forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 20 1.4 ART czy Tamron 15-30 2.8 Di VC USD

zwirek210 - Wto 10 Kwi, 2018
Temat postu: Sigma 20 1.4 ART czy Tamron 15-30 2.8 Di VC USD
Nie mogę się zdecydować :( .
Obydwa obiektyw wypadają dobrze w testach.
Co byście wybrali pod nikon d750. Obiektyw głównie w krajobraz ale czasem tez na sluby i tego typu imprezy. Nie wiem czy walczyć o światło i brac sigme czy o te 5 mm na szerokim kącie .
Doradźcie coś o wszechwładni :)

komor - Wto 10 Kwi, 2018

Mam Tamrona i używam go na imprezach, to zresztą aktualnie mój jedyny zoom. :) Jeśli głównie krajobraz, to brałbym Tamrona ze względu na ogniskową, przymykać i tak będziesz. O ile oczywiście brak łatwej możliwości montowania filtrów nie jest przeszkodą. Światło Sigmy oczywiście ma swoje zalety na ślubach i imprezach, korzystając z Tamrona na 15 mm naprawdę mocno muszę uważać, kogo i jak fotografować, żeby nie produkować rozciągniętych grubasów.
zwirek210 - Wto 10 Kwi, 2018

To fakt tylko to bydle nieźle waży :) ale w zestawie będę miał uchwyt https://www.cyfrowe.pl/ap...nicy-95-mm.html
oraz filtr HiTech pełny ND 0.9 i to wszsytko za 3600 a obiektyw na gwarancji do 2020 więc chyba kuszacy zestaw

komor - Wto 10 Kwi, 2018

Ja tradycyjnie powstrzymuję się w kwestii „kuszących zestawów”. Skoro mowa o obiektywie używanym, to czemu ktoś to sprzedaje, i to za taką cenę z takimi dodatkami? Masz możliwość przetestowania przed zakupem?