forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Komentowanie zdjęć

icterus - Sro 21 Mar, 2018
Temat postu: Komentowanie zdjęć
Zauważyłem niestety, że niektórzy funkcyjni tego forum nie tolerują uwag na temat ich wystawianych zdjęć i dyskusja jest mniej więcej taka:

dlaczego ta biała chmura jest czarna ? - bo specjalnie ją tak przyciemniłem
czarne miejsca i brak szczegółów w cieniach - tak specjalnie obrobiłem
zdjęcie jest nieostre - taka jest moja technika obrabiania zdjęć i tak to robię
itd itp. Nie brak uwag napastliwych. Nie rozumiem Panowie o co chodzi ? Oczywiście dotyczy to tylko niektórych panów.. Czyżby te zdjęcia pokazywane były tylko po to aby je podziwiać i wychwalać ?

Preskaler - Pon 26 Mar, 2018

Wiesz, nowicjusz robi błędy bo nie wie jak ich uniknąć a zawodowiec te same błędy robi aby uzyskać odpowiedni efekt artystyczny. :wink:
fatman - Pon 26 Mar, 2018

Te "uwagi" icterusa dotyczą w większości mnie :mrgreen:
Z moich "popsutych" zdjęć jestem niepomiernie zadowolony.
Najczęściej do psucia (zaciemniania, rozostrzania, ukrywania szczególów w cieniach) używam LR, PS, Nik Software, Luminar2018, Afinity, DxO Photolab, FotoFXlab i filtrów Topaz. :wink:
Moje efekty "psucia" adjęć jake wyszły z puszki można oglądać w mojej galerii :mrgreen:

Moderatorzy grzmijcie!
Moderatorzy do moderowania!!! jakby powiedział tow. Wiesław :mrgreen:

PS. Nazywanie Moderatorów... "funkcyjnymi" to moim zdaniem przegięcie.
Mnie słowo "funkcyjny" kojarzy się jednoznacznie a Wam?

komor - Pon 26 Mar, 2018

fatman, ja nie jestem pewien, czy to o moderatorów chodzi, bo nie zauważyłem, żeby którykolwiek dodał ostatnio jakiekolwiek zdjęcie do galerii, a tylko wtedy można by nie tolerować komentarzy. Chyba że źle rozumiem pierwsze zdanie tego wątku.

Funkcyjny… Hm… Według https://sjp.pwn.pl/sjp/funkcyjny-I;2460400.html lub https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcyjny nie dopatrywałbym się złych intencji. :)

T.B. - Pon 26 Mar, 2018

fatman napisał/a:
Najczęściej do psucia (zaciemniania, rozostrzania, ukrywania szczególów w cieniach) używam LR, PS, Nik Software, Luminar2018, Afinity, DxO Photolab, FotoFXlab i filtrów Topaz. :wink:

I wszystko jasne. Jakbym użył tylu programów do obrobienia zdjęcia, to na koniec też by mi nic nie pozostało, tylko przerobić je na czarno-białe

Usjwo - Czw 29 Mar, 2018

T.B. napisał/a:
fatman napisał/a:

I wszystko jasne. Jakbym użył tylu programów do obrobienia zdjęcia, to na koniec też by mi nic nie pozostało, tylko przerobić je na czarno-białe Obrazek

Przy tylu programach to juz nawet aparat jest nie potrzebny, mozna zdjecie "wygenerowac" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

fatman - Czw 29 Mar, 2018

komor, no masz rację!
Żaden mod zdjęć do galerii nie wstawiał :mrgreen:

Wątek do zamknięcia.

[ Dodano: Czw 29 Mar, 2018 20:45 ]
Usjwo, T.B., programów używam selektywnie a nie naraz. To oczywiste.
Ale doceniam Wasz sarkazm i ironię. :mrgreen:

Arek - Czw 29 Mar, 2018

Swoją drogą faktycznie wątek o niczym. Takie prawo fotografa, że robi jak uważa za słuszne. Prawo komentującego zaś to wyrazić swoją opinię. I obaj się mogą nie zgadzać. Fotografia to nie nauka ścisła.
T.B. - Pią 30 Mar, 2018

fatman,
no wiesz - zlosliwi sa ludzie inteligentni :???:

Wujek_Pstrykacz - Pią 30 Mar, 2018

Wątek jest o niczym, dlatego jest w wolnych tematach :razz: