forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Braketing w D80

wojsz - Czw 22 Maj, 2008
Temat postu: Braketing w D80
Witam.
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem D80.
I mam pytanie: czy w D80 robiąc zdjęcia z braketingiem ekspozycji sam aparat wykonuje serie zdjęc (tak jest w instrukcji) czy trzeba to robić ręcznie (tak jest w moim aparacie).
W Olympusie C2100UZ, który maiłem dotąd aparat sam robił serię. Stąd moje pytanie.

MichalP - Czw 22 Maj, 2008

Wydaje mi się, że jak masz ustawione zdjęcia pojedyńcze to musisz 3 razy "pstryknąć", a jak seryjne, to po naciśnięciu spustu aparat wykona bracketing od razu.
mavierk - Czw 22 Maj, 2008

niestety - każde naciśnięcie spustu to jedno klapanięcie lustrem - czyli musisz mieć serię i czaskać 3 zdjęcia, jak chcesz mieć trzy razy w bracketingu :)

Przynajmniej ja tak mam w d70s i nie wierzę, żeby to się zmieniło :)

mnich - Czw 22 Maj, 2008

Trzeba cisnąć spust i liczyć klapniecia w trybie zdjęć seryjnych.
maziek - Pią 23 Maj, 2008

Jest jak napisal MichalP. W trybie seryjnym sam klepnie trzy, w pojedynczym trzeba ręcznie.
komor - Pią 23 Maj, 2008

No to jak jest w końcu? Bo Mnich pisze coś innego niż Maziek...
mnich - Pią 23 Maj, 2008

Właśnie przed chwila sprawdziłem dokładnie.
W trybie pojedynczym trzeba naciskać trzy razy przycisk. aby zrobił trzy klatki do braketingu.
W trybie seryjnym trzeba trzymac cały czas przycisk do czasu aż aparat nie wykona całej zamierzonej liczyby klatek braketingu.

maziek - Pią 23 Maj, 2008

;)

W zasadzie nie korzystam w ogóle z bracketingu, ale to akurat wiem, bo jak przy pierwszych próbach z aparatem nie strzelił trzech zdjęć to mi się wszystkie czerwone lampki pozapalały...

wojsz - Pią 23 Maj, 2008

maziek napisał/a:
;)

W zasadzie nie korzystam w ogóle z bracketingu, ale to akurat wiem, bo jak przy pierwszych próbach z aparatem nie strzelił trzech zdjęć to mi się wszystkie czerwone lampki pozapalały...

Dzięki wszystkim !