forum.optyczne.pl

Lornetki - zeiss victory pocket 8x25mm

andrzejek - Czw 22 Mar, 2018
Temat postu: zeiss victory pocket 8x25mm
Czy ktoś ma, miał, oglądał tę lornetkę, porównywał z innymi, także większymi i może coś powiedzieć zarówno od strony optyki, jak tez ergonomii { pokretlo ostrosci,dopasowanie muszli do oczu,uchwyt itp.}
dizba - Czw 22 Mar, 2018

Ja ją mam. Tu napisałem https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
andrzejek - Czw 22 Mar, 2018

Czy optycznie "widocznie" ustępuję większym np. 8x30 {monarch 7,nikon eII}?Jak chodzi pokretlo ostrosci, okladzina lornetki gumowana,chropowata czy ta z bardziej gladkich, mostek sztywny, trzyma nastawy?Czy muszle oczne wygodne, da sie oprzeć o oczodoły czy raczej za małe?Czy używając jej zamiast wiekszych braci w pogodny dzień czujesz niedosyt czy "nic" nie brakuje?
Maciek - Czw 22 Mar, 2018

Dołączę się do pytań, czy miałeś może w rękach Terrę 8x25 a o ile tak to czy prawdą jest, że jakość obrazu i ostrość jest porównywalna a zasadnicza różnica dotyczy większego pola widzenia w Pocket?
dizba - Czw 22 Mar, 2018

Parę miesięcy wcześniej oglądałem Terrę 8x25 i zrobiła na mnie dobre wrażenie. Mając już Conquesta HD 10x42 kupiłem jednak Victory, dla świętego spokoju. Jednocześnie nie miałem możliwości porównania. Optycznie na pewno nie ustępuje Nikon EII, moim zdaniem jest dużo lepszy. Pokrętło chodzi bardzo precyzyjnie. Okładzina jest z chropowatej gumy, mostek sztywny. Kupiłem większy futerał i nie muszę jej składać. Dla mnie muszle są idealne.Częściej ją używam niż Conquesta.
Zapraszam na oględziny.

Abs - Pią 23 Mar, 2018

Victory 8x25 zbiera dobre opinie. Niewykluczone, że jest to dziś najlepsza lornetka kompaktowa 8x. Wiele wskazuje, że jest optycznie lepsza od Swaro (piszę na podstawie opinii kolegów) ale Cl to nie E (Swar ma jeszcze pole do popisu). Trudno porównywać niemalże doskonałego Ultravida 10x25 do ww gdyż nie ma odpowiednika w 8x25. Terra oszczędza nie tylko na polu ale także na materiałach i mechanice. Gdzieś musi. Mimo to jest bardzo udanym, tańszym ale markowym kompaktem.
NoVik - Pon 26 Mar, 2018

Dołączam się :mrgreen:
Myślę i myślę... Czy kupić Victory czy Kite Lynx 8x30...
Zeiss bardziej mobilny, Lynx pewnie bardziej jasny, ale znów i cięższy i większy gabarytowo. Czy Zeiss wiele ustępuje Lynx ze względu na aperturę?

Abs - Pon 26 Mar, 2018

Przytaczam zmodyfikowaną wypowiedź z wątku Jaka lornetka. Novik obie lornetki fajne. W kategorii 8x25 ja postawiłbym na Zeissa lub Swarka 8x25. Obie to modele topowe. W przypadku Kita i jego świetnego pola proponuję z pełnym przekonaniem wariant 10x30. Przy tym powiększeniu zdecydowanie Lynx. Obraz powinien być stabilny a jasność wyjdzie podobna jak w Zeissie 8x25. Z twoich poprzednich wypowiedzi chyba tak bym sugerował. Pomyśl do czego ci najbliżej.
kot Sylvester - Pon 26 Mar, 2018

NoVik napisał/a:
Lynx pewnie bardziej jasny, ale znów i cięższy i większy gabarytowo. Czy Zeiss wiele ustępuje Lynx ze względu na aperturę?

Kite jest jaśniejszy o 44%.

NoVik - Wto 27 Mar, 2018

:shock: Rozumiem, że jest to stwierdzenie matematyczne, a czy rzeczywiste?

Kite wygląda na poręczną, ale waga to prawie pól kilograma... w porównaniu z droższym Zeissem... już nic nie wiem :oops:

RoboBat - Wto 27 Mar, 2018

Novik, za kilka tygodni festiwal obserwacyjny. Chcesz się naocznie przekonać to przbywaj :wink:
Piotr_0602 - Wto 27 Mar, 2018

Chyba mówimy o dwóch różnych typach lornetek.
Kite Lynx 8x30 to zacna lornetka, ale waży 461 g.
Zeiss Victory Pocket 8x25 to maleństwo 290g, czyli 62% wagi Lynxa.
W mobilności to znaczna różnica - Zeiss-a możemy mieć zawsze przy sobie, mieści się w kieszeni i nie obciąża jej za bardzo. Prawie pół kilogramowy Lynx, mimo iż nadal lekki, to już jest odczuwalny i nie zabierzemy go tak często jak Zeissa ze sobą.

Pole widzenia Zeissa oczywiście nie będzie takie jak Lynxa, ale na te kieszonkowe gabaryty i tak jest zadziwiająco duże. Większość kieszonkowych lornetek to zabawki o polu co najmniej o 20% mniejszym, o jakości obrazu nie wspominając.

NoVik - Wto 27 Mar, 2018

RoboBat a z chęcią chciałbym uczestniczyć w tak zacnej imprezie, ale jako nieobeznany jeszcze żółtodziub wyglądałbym tam śmiesznie :razz: Może jeszcze podłapię trochę doświadczenia i wiedzy co by nie dostawać jak czarna owca.
Piotr_0602 to jest te zderzenie kompromisów, o którym zawsze mi pisano na tym forum...
Zeiss wart wymaganej kwoty czy lepiej zakupić Lynx-a?

Maciek - Wto 27 Mar, 2018

@NoVik - też myślę o czymś małym i porządnym. Rozważam pomiędzy Zeisem Terra a Opticronem Traveller BGA Mg 8x32 ważącym - uwaga! 380g. Ma on co prawda małe pole ale jest zdecydowanie jaśniejszy od Terry przy nieco większej masie. Ale cóż, trudno go kupić i tym samym popatrzeć przez niego.
Abs - Wto 27 Mar, 2018

Jest też nowa wersja Opticrona Travellera z polem 8,2 st. ale większą masą ok. 450 g. Nie wiem czy jest wart ceny. Gwarancja 30 lat sugeruje dobrą jakość. W starym modelu japońska, klasyczna jakość rzuca się w oczy. To była mało popularna w Polsce lornetka i nie wiem czy w ogóle jest szansa ją dorwać poza eBayem.
veaver - Wto 27 Mar, 2018

Wiem że temat był poruszany, ale aż prosi się zrobić zbiorczy test lornetek kompaktowych.
Redaktor twierdzi że to zabawki, ale aparaty w komórkach (zwłaszcza w nocy, przy wysokim ISO) wypadają często naprawdę mizernie, a testy mamy.

Maciek - Wto 27 Mar, 2018

Test lornetek kompaktowych :roll: - na tym portalu jest zablokowana nawet możliwość dodania fotek lornetek kompaktowych. Od jakiegoś czasu próbuję dodać zdjęcie wspomnianego Opticrona autorstwa RoboBata - ale nie da rady!
ponidziak - Wto 27 Mar, 2018

Zainwestował bym większą kasę (wiadomo, rzecz względna) w kompakt gdybym był absolutnie przekonany że to będzie moja podstawowa lornetka a nie okolicznościowa np. na koncert. Pytanie czy małe rozmiary i waga ( dla mnie każda lornetka do 500 gr jest lekka :smile: ) są dla ciebie naprawdę kluczowe bo jak nie to moim zdaniem 30. Novik pobaw się jeszcze tym małym eschenbachem z pół roku i ocen czy warto. Inna sprawa to 8 albo 10x30 z niej na bank będziesz korzystał często. W przypadku dorosłego chłopa prawie każda 30 mu podpasuje a kompakt niekoniecznie. Mimo fajnej optyki ergonomia może cię irytować.

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2018 13:45 ]
RoboBat ma rację. Dla każdego planującego większe zakupy festiwal to świetna okazja do znalezienia czegoś dla siebie :grin:

Piotr_0602 - Wto 27 Mar, 2018

NoVik napisał/a:

Piotr_0602 to jest te zderzenie kompromisów, o którym zawsze mi pisano na tym forum...
Zeiss wart wymaganej kwoty czy lepiej zakupić Lynx-a?

Nie do końca, bo to nadal, moim zdaniem, inne lornetki. Skrajny przykład: jaki sens ma porównywanie 8x25 vs 8x56? Można by przecież znaleźć jedną i drugą w tym samym budżecie. Zastosowania jednak zupełnie inne, mimo tego samego powiększenia. Lynx nie zastąpi tego kieszonkowego Zeissa, bo inne jest ich przeznaczenie.

Wspomniany Zeiss to już naprawdę kompaktowa/kieszonkowa lornetka.
Lynx już jako kieszonkowy mniej się nadaje, choć nadal mała, dzienna lornetka x8. Wygodna na szyję, ale już jako lornetka "zawsze przy mnie" nie nadaje się.

Dylemat jest raczej tego typu:
Chciałbym maksymalnie małą lornetkę która się jeszcze do czegoś nadaje. Czy Zeiss, mimo gabarytów, będzie do zaakceptowania przeze mnie mimo kompromisów które musiał producent uwzględnić przy takim kieszonkowym rozmiarze? Punktem odniesienia może być Lynx czy inna lornetka którą znam.

Sam wyznaję zasadę, że najlepsza lornetka to ta którą mamy ze sobą. Ale gdzieś tam jest granica kompromisów. Nabyłem kiedy bardzo okazyjnie (60% rabatu w USA) takiego Olympusa 8x25 WP II. Kieszonkowy bardzo, ale kompromisy duże i jak porównam do takiego Nikona E2 którego mam, to niestety zniechęca do używania tego Olka. Może taki Zeiss 8x25 byłby do zaakceptowania i nie kurzył by się tak jak ten Olympus?

W przypadku kompaktów w tym przedziale cenowym nie martwiłbym się o optykę tylko o ergonomię. Nie nastawiałbym się na victory, ale starał się obejrzeć wszystkie przed zakupem. Nie masz wyjscia chłopie, spytaj się Arka co tam mniej więcej przywiozą z maluchów i pakuj plecak :wink:
NoVik - Wto 27 Mar, 2018

Oj Panowie... Nie pomagacie mi :wink:
Obawiam się właśnie tego, że Zeiss mimo iż bardzo mały nie da rady jako lornetka najczęściej używana. Co innego Kite, tylko ta waga... Na rowerze głowę mi urwie, a i do kieszeni jej nie schowam, a optycznie pewnie lepsza nawet ta 10x30.
Admin - zrobić mi tu ankietę :lol:

kimek27 - Wto 27 Mar, 2018

Kup skwarka 8x25 :twisted:
Widziałem 2 modele Kite optics, identyczne/bliżniacze do lornetek OEM na rynek UK
I osobiste wrażenie było takie, że to te same modele, a cena trochę nadciągnięta.
Jeśli niedoczekamy się testów na optycznych nowych modeli 25/30/32mm ciężko coś doradzać indywidualnie, gdyż każdy ma inne pojęcie o optyce.
Jeśli ktoś widział np takie 42mm EL to na żadne "kundelki" OEM nie chce nawet spoglądać.
Jeśli masz tyle kasy kup raz a dobrze. jak ci nie podejdzie albo stwierdzisz ze chcesz inna to odsprzedaż z niewielką stratą.
OEM pójdzie za 50% albo mniej zależnie od stanu.

Musisz pomacać. Ja osobiście bym się wściekł gdybym kupił lornetkę z 3-4 klocki i np. muszle wchodzilyby mi w oczodoły. Nawet swarkowi bym tego nie wybaczył.
RoboBat - Wto 27 Mar, 2018

Nic nie trzeba tracić aniodsprzedawać. Wystarczy się pofatygować do Łochowa i nacieszyć oko czym się chce. Nie wsponmę o doborowym towarzystwie i klasykach, jakie forumowicze zapewne ze sobą zabiorą aby się podelektować ich zapachem przy testowaniu. Aha, a te drobne 199 zł należy potraktować jako inwestycję, a nie stratę.

dlatego ja go używam z dodatkowymi muszlami
coś za coś, mała lornetka małe muszle, ale można sobie poradzić.
Dodatkowe eye shields w skwarku robią muszle oczną ok 39mm średnicy
https://photos.app.goo.gl/bfxodHWcFJayBvL03
https://photos.app.goo.gl/MYL57D3gYnLwMACn2

Kimek w jaki sposób montuje się te nakladki na muszlach. Pasują tylko do tego konkretnego modelu czy do innych też?

to guma, nakłada się je na muszle.
moje się ciut rozciągły, ale ciągle dobrze siedzą na skwarku ( jeszcze nie zgubiłem :) Zawsze można przykleić na stałe,
ciężko mi stwierdzić jaka jest orginalna średnica jak są nowe, z HGL mi nie spadały, z Leica Ultravid i Trinovid był problem

wygoda użytkowania pewnie też zależy od wielkości oczodołu, ja nie lubie dużych muszli ocznych, a jak są plastikowe lub twarde to lornetka odpada od razu u mnie

NoVik - Wto 27 Mar, 2018

kimek27 - swarka obiektywy mają każda osobną oś, zawias. Victory 'łamie się' jak lornetka porro. Myślę, że to duży plus.

Ja tego niesymetrycznego patentu nie miałem w łapkach. Co mi się nie podoba to duży futerał.
Z innej strony jestem ciekaw czy obsługa jedną ręką jest w takim wypadku wygodna

Jakiś czas temu ogladalem w AB Foto https://abfoto./produkty/aparaty/optyka/lornetka-vanguard-8250-orros-8x25
Jak dla mnie bylo ok, przypomina bardzo łamaną na raz.

[ Dodano: Sro 28 Mar, 2018 00:07 ]
Oczywiście symetryczne łamaną. Jest to jakby hybryda majaca laczyc zalety lornetki z jednym zawiasem (wygoda po rozłożeniu) i z dwoma (kompaktowosc po złożeniu).

NoVik - Sro 28 Mar, 2018

Dopadły mnie takie przemyślenia podczas poszukiwań jak kiedyś robiono 'dobre' lornetki. Mam wojennego Swarovskiego 6x30. Lornetka full aluminium. Bakelitowe muszle oczne, mosiężne nakładki na obiektywy... Kunszt tej lornetki naprawdę super. Fakt że już zgrzybione pryzmaty i zażółca niemiłosiernie... 70 lat, tyle historii... Ale jak fajna!
Znalazłem takiego Steinera Safari UltraSharp 8x25. Co o nim myślicie? Ciekawi mnie bo to jednak porro.
Poza tym może macie jakiegoś asa w postaci Leica Ultravid? Jakie opinie?

ponidziak - Sro 28 Mar, 2018

Mi się takie coś spodobało https://edredon.com.pl/pl/p/SWAROVSKI-OPTIK-Habicht-8x30/94 :lol:

[ Dodano: Sro 28 Mar, 2018 09:55 ]
No śliczna jest, nie. Wzdycham do niej :oops:

Abs - Sro 28 Mar, 2018

Ultravid to as sam w sobie. W kategorii 10x25 niemalże doskonała np. http://wzrokowiec.com/archiwa/648 Obraz lepszy niż w Swarku 10x25. Piszę w ciemno bo nie porównywałem... ale raczej się nie mylę.
Kiedyś dobre, radzieckie bino kosztowało wymierną, sporą część średniej krajowej. To były niemałe kwoty. Czy coś się zmieniło? Pojawiła się chińszczyzna, klasyczne perełki odeszły trochę w cień ale kupić można jak ww Swarovski czy Nikony EII...Dziś za połowę przyzwoitej pensji kupisz przyzwoitą lornetkę a za całą - lornetkę bardzo dobrą, która posłuży wiele, wiele lat. Zarówno w wygasającej wersji porro jak i w wersji roof.

NoVik - Sro 28 Mar, 2018

ponidziak napisał/a:
Mi się takie coś spodobało https://edredon.com.pl/pl/p/SWAROVSKI-OPTIK-Habicht-8x30/94 :lol:

[ Dodano: Sro 28 Mar, 2018 09:55 ]
No śliczna jest, nie. Wzdycham do niej :oops:

Bardzo podobna jak nie idealna kształtem do starych Deltrintemów.

koraf - Czw 29 Mar, 2018

Czytam Wasze wypowiedzi i watpliwości, które nie tak dawno były mi bardzo bliskie. Miałem dokładnie taki sam dylemat: zeiss victory 8x25 (miałem nawet ciekawą ofertę ;) ), swarek 8x25, a może Habicht 8x30 czy Lynx 8x30 ? Długooo ... analizowałem, czytałem testy, zastanwiałem się i po własnych testach (przez 3 dni i prawie 3 noce oraz porównaniu do Nikon bx30 II i swarka EL 10x50 a jakże ;) jako punkt odniesienia) wybrałem Lynx 8x30, czego szczerze innym zastanawiajacym się życzę :mrgreen: .
Maciek - Czw 29 Mar, 2018

@koraf - jak zrobi się cieplej to tak jak ustaliliśmy spotkamy się - i sam jestem ciekaw czy podzielę Twój entuzjazm. Lynx to jednak "aż" 460 gram, piórko wśród 30-tek ale sporo jak na kompakt.
koraf - Czw 29 Mar, 2018

Maciek napisał/a:
@koraf - jak zrobi się cieplej to tak jak ustaliliśmy spotkamy się - i sam jestem ciekaw czy podzielę Twój entuzjazm. Lynx to jednak "aż" 460 gram, piórko wśród 30-tek ale sporo jak na kompakt.
Maciek nie widzę problemu :grin: . Jak to było w znanym skeczu " praw fizyki pan nie zmienisz ... " albo bardzo lekki i kompaktowy (8x25) - w domyśle ciemny, albo w miarę jasny (mam na myśli 8x30) ale cięższy. Z praktyki po noszeniu i chodzeniu ładnych parę godzin, osobiście nie czuję, że mam lornetkę Lynx :lol: .
ponidziak - Czw 29 Mar, 2018

Ja raczej byłbym za zestawem 8, 10x30 dach i maleńki 8x21 ( w moim przypadku ulubione odwrócone porro pentaxa). Jesli jedna to chyba 25. Biorąc pod uwagę niską wagę kite i innych malych dachowych 30 z mojego punktu widzenia niewiele jest sytuacji kiedy potrzebuję mega kompaktowości. No ale każdy musi sam rozeznać swoje potrzeby.
Ps. Koraf napisz proszę pare słów na temat swoich wrażeń po bliskim spotkaniu z hobbitem - habichtem ze swarolandu :wink:

koraf - Czw 29 Mar, 2018

ponidziak napisał/a:
Ja raczej byłbym za zestawem 8, 10x30 dach i maleńki 8x21 ( w moim przypadku ulubione odwrócone porro pentaxa). Jesli jedna to chyba 25. Biorąc pod uwagę niską wagę kite i innych malych dachowych 30 z mojego punktu widzenia niewiele jest sytuacji kiedy potrzebuję mega kompaktowości. No ale każdy musi sam rozeznać swoje potrzeby.
Ps. Koraf napisz proszę pare słów na temat swoich wrażeń po bliskim spotkaniu z hobbitem - habichtem ze swarolandu :wink:

Ponidziak habichta nie miałem w rękach, a jedynie brałem pod uwagę, zrezygnowałem po przeczytaniu wielu opinii i testów, gdybym miał zamienić na nikona EII to tak, ale potrzebowałem czegoś lekkiego i jednocześnie z porządną optyką. Oczywistym jest, że każdy typ optyki ma swoje wady, w przypadku Lynxa dla mnie były one z powodzeniem do zaakceptowania. Dla mnie lornetka 8x25 jest po prostu za ciemna, szczególnie wieczorem i wcześnie rano, czyli wtedy gdy najczęściej focę.

Abs - Czw 29 Mar, 2018

Koraf jak działa mechanika w Lynx? Mam na myśli głównie pokrętło ostrości. Chodzi lekko czy z oporem? Nie jest zbyt chropowate, nie ślizgają się palce? Masz dobre porównanie do "ideału" czyli EL.
koraf - Pią 30 Mar, 2018

Abs napisał/a:
Koraf jak działa mechanika w Lynx? Mam na myśli głównie pokrętło ostrości. Chodzi lekko czy z oporem? Nie jest zbyt chropowate, nie ślizgają się palce? Masz dobre porównanie do "ideału" czyli EL.
Generalnie materiały użyte do produkcji tej lornetki są wg mnie na bardzo dobrym poziomie. Pokrętło, ma wypustki mniej głębokie i jest ich mniej niż u swarka, ale chodzi z należytym oporem, nie stwierdzam luzu. Pracę pokrętła mogę spokojnie porównać do nikona EII 8x30 (podobny poziom).
andrzejek - Pią 30 Mar, 2018

Kite Lynx: jak pracuje mostek,pokretlo dioptrii {nie za lużne,trzyma nastawy?}, czy pod swiatło sa mocne odblaski,mgiełka, jak optycznie stoi wzgledem wlasnie 8x30EII?I czy miales w reku i porownywałes wymienione do zeissa 8x25, jesli tak to jakie wrazenia porownawcze?Bo zeiss jest rzeczywiscie kuszący, jesli ergonomicznie i optycznie {poza jasnoscią} nie ustepuje wiekszym.Zetknąłem sie z opiniamii, ze np. swarek 8x25 cl jest optycznie {ostrosc,kobtrast} lepszy, niz np. monarch 7 8x30 {krewny lynxa} czy jak kolega wczesniej pisał, ze zeiss 8x25 wygrywa z nikonem EII, to bylyby dobre wiadomosci dla lubiacych "piekne i małe".
koraf - Pią 30 Mar, 2018

andrzejek napisał/a:
Kite Lynx: jak pracuje mostek,pokretlo dioptrii {nie za lużne,trzyma nastawy?}, czy pod swiatło sa mocne odblaski,mgiełka, jak optycznie stoi wzgledem wlasnie 8x30EII?I czy miales w reku i porownywałes wymienione do zeissa 8x25, jesli tak to jakie wrazenia porownawcze?
Powoli robi się test Lynx ;) , który pewnie i tak napiszę. Mostek pracuje z należytym oporem, pokretło dioptrii również, nic nie jest za luźne, a wręcz bardzo dobrze spasowane. Co do porównania oporu pracy pokrętła, mam wrażenie że działa z wiekszym oporem niż w cytowanym Nikonie. Co do optyki, to temat na dłuższą analizę. Krótko: ostrość bardzo dobra, Kontrast i GO również, bardzo mała AC, mniejsza niż w Nikonie, praca pod światło co najmniej dobra, praktycznie brak odblasków, niewielki spadek kontrastu, efekt 3D gorszy niż w Nikonie. Bardzo szerokie pole poziomego ostrego widzenia (wg moich testów większa niż w Nikonie), nieostrość na brzegu dużo lepsza niż w Nikonie (można odróżnić kształt poszczególnych cyfr, w Nikonie się zlewają), podobny poziom pola ostrego widzenia w pionie jak w Nikonie. Przy nocnych obserwacjach Lynx daje jaśniejszy obraz niż Nikonie (powłoki i transmisja po stronie Lynx).

Bardzo wartosciowy opis uzytkownika.Czy miałeś do dyspozycji Zeissa victory 8x25mm, ?
Ja {i jak widze nie tylko ja} ma dylemat czy 8x25 {np. Zeiss lub ewentualnie swarovski} wystarczy jako lornetka dzienna, ktora niewiele mniej pokaze , niz np. lynx lub moze okaze sie lepsza, czy tez z racji srednicy obiektywu 8x25 bezwarunkowo {poza oczywiscie jasnoscia} okaze sie optycznie sporo gorsza od 8x30?Podsumowujac :czy 8x25 Zeissa dorówna dobrej 8x30?

dizba - Pią 30 Mar, 2018

Mam 2 Zeissy, Victory Pocket 8x25 oraz Conquest HD 10x42. Przed chwilą wyszedłem na dwór.. Moim subiektywnym zdaniem, poza jasnością nie widzę dużej różnicy.

Jeśli w dzień a nie o zmierzchu lub świcie możesz porownac Zeissa 8x25 do innych uznanych 8x30 itp. pod katem rozdzielczosci,kontrastu to bedzie to "nieocenione" dla tych calkiem licznych osób, ktore wahają sie czy wydać troche grosza na większą i przez to "lepszą" lornetkę czy wydac podobną ilosc grosza na mniejsza, lżejszą bo optycznie nie ustepuje wiekszym.Bo można np. kupić Zeissa Conquesta 8x32.. w cenie podobnej jak zeiss victory 8x25, choć ja wolałbym kupić wlasnie tego 8x25 bo przyjazniejszy do spacerowego zerkania jeśli nie ma miedzy nimi istotnej różnicy i o tę różnice chodzi.
koraf - Pią 30 Mar, 2018

dizba napisał/a:
Mam 2 Zeissy, Victory Pocket 8x25 oraz Conquest HD 10x42. Przed chwilą wyszedłem na dwór.. Moim subiektywnym zdaniem, poza jasnością nie widzę dużej różnicy.
I tu jest clue tematu dla jednych ta jasność (lub jej brak) nie będzie przeszkadzać dla innych robi dużą RÓŻNICĘ. Mistrzem wg mnie jest tu swarek (konkretnie EL 10x50), takiego efektu wartości dodanej w transmisji o zmroku w żadnej innej lornetce nie widziałem :roll: . Moim skromnym zdaniem, jeżeli ktoś ma tylko jedną lornetkę dlaczego ma być tego super efektu pozbawiony ;) , chyba, że świadomie o tym zdecyduje.
Volver - Pią 30 Mar, 2018

Potwierdzam, EL ma transmisję 120% ...chyba. Efekt rzuca na kolana.
koraf - Pią 30 Mar, 2018

Volver napisał/a:

Volver jak to dobrze wiedzieć tzn. widzieć o czym mówimy ... nie ważne ile tej transmisji jest, ważne , że efekt jak zauważyłeś rzuca na kolana.

Kupując lornetke 8x25 np. rzeczonego Zeissa przynajmniej ja akceptuje jej mniejsza jasnosc w stosunku do 8x30 itp. bo zamierzam jej uzywac w dzień i kwestia jest tego typu czy różnica w jasnosci w pogodny dzień jest mimo wszystko wyraznie widoczna i czy inne optyczne parametry {kontrast,rozdzielczosc} tez wyraznie ustepują wiekszym, o tę różnicę {istotna czy pomijalna} toczy sie dyskusja.
NoVik - Sob 31 Mar, 2018

Właśnie o to chodzi, jasność... Chyba tylko Leica BCA sprosta naszym wymaganiom. W moim 8x20 w pochmurny dzień podczas przejazdu lepiej widziałem na polu zwierzynę gołym okiem niżeli przez ów lornetkę...
Niestety, 8x30 w większości przypadków do kieszeni nie schowamy tylko musimy ją tarmosić w ręce lub na karku, a małego fi 25 już tak. I tu jest rozum lodem skuty. Czy trzeba koniecznie rezygnować z jasności na rzecz mobilności czy czerpać full enjoy z jasnej i kontrastowej trzydziestki, ale nosić ją na sobie.

andrzejek - Sob 31 Mar, 2018

Nie mam lornetki 8x25mm i to klasy zeissa ale ciekaw jestem czy w pogodny dzień ta żrenica wyjsciowa 3,1mm to istotna i widoczna różnica na niekorzysc wobec zrenicy 3.75 mm 8x30?Bo w pochmurny,ciemny listopadowy dzien, o zmierzchu,świcie itp. różnica bedzie oczywista ale do takich warunkow kupuje sie lornetke wieksza , to oczywiste.
kimek27 - Sob 31 Mar, 2018

NoVik nie psuj wzroku, wywal to 8x20 do kosza.
Andrzejek, dla ciekawosci powiem tak: sprzedalem Nikona 8x32SE na korzysc 8x25 Pocket CL :twisted:

dizba - Sob 31 Mar, 2018

NoVik napisał/a:
W moim 8x20 w pochmurny dzień podczas przejazdu lepiej widziałem na polu zwierzynę gołym okiem niżeli przez ów lornetkę...

Porównanie wczoraj robiłem o godź 20.30 na ciemnym osiedlu domów jednorodzinnych. Mamy tylko kilka latarni.
W półmroku nie miałem problemów.
andrzejek napisał/a:
ta żrenica wyjsciowa 3,1mm to istotna i widoczna różnica na niekorzysc wobec zrenicy 3.75 mm 8x30?

Mam starego Eschenbach Derby 8x30. Victory przy nim to jest 8x40. :mrgreen:

stereoKiss - Sob 31 Mar, 2018

Volver napisał/a:

a czy miał Pan okazję zerknąć w nocy przez nowego nighthuntera 8x56 od Steinera ? Swarek 10x50 EL ma pole widzenia 6.6 stopnia, Steiner nighthunter 7.5. Co ma pole widzenia do transmisji ? A no okazuje się,że ma,kto porównywał ten wie o czym pisze. Efekt "doświecania" w nocy jest bardziej spotęgowany w lornetce o większym polu widzenia.

ponidziak - Sob 31 Mar, 2018

Może to mieć też związek zwiększą źrenicą. Chyba że porywnywales dwie lornetki o tym samym powiększeniu, średnicy obiektywu, zbliżonej transmisji ale wyraźnie różnych polach.
andrzejek - Sob 31 Mar, 2018

[
Mam starego Eschenbach Derby 8x30. Victory przy nim to jest 8x40. :mrgreen: [/quote]
Ok.To już coś mówi.A może masz porównanie do innych ,bardziej dzisiejszych np. wspomnianego nikona EII lub podobnych, to by przesadzalo sprawe.?Jak na razie jestes jedynym na forum, ktory rzeczonego zeissa ma i moze go porównać.No i moim zdaniem warto porownac w dzień, bo nocne klimaty to nie jest docelowe uzytkowanie takich lornetek,przynajmniej dla mnie.

dizba - Sob 31 Mar, 2018

andrzejek napisał/a:
wspomnianego nikona EII

Nikona oglądałem rok temu. Na pewno nie zamieniłbym Victory na niego.
andrzejek napisał/a:
warto porownac w dzień, bo nocne klimaty to nie jest docelowe uzytkowanie takich lornetek

Jeżeli w nocy jest Ok, to tym bardziej w dzień.

Andrzejek, obawiam sie że nik poza tobą samym nie rozwieje twoich wątpliwości. Dla jednego różnica w jasności to tylko różniczka, dla innego ROZNICA!!! :wink:

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2018 14:43 ]
andrzejek napisał/a:
Kupując lornetke 8x25 np. rzeczonego Zeissa przynajmniej ja akceptuje jej mniejsza jasnosc w stosunku do 8x30 itp. bo zamierzam jej uzywac w dzień i kwestia jest tego typu czy różnica w jasnosci w pogodny dzień jest mimo wszystko wyraznie widoczna i czy inne optyczne parametry {kontrast,rozdzielczosc} tez wyraznie ustepują wiekszym, o tę różnicę {istotna czy pomijalna} toczy sie dyskusja.

Przyjmując ze taki Nikon travelite8x25, Olympus pci10x25, levenhuk karma pro8x25, kowa yf8x30, prostaff7s 10x30, bresser condor 8x32, pentax pcf 8x30, raptor8,5x32, eschenbach sektor 8x32, Nikon monarch dcf10x36 maja zbliżoną jakość powlok to jak dla mnie różnica jest pomijalna. Jasnością odstaje condor z powodu powlok i Olympus z powodu źrenicy.

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2018 14:54 ]
Zeiss victory to jeden z kilku topowych kompaktów. Transmisja na pewno znakomita. Jaki kompakt ma lepsza i o ile?

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2018 15:07 ]
Dla mnie różnica między 25 a 30 to przede wszystkim ergonomia. Tez w duchu psioczylem na Arka ze olewa kompakty. A teraz mysle ze pomijając optykę, 30 zwyczjaniej lepiej leży doroslemu chlopu w łapach i przy oku. Przeanalizowalem sytuacje kiedy to ja tak naprawde potrzebowałem malucha i doszedłem do wniosku ze niewiele bylo takich gdzie nie mogłem zastąpić go 30. No ale ja to ja , są ludzie co musza miec zawsze lornetkę w kieszeni lub torebce i ja się im wcale nie dziwię :mrgreen:

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2018 15:23 ]
PS. Wyraźnie bardziej kontrastowe od ww jak na moje oko są 30 , 35 z powiększeniem 6,6.5, 7.

NoVik - Sob 31 Mar, 2018

Podjąłem decyzję o samodzielnym zakupie i teście lornetek.
Czy ma ktoś doświadczenia z transakcji sklepie internetowym Photospecialist?
Chciałbym poznać jeszcze waszą opinię nt. Trinovida 10x25 BCA.

Kupowalem tam jakies pól roku temu. Wszystko bylo ok. Niestety można bylo wtedy płacić tylko w euro. Podobno mieli wprowadzić możliwość zapłaty w złotówkach.

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2018 22:18 ]
10x25 bralbym tylko gdy można solidnie zaprzeć muszle o oczodoły. Inaczej mam problem ze stabilnością obrazu :roll:

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2018 22:34 ]
Dodam tylko ze nie robiłem u nich zwrotów. Nie wiem w jakim tempie oddają kasiurke.

kimek27 - Sob 31 Mar, 2018

Trinovid 10x25 przy polaczeniu bardzo malych muszli i malego ciezko pracujacego pokretla ostrosci do obserwacji racze nie. Do zerkania raczej tylko.
Trinovid nie jest tez wodoodporny i trzeba o niego dbac.
W takim przedziale cenowym polecam raczej nikona HGL

Abs - Sob 31 Mar, 2018

Ja jak wiesz mam model BC 10x25. Konstrukcja identyczna. Lornetka jest bardzo dobra optycznie. Jasna. AC jeszcze nie wypatrzyłem. Ergonomia maluchów może budzić zastrzeżenia ale tutaj tubusy są dosyć długie i stabilnie się je trzyma. Wygodniej do oczodołów przylegają lornetki większe. Na tym polu czuje się niewielki dyskomfort ale to kompakt. Pokrętło ostrości także mogłoby być ciut większe. Generalnie jestem zadowolony. Czuje się tutaj jakość. Przy identycznej cenie może zdecydowałbym się na Nikona HG - jest o włos lepszy optycznie ale kupiłem używaną z drugiej ręki za rozsądną cenę więc nie marudzę.
kimek27 - Nie 01 Kwi, 2018

Oba wspomniane modele jako uzywane/jak nowe do 1000pln sa bardzo dobra propozycja. HGL mozna bylo jeszcze niedawno kupic duzo taniej zwlaszcza wersje London 2012.
goornik - Nie 01 Kwi, 2018

kimek27 napisał/a:

W takim przedziale cenowym polecam raczej nikona HGL

Mam nikona 8x20 High Grade - jest to najjaśniejsza ze znanych mi 20-tek. Będę ją miał, gdyby coś, w Łochowie.

A moja rada jest taka: brać kompaktową lornetkę 30mm ORAZ naprawdę kieszonkową klasy 8x20. Zresztą poczytajcie moje wpisy w klasykach lornetkowych (Zeissa i Leicę 8x20 także biorę do Łocowa)

goornik 8x20 hgl mialem długo, sprzedałem dopiero po zakupie skwarka
HGL jest specyficzny, w porównaniu do pocket cl w jasny dzień widać różnice w transmisji, Obraz z HGL wygląda jak przez filltr ND, ciemniejszy, ale bardziej kontrastowy.
Pole niby takie same, ale HGL do skwarka to "dziurka od klucza"
Astygmatyzm i AC korygowana rewelacyjnie w tych sztukach co miałem.
Moim zdaniem HGL jest dużo lepszy od obecnych Leica trinovid, czy Zeiss conquest.
Zakładamy na muszle eye-shields i mamy super lornetke wakacyjno-wypadową.
Ja w swojej dorobiłem jeszcze gumy chroniące tuleje obiektywów (czesto odkładam lornetke np: na skały, a w malowanych proszkowo nikonach lubi farba odpryskiwać)

Ja jestem tylko ciekaw nowych zeissów zwłaszcza victory, bo jeśli one wychodzą z tej samej fabryki co np oem 8x21 opticron dba, kite colibri, docter compact i zastosowano ten sam szerokokątny okular to już może nie być tak dobrze w rzeczywistości jak to wygląda w opisach internetowych.

goornik - Nie 01 Kwi, 2018

Ja w maluchach zdecydowanie odpuszczam duże pola - nie mogą być dobrze skorygowane.
Odpuściłem też Swara Pocketa 8x25, bo w jego cenie (nowego) można kupić High Grade 8x20 + Zeissa 8x20B + Leicę 8x20 BCA...

Może tak było rok temu z cenami, teraz rynek sie zmienił ciężko o uzywki poniżej 1000.
Ciągle to inna półka, ja jestem ciekaw co pokaże /jeśli pokaże/ leica w odpowiedzi na oferte konkurentów
Skwarek ciągle trzyma cene, używki też tanio nie chodzą.
Ja złożyłem zamówienie na kolejnego skwarka, bo ceny szaleją w góre i nie wiadomo co będzie jak model zniknie z rynku :)

Volver - Pon 02 Kwi, 2018

stereoKiss napisał/a:
Volver napisał/a:

a czy miał Pan okazję zerknąć w nocy przez nowego nighthuntera 8x56 od Steinera ? Swarek 10x50 EL ma pole widzenia 6.6 stopnia, Steiner nighthunter 7.5. Co ma pole widzenia do transmisji ? A no okazuje się,że ma,kto porównywał ten wie o czym pisze. Efekt "doświecania" w nocy jest bardziej spotęgowany w lornetce o większym polu widzenia.

Jeszcze nie. Zamierzam go sobie zamówić, taki plan na 2018. Opisy tej lornetki ze strony użytkowników są bardzo dobre. A czy jasność obrazu nie ma związku ze średnicą wyjściową?

goornik - Pon 02 Kwi, 2018

Volver napisał/a:
A czy jasność obrazu nie ma związku ze średnicą wyjściową?

Ma.
Dwa czynniki to średnica źrenicy i sprawność (transmisja)
Do zoo w Łochowie!

kimek27 - Pon 02 Kwi, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=rXz-hKkUvoM

:mrgreen:

Volver - Pon 02 Kwi, 2018

goornik napisał/a:
Volver napisał/a:
A czy jasność obrazu nie ma związku ze średnicą wyjściową?

Ma.
Dwa czynniki to średnica źrenicy i sprawność (transmisja)
Do zoo w Łochowie!

No właśnie, to wiemy wszyscy. Chyba. Ale pole widzenie nie wydaje mi się tu decydujace, będąc w opozycji do tego, co pisał Kolega.

goornik - Pon 02 Kwi, 2018

Mam wrażenie, że "efekt doświecania" jest bardzo złudny. Z moich doświadczeń wynika, że lornetki z prostym okularem (Dialyt 8x56, Swar 7x42 itp) wyróżniają się dużą transmisją i wysokim kontrastem obrazu, bo okular ma tylko 4 powierzchnie optyczne. A takie okulary NIE mają dużych pól widzenia. Dokładnie odwrotnie jest w lornetkach z Erflami i Koenigami. Szeroko i mało kontrasowo...

A dziś, z okazji złożenia silnika 2,8 V6, kupiłem sobie kolejnego ZEISSa 8x20b, tym razem w wyśnionej wersji T*P...

kimek27 - Wto 03 Kwi, 2018

"Design selection"?
goornik - Wto 03 Kwi, 2018

Nie, bezpośredniego poprzednika Design Selection.
Nie podobają mi się te ZEISSy z niesymetrycznym przegubem....

ponidziak - Wto 03 Kwi, 2018

stereoKiss napisał/a:
Volver napisał/a:

A może ma to związek z dużymi pryzmatami w steinerze?

goornik - Wto 03 Kwi, 2018

Duże pryzmaty światła nie wyprodukują... Wręcz przeciwnie - bardzo duże (jak w Nikonie WX) sporo światła pochłoną. Chyba, że chodzi nie o ogólną jasność obrazu, ale o brak spadku jasności na obrzeżach pola widzenia. Wówczas zgoda - duże pryzmaty to jaśniejszy brzeg.
Volver - Sro 04 Kwi, 2018

No to gratulacje! Także z powodu silnika, oczywiście, WOW! :mrgreen: :twisted:
goornik - Pią 06 Kwi, 2018

Dziś byłem na Targach Hubertus w Wawie i miałem w rękach i przy oku zarówno Swarovskiego 8x25 Pocket jak i Zeissa 8x25 Victory.
Optycznie powiedziałbym, że obie są równie cudowne!
Zeiss nie zachwycił mnie asymetrycznym mostkiem (po raz kolejny) oraz specyficznie działającym pokrętłem regulacji dioprtażu, centralne kliknięcie jest za mocne. Poza tym pokrętło jest arcy nieergonomicznie umiejscowione. Za to Zeiss jest chyba (?) lżejszy od Swara.....

Kupujta Nikona 8x20 High Grade :)

kimek27 - Pią 06 Kwi, 2018

Róznica w wadze może dlatego że jeden ma mniej gumy, albo victory z magnezu odlany :)
andrzejek - Pią 06 Kwi, 2018

Zeiss nie zachwycił mnie asymetrycznym mostkiem (po raz kolejny) oraz specyficznie działającym pokrętłem regulacji dioprtażu, centralne kliknięcie jest za mocne. Poza tym pokrętło jest arcy nieergonomicznie umiejscowione.
Masz cały czas na mysli pokret,lo do ustawiania dioptrii czy pokretło ustawiania ostrosci?
Dlaczego asymetryczny mostek ci nie pasuje?Czy wskazujacy palec prawej reki swobodnie sięga kólka ostrosci czy tez wymaga wysiłku i palców pianisty {dlugich}?

goornik - Sob 07 Kwi, 2018

Nie, miałem na myśli Zeissa Victory - praktycznie nie da się korygować wady wzroku z lornetką komfortowo przy oczach.
Mostek niestymetryczny w Zeissie nie pasuje mi, bo lornetka po złożeniu jest większa, niż niż wynika to z położenia tubusów obiektywów.
Z kolei niesymetrycznie umieszczone pokrętło ostrości nie przeszkadza mi zupełnie - tak jest w dwuprzegubowym Zeissie 8x20B, któego opisywałem w klasykach.

Piotr_0602 - Sob 07 Kwi, 2018

A może taniej ale optyczne przyzwoicie można zastąpić zeissa tym kompaktem:
www.opticsreviewer.com/elite-custom.html

kimek27 - Sob 07 Kwi, 2018

https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
Zalezy kto co lubi, ja bym nie wymienil, ale za 1/5 ceny victory myśle ze to przyzwoita lornetka.

kot Sylvester - Sob 07 Kwi, 2018

goornik napisał/a:
Duże pryzmaty światła nie wyprodukują... Wręcz przeciwnie - bardzo duże (jak w Nikonie WX) sporo światła pochłoną.

Goornik sory ale nie rozumiem wyjaśnij mi proszę w jaki sposób pryzmaty Abbe-Koeniga które są podobno bezstratne jak porro pochłaniają światło?

Cytat z testu Nikona WX10x50: Idąc dalej natrafiamy na pryzmaty ustawione w dachowym systemie Abbe-Koeniga. W przypadku lornetek nocnych to dobra wiadomość, bo podobnie jak w przypadku pryzmatów Porro, mamy tutaj układ działający w oparciu o zasadę całkowitego wewnętrznego odbicia, a więc dający obraz o wysokiej jasności i dobrym kontraście.

goornik - Sob 07 Kwi, 2018

Kocie, drugi brakujący cytat to ten:
"Nie wiemy jakiego szkła użył Nikon do produkcji swoich modeli, ale możemy założyć, że jest to szkło najwyższej jakości porównywalne z wprowadzonym ostatnio do wielu topowych lornetek szkłem Schott HT, które dla światła 400 nm charakteryzuje się pochłanianiem 0.2% na drodze 1 cm. Problem w tym, że w pryzmatach trzeba użyć szkła BaK-4, a w jego przypadku, nawet dla szkła HT, strata ta wzrasta do 0.7%. Można też wykorzystać szkło SK, gdzie pochłanianie to zmniejsza się do 0.4%.
Schemat Nikona pozwala oszacować drogę optyczną w szkle i proste przeskalowanie pikseli do centymetrów pokazuje, że światło w szkle WX-a przechodzi drogę około 13 cm, z czego połowa to droga w pryzmatach. W sumie musimy więc liczyć tutaj na dodatkowe 6-7% straty światła niebieskiego. Dla centrum zakresu i dla światła czerwonego pochłanianie jest niższe i ubytek ten będzie wyraźnie mniejszy. "

Chodzi o to, że długa droga światła w pryzmatach (każdego typu: porro, S-P, A-K czy Uppendahla lub Pergera) zawsze oznacza istotne pochłanianie. Czyli odbicie odbiciem, ale pochłaniania nie da się uniknąć

kot Sylvester - Sob 07 Kwi, 2018

Goornik dzięki za przypomnienie! Skleroza to najpiękniejsza z chorób bo nic nie boli. Całe szczęście że nie wszyscy ją mają.
andrzejek - Pią 20 Kwi, 2018

Udało mi sie przez chwilę pomacać tego zeissa i pokrótce: jest mniejszy, niż wyglada na "obrazku"
ale świetnie układa sie do dłoni,dwa najmniejsze palce wokół tubusa,srodkowy na mostku i wskazujacy na pokretle ostrosci, jak stworzony do obslugi jedną ręką.Swobodnie miesci sie do kieszeni kurtki, zawiasy pracują z nalezytym oporem.O optyce sie nie wypowiem, bo zerkałem tylko chwilkę.Potwierdzam wrazenia goornika dotyczace ergonomii tej lornetki.Jak dla mnie to za małe okulary lornetki,czulem dyskomfort przy przylozeniu do oczu, mimo oparcia na lukach brwiowych .kóko dioptrażu b. niewygodne, pokrętło ostrosci moim zdaniem mogloby byc wieksze i polozone blizej srodka {ale to bylaby wtedy lornetka symetryczna},gdyż obracanie nim wyprostowanym palcem po dluzszym czasie moze byc meczące.Ja już straciłem zainteresowanie lornetkami typu 8x25 mm {chyba, żeby powstało cos podobnego w stylu 6-7x25 z wiekszymi okularami} i zwróce sie do 8x30 {choc tez wolalbym 6-7x30}.Niestety z lornetkami jest jak z butami, dla jednego wygodne, dla innego ani,ani.

kimek27 - Pią 20 Kwi, 2018

Wybierajac mala lornetke liczymy sie z niedogodnosciami takimy jak male muszle oczne ( zeiss ma akurat jedne z wiekszych)
Kazda lornetka 30mm znow nie jest mala, i za kompaktowa uznac ja ciezko.
Cos za cos.

goornik - Sob 21 Kwi, 2018

Dla mnie klasa 20-25mm to klasa kieszonkowa. I tu do 1000 zł moim faworytem jest używana Leica 8x20 BC / BCA
28/30/32 - to klasa kompaktowa. I tu liderów mam dwóch: Monarch 7 8x30 / E II 8x30.
Wszystko większe to już full size, choc są tu wyjątki, np Leitz Tronvid 10x40 jest mniejszy i lżejszy niż Nikon EDG 10x32....

stereoKiss - Sob 05 Maj, 2018

a co wybrac victory pocket 10x25 czy 8x25? 10x nie będzie za ciemna ? Jeszcze jedno pytanie,czy Swarek albo Zeiss dodają do swoich kompaktów pełen komplet tj. zatyczki obiektywów,osłony okularów i reszta?
kimek27 - Sob 05 Maj, 2018

8x25 pocket cl ma w komplecie pasek na szyje :D choc ja uzywam innego, dluzszego i wezszego. Dekle w kompakcie sa zbedne, a deszczochron wrecz nie poreczny. To nie sa pelnowymiarowe lornetki i raczej poza transportem takie akcesoria sa niepotrzebne. Ja na ogol przewoze malucha w dolaczonym futerale, skwarek ma spory ale bardzo poreczny. Jesli wrzucam luzem do torby foto to tam juz jest wystarczajaco bezpiecznie dla lornetki.