forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - UWA Nikon APS-C zoom

Vocir - Sob 10 Mar, 2018
Temat postu: UWA Nikon APS-C zoom
Szanowni,

Wytłuczono mi z głowy FF, kazano kupić UWA pod APS-C (za co dziękuję, to głos rozsądku), co chcę uczynić.

Na początek w tych zakresach chciałbym nabyć coś zoomowatego. Rozważam Nikkora 10-20, Sigmę 10-20, Tamrona 10-24 i Tokinę 11-20. Słowem wszystkie w tym mniej więcej przedziale.

Proszę Was bardzo o porady praktyczne. Kto z Was korzysta, co Was denerwuje, co jest rewelacyjne? Wiem od czego jest przysłona i znam tabelki, stąd prośba o Wasze doświadczenia, a nie specyfikacje :) .

Używany będzie do architektury i wnętrz, dużo pracy pod słońce, możliwe prysznice. Bagnet F.

Z góry dziękuję!

Wojmistrz - Czw 05 Kwi, 2018

Złośliwych ludzi widocznie słuchałeś :D Nie wiem czy wiesz, ale szeroki kąt łatwiej i taniej uzyskać pełną klatką. Pomijając znacznie wyższą jakość każdego zdjęcia na FF i śliczniejszy efekt głębi, APS-C lepiej nadaje się do fotografii, gdzie potrzeba wąskiego kąta, znaczy wszelkich teleobiektywów.
A Tokiny 11-16 f/2.8 nie bierzesz pod uwagę?

komor - Czw 05 Kwi, 2018

Wojmistrz, zapoznaj się najpierw z wątkiem. :)
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=541607#541607

W szczególności z:
Vocir napisał/a:
Jeżeli FF- to zaczynałbym od 24-70- nie będę miał pieniędzy na więcej.

Wojmistrz - Czw 05 Kwi, 2018

Zapoznałem się, nasunęły mi się tylko nowe pytania do kolegi Vocir, ale zdania na razie nie zmieniam :) Nadal uważam, że jak ktoś chce się bawić w dobrą jakość UWA, to nie z APS-C.