzę sens wydać. A mamy w czym wybierać. Poza EL są: Genesis, Conquesty, HG, Vipery, Prominary, M7, Delty czy choćby Diamondbacki...Nie wymieniłem wielu ale jakaś gradacja jest.
PS. Co do EII...w wersji 8x30 chyba wolę roofy. Może E2 10x35 uzupełniło by sensownie lukę w kolekcji.
Novik - ładna ale rzeczywiście ciężka. Z ciekawości przeczytałem test Arka. Ciekawa transmisja...
|
|