forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Canon EOS 1200D - do nieruchomości

Arek BIT - Wto 13 Mar, 2018
Temat postu: Obiektyw do Canon EOS 1200D - do nieruchomości
Witam wszystkich serdecznie i bardzo proszę o poradę.

Chcę dobrać odpowiedni obiektyw szerokokątny do mojej lustrzanki Canon EOS 1200D.

Szukam obiektywu w przystępnej cenie.

Będę go wykorzystywał w pracy do fotografowania nieruchomości. W szczególności chodzi mi o mieszkania, które często mają dość małe pomieszczenia i obiektyw powinien łapać jak największy zakres scenerii ale bez zniekształceń. Zdjęcia będę zamieszczał na stronach internetowych więc ich jakość nie musi być powalająca ale chcę żeby efekt był lepszy niż przy zdjęciach smartfonem ;) .

Zaznaczam że jestem bardzo początkującym fotografem więc obce są mi różne zagadnienia.
Chciałbym jedynie zamówić obiektyw który spełni moje niewygórowane wymagania.

PDamian - Wto 13 Mar, 2018

https://www.optyczne.pl/3...5.6_IS_STM.html
komor - Sro 14 Mar, 2018

Dokładnie jak pisze PDamian, obiektyw 10-18 to najtańszy sposób w Canonie na szeroki kąt. Do zastosowań w nieruchomościach jak najbardziej wystarczający.
Arek BIT - Pią 16 Mar, 2018

Dzięki wielkie za poradę. Szkiełko zamówione ;)
Dam znać jak się sprawuje po przetestowaniu.

Preskaler - Wto 20 Mar, 2018

Nie bardzo rozumiem fotografowanie wnętrz szerokim kåtem przy założeniu, że ma nie być zniekształceń. Czy nie lepiej zrobić panoramę?
komor - Wto 20 Mar, 2018

Preskaler, więcej roboty, już na 100% nie da się bez statywu i wychodzi potem szeroki pasek, który nijak się ma do proporcji okienka na zdjęcie na portalu aukcyjnym. No i tajemnica poliszynela – na zdjęciach robionych UWA pomieszczenia wydają się większe niż są w rzeczywistości.
Preskaler - Pon 26 Mar, 2018

To oczywiste, ale szerokim kątem bez zniekształceń się nie da.