|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dobry aparat do fotografii makro
mrowex - Czw 10 Maj, 2018 Temat postu: Dobry aparat do fotografii makro Cześć,
chciałbym zaczerpnąć rady odnośnie zakupu aparatu do zdjęć makro.
Aparat ma być użytkowany w zakładzie produkcyjnym, głównie do fotografowania wad produktów, często bardzo niewielkich (rzędu 1 mm). Dodatkowym aspektem, jak można się domyślić, jest to, że zdjęcia będą wykonywane wyłącznie przy sztucznym oświetleniu, przez osoby niekoniecznie mające pojęcie o fotografii.
Podstawowym celem w tym przypadku jest uzyskanie zdjęć o jak największej szczegółowości.
Zasięgnąłem jak na razie kilku opinii na temat i wyłonił się typ: CANON Eos 80D + Canon EF 100 mm f/2.8 L IS USM Macro
W zasadzie nie musi to być lustrzanka, ważne żeby się sprawdził jak najlepiej. W sumie czym bardziej poręczny, tym lepiej, choć nie jest to super istotne. Jeśli chodzi o cenę to coś w stylu wspomnianego zestawu lub taniej.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Andrzej.M. - Czw 10 Maj, 2018
Właściwie to nie ma znaczenia jakiego aparatu użyjecie - czy to będzie to wspomniany canon z elką , czy Pentax KS-2 lub K-70 i obiektyw Pentax DFA 100/2,8 Macro (a nawet Tamron 90/2,8 macro) - efekty będą bardzo podobne. Jak znam życie - pewnie oświetlać będziecie wbudowaną lampą błyskową. Bo niesądzę by to miało być przy świetle zastanym - wtedy trzeba by dokupić statyw i zrobić stanowisko do fotografowania.
PDamian - Czw 10 Maj, 2018
Andrzej.M. -niestrudzony wciskacz Pentaksa.
Wujek_Pstrykacz - Czw 10 Maj, 2018
PDamian napisał/a: | Andrzej.M. -niestrudzony wciskacz Pentaksa. |
Parę osób na forum się nabierze na kupno Pentaxa, ale co to da. Sprzedaż i tak marna.
mrowex - Czw 10 Maj, 2018
Tak, światło z lampy błyskowej. Stanowisko raczej nie wchodzi w grę, bo musi być to sprzęt mobilny.
PDamian - Czw 10 Maj, 2018
mrowex, podaj szczegóły.
-jakich produktów -konkretnie, bo nie wiem m.in. czy są to obiekty trówymiarowe itp.
-jak duże (od -do) te detale (wraz z otaczającym je "tłem") chciałbyś odwzorowywać.
Podejrzewam, że wystarczy bezlusterkowiec z Live View za ok 2300zł
.. w porywach z takim obiektywem https://sklep.filmgraf.com.pl/laowa-venus-optics-25-mm-f28-25-5x-ultra-macro-obiektyw-do-sony-e-p-9262.html a może nawet z dużo tańszym.
Andrzej.M. - Pią 11 Maj, 2018
mrowex napisał/a: | , światło z lampy błyskowej. |
No to nie ma co czekać - marka - jak pisałem nie ma znaczenia - może jedynie pod względem poręczności zestawu - może nawet poręczniej będzie stosować z obiektywem 50mm Macro , szczególnie przy canonie bo eLka jest sporym klockiem w przeciwieństwie do 100macro Pentaxa. Jakościowo się nie bardzo różnią. Tyle że setka w Pentaxie nie ma własnego silnika i jest głośna co dla jednych jest wadą a dla innych może być nawet zaletą ( słychać że ustawił ostrość).
mrowex - Pią 11 Maj, 2018
PDamian napisał/a: |
-jakich produktów -konkretnie, bo nie wiem m.in. czy są to obiekty trówymiarowe itp.
-jak duże (od -do) te detale (wraz z otaczającym je "tłem") chciałbyś odwzorowywać.
|
Fotografowane będą kable i głównie wady na powierzchni. Także czy trójwymiarowe... w zasadnie to chyba nie do końca.
Andrzej.M. napisał/a: |
No to nie ma co czekać - marka - jak pisałem nie ma znaczenia - może jedynie pod względem poręczności zestawu - może nawet poręczniej będzie stosować z obiektywem 50mm Macro , szczególnie przy canonie bo eLka jest sporym klockiem w przeciwieństwie do 100macro Pentaxa. Jakościowo się nie bardzo różnią. Tyle że setka w Pentaxie nie ma własnego silnika i jest głośna co dla jednych jest wadą a dla innych może być nawet zaletą ( słychać że ustawił ostrość).
|
Jeśli wielkiej różnicy nie będzie to faktycznie poręczność byłaby zaletą. Co do głośności i silnika, to już na prawdę żaden problem.
Czyli że w zasadzie wszystko jedno czy obiektyw będzie 100, czy 50mm?
To brzmi trochę tak, jakby: "wszystko jedno czym, przy takim oświetleniu i tak słabo wyjdzie"
Andrzej.M. - Pią 11 Maj, 2018
mrowex napisał/a: | Czyli że w zasadzie wszystko jedno czy obiektyw będzie 100, czy 50mm? |
No nie do końca, dla małych elementów gdzie odwzorowanie będzie bliskie 1:1 czy 1:2 lepszy będzie 100mm, ale w pentaxie to akurat duży obiektyw nie jest, a do szerszych i większych elementów można użyć "kitowego" szkła. Żeby za daleko nie odstępować od przedmiotu zdjęcia (lampy wbudowane są dość słabe).
mrowex napisał/a: | To brzmi trochę tak, jakby: "wszystko jedno czym, przy takim oświetleniu i tak słabo wyjdzie" |
To nie o to chodziło - jak już napisałem , obiektywy "Makro" są jednakowo dobre niezależnie czy 50 czy 100mm. I używa się ich już od czasów analogowych . Na "cropie" 50-tka daje kąt widzenia jak 75mm na małym obrazku więc różnica nie powinna być duża.
|
|