|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - UWA Nikon APS-C zoom
Vocir - Sob 10 Mar, 2018 Temat postu: UWA Nikon APS-C zoom Szanowni,
Wytłuczono mi z głowy FF, kazano kupić UWA pod APS-C (za co dziękuję, to głos rozsądku), co chcę uczynić.
Na początek w tych zakresach chciałbym nabyć coś zoomowatego. Rozważam Nikkora 10-20, Sigmę 10-20, Tamrona 10-24 i Tokinę 11-20. Słowem wszystkie w tym mniej więcej przedziale.
Proszę Was bardzo o porady praktyczne. Kto z Was korzysta, co Was denerwuje, co jest rewelacyjne? Wiem od czego jest przysłona i znam tabelki, stąd prośba o Wasze doświadczenia, a nie specyfikacje .
Używany będzie do architektury i wnętrz, dużo pracy pod słońce, możliwe prysznice. Bagnet F.
Z góry dziękuję!
Wojmistrz - Czw 05 Kwi, 2018
Złośliwych ludzi widocznie słuchałeś Nie wiem czy wiesz, ale szeroki kąt łatwiej i taniej uzyskać pełną klatką. Pomijając znacznie wyższą jakość każdego zdjęcia na FF i śliczniejszy efekt głębi, APS-C lepiej nadaje się do fotografii, gdzie potrzeba wąskiego kąta, znaczy wszelkich teleobiektywów.
A Tokiny 11-16 f/2.8 nie bierzesz pod uwagę?
komor - Czw 05 Kwi, 2018
Wojmistrz, zapoznaj się najpierw z wątkiem.
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=541607#541607
W szczególności z:
Vocir napisał/a: | Jeżeli FF- to zaczynałbym od 24-70- nie będę miał pieniędzy na więcej. |
Wojmistrz - Czw 05 Kwi, 2018
Zapoznałem się, nasunęły mi się tylko nowe pytania do kolegi Vocir, ale zdania na razie nie zmieniam Nadal uważam, że jak ktoś chce się bawić w dobrą jakość UWA, to nie z APS-C.
|
|