forum.optyczne.pl

Lornetki - Slc 10x42 czy el 10x32 ?

michallomarzec - Nie 13 Maj, 2018
Temat postu: Slc 10x42 czy el 10x32 ?
Ma ktos taki sprzet ? Szukam lornetki do obserwacji przyrody w kazdych warunkach (ale raczej od rana do zmroku). Gwiazdy mnie nie interesuja. Do tej pory uzywalem victory fl. Na nowego zeissa victory sie nie skuszę, ostatnio ogladalem sf i nie powalił mnie na kolana. Jednak musze wybrac cos ze swarka.

Glownie zalezy mi na wlasciwosciach optycznych, minimalna ac, dystors ja, i ostrosc obrazu w jak najwiekszym zakresie pola widzenia.el 10x32 duze pole, ale czy nie jest obarczone sporymi wadami optycznymi?
Maciek - Nie 13 Maj, 2018

A skoro noc i gwiazdki odpadają to może tak 8x32?
RoboBat - Nie 13 Maj, 2018

3mnich właśnie dodał ocenę tej lornetki. To forumowicz o wielkim doświadczeniu. Nie jedno zacne szklo miał przy oku. Spytaj jego. Będziesz miał ocenę z pierwszej ręki i to nie od byle amatora.

Macku. 8x42 juz mam. I wole powiekszenie 10x
Wiking69 - Nie 13 Maj, 2018

Miałem okazję patrzeć przez Swarovskiego EL 10 x32 należącego do mnicha ( pozdrawiam Adamie ) . To wybitna optyka , lepsza niż w mój Zeiss 10x42 SF . Jeżeli używasz 8 x 42 victory FL , a jest to świetna lornetka . To Swarovski SLC 10 x 42 ( moim zdaniem ) nie spełni Twoich oczekiwań . EL 10x32 jest genialna . Podobno lepsze są modele z początku produkcji .

Wiking69. A jak ten swarovski radzi sobie w ciemnym lesie?
Rzeczywiście fl to bardzo dobry sprzet, kilka dni temu ogladalem zamowionedo sf ale odmowilem zakupu bo jest moim zdaniem kiepski

Wiking69 - Pon 14 Maj, 2018

Zeissy z rodziny SF to wspaniałe lornetki . Zarówno 8x42 jaki 10x42 . Nie dam złego słowa powiedzieć o tych modelach Zeissa . Są wybitne , ostre do samej krawędzi , mają bardzo duże pole widzenia , a ergonomia i wyważenie to mistrzostwo świata . Problemem może być fakt że lornetki są składane ręcznie przez jednego człowieka ( może ktoś miał gorszy dzień ) . Jak Swarovski EL radzi sobie w ciemnym lesie nie wiem , ale wieczorem na festiwalu w Łochowie nie odczułem żadnej różnicy w stosunku do teoretycznie jaśniejszego Zeissa 10x42 SF . EL jest bardzo jasna , i tak ostra jak brzytwa . A ostrość na krawędzi obrazu mnie powaliła ( Adam miał dobry ubaw ) . Pole widzenia 120 metrów i 20 mm odległości od źrenicy wyjściowej robi wrażenie . Lornetka jest lekka , piękna i można się zakochać .
michallomarzec - Pon 14 Maj, 2018

Dziekuje Wiking
Jezeli wieczorem na festiwalu sobie radzi to w lesie tym bardziej.
I super ze jest ostra do samego brzegu, takiej wlasnie szukam.
A zeissa sf oglądałem 10x42 i powiem ze pole mial jakies male, no i klej na pryzmatach ( masakra w sprzecie za 11k)no i zrezygnowalem z zakupu. A wiesz moze gdzie najtaniej maja tego swarka?

Pole widzenia jest takie samo jak w El , czyli 120 metrów . Żeby je w pełni wykorzystać trzeba odpowiednio ustawić muszle oczne ( mają 4 poziomy regulacji ) . A widoczny gołym okiem klej za pryzmatami ... jest czymś niesamowitym w tym modelu . Ale tylko dlatego że nie zrobili przesłonki ( nie wiem jak fachowo to napisać ) .

Wlasnie zamowilem tego el:) juz nie moge sie doczekac jak ja bede mial

Napewno sie podziele swoimi wrażeniami. Mam nadzieje ze tak i jak i Ciebie (wiking69) i mnie pozytywnie zaskoczy

Ta którą ma 3mnich mnie powaliła . To Święty Graal optyki . Adam na pewno coś o niej napisze .

A w jakiej cenie wychaczyl? Ja znalazlem za 7090
3mnich - Pon 14 Maj, 2018

michallomarzec,
zrobiłbym tak samo jak Ty - zamówił i potestował. Są zwolennicy i przeciwnicy płaskiego pola.
10x32 SV to potężny obraz w kompaktowej obudowie. Tak mógłbym ująć jednym zdaniem. Gdyby przyszło mi pozostać z jedną tylko lornetką ( mam nadzieję że nie... ), to była by właśnie ta.
W najnowszej wersji SV - FP, jest pewien mamkament, na który narzeka kilku zachodnich forumowiczów, mianowicie duże okrągłe mocowania do paska na lornetce pogarszają ergonomię trzymania jej w dłoniach. Są trochę źle umiejscowione ( powinny być wyżej ).
Jest jeszcze jedna rzecz w optyce, która może niektórym przeszkadzać. Zewnętrzna soczewka obiektywu jest mocno wypukła, co niekorzystnie wpływa na "zbieranie" źródeł światła np. latarnie uliczne, co przekłada się na większą ilość odblasków widocznych w obrazie. Miałem do niedawna Trinovida 10x32 BN, gdzie zewnętrzna soczewka obiektywu jest niemal płaska. Zjawisko odbić było sporo mniejsze. Również w Conquest HD 10x32 jest lepiej niż w EL. Przypuszczam, że nie jest to tylko kwestia jednej soczewki, ale też konstrukcja całego obiektywu i jego korelacji z okularem. Inżynierowie mieli spory problem do rozwiązania - jak uzyskać tak duże płaskie pole ostre po sam brzeg, przy minimalnej dystorsji i niewielkim efekcie "globu".
Mając do wglądu flagowe modele lornetek innych producentów muszę przyznać, że pracę wykonali na piątkę.
I chociaż czasami pokażą się te świetlne refleksy, ogólne wrażenie z patrzenia przez EL SV rekompensuje te niedogodności
Podziej się Twoimi odczuciami po kilku dniach zabawy z EL.
:cool:

Dzieki za odpowiedz. Napewno sie podzielę. A jak w cirmnyn ledie jej jasnosc oceniasz 3mnich.
Ja moja bede mial w przyszlym tygodniu bo musza z austri sciagnac.

A na jakim poziomie jest ac w tym modelu? W moim starym fl-u praktycznie jej bra. A jestem pedantem jeżeli chodzi o ac i lubie jak jej nir ma;)

Miałem Zeissa 10x32 FL i poziom ac z SV jest porównywalny - aczkolwiek poszczególne egzemplarze tego samego modelu mogą się różnić, choć nie powinny.
Po zmroku jest też nieźle, jak na 32kę, jest jaśniejsza od Conquesta 10x32, a ten z kolei jest jaśniejszy od Trinovida 10x32 BN. 10x32 SV natomiast jest ciemniejszy w nocy od 10x42 SF, ale niewiele. To zależy od wieku obserwatora ( rozszerzenie źrenicy oka ).
U mnie jest szósta dekada życia, więc już sobie radzę z małymi źrenicami w lornetkach.
Swojej EL używam również do obserwacji gwiazd i jest OK.

Dziekuje Panu za cenne uwagi i opinie. No u mnie dopiero 4 dekada:) ale nie bede jej w nocy uzywal tylko w dzien do obserwacji przyrody i na wycieczkach. Pozdrawiam

A poaiada pan 3mnich swarovski 10x42 sv? Bo tez chce kupić.
Generalnie teraz mialem sie na nia zdecydowac, ae narazie gore wzielo pole widzenia i kompaktowe rozmiary, duzo podryzuje a to ma duze znaczenie w obserwacji widokow. A z drugiej strony jezeli ta taka wybitna to czy sens 10x42 kupowac?

10x42 SV nie porównywałem bezpośrednio z 10x32 SV.
Natomiast znajomy ma 10x50 SV i przy bezpośrednim przykładaniu jednej i drugiej do oka, większe WOW jest w 10x32. To oczywiście za dnia. W nocy może być inaczej.
Ktoś na Birdforum porównywał bezpośrednio 10x32, x42 i x50 SV przyznając, że dla ptasiarza najlepsza z tych trzech to x32.
Miałem natomiast do niedawna 8,5x42 SV i tu zdecydowanie preferuję 10x32 SV

koraf - Czw 17 Maj, 2018

3mnich napisał/a:
Natomiast znajomy ma 10x50 SV i przy bezpośrednim przykładaniu jednej i drugiej do oka, większe WOW jest w 10x32. To oczywiście za dnia. W nocy może być inaczej.
Ktoś na Birdforum porównywał bezpośrednio 10x32, x42 i x50 SV przyznając, że dla ptasiarza najlepsza z tych trzech to x32.
Miałem natomiast do niedawna 8,5x42 SV i tu zdecydowanie preferuję 10x32 SV

3mnich czy możesz konkretniej sprecyzować ten efekt WOW, czego konkretnie dotyczy? przy porównaniu SV EL 10x32 vs 10x50 ?

3mnich - Czw 17 Maj, 2018

koraf,
jak napisałem wcześniej: potężny obraz w małej obudowie.
jest to niemal połowa wagi 10x50, większe pole, co widać przekładając jedną i drugą do oczu.
Poza tym, większe pole daje subiektywnie wrażenie głębszego efektu 3d.
Tu oczywiście jeszcze wchodzi kwestia samego obserwatora, jak ma "wytrenowany" mózg w składaniu obrazu. No i subiektywne lubię/nie lubię.
10x50 SV też robi WOW, ale kiedy od razu weźmiesz do ręki 10x32 - robi się jeszcze cieplej...
Do nocnych spacerów oczywiście pięćdziesiątka.

Dodam jeszcze, że za dnia obraz w x32 jest nieco "czystszy-klarowniejszy". To jest niuans, ale może wynikać z faktu, że w 32-ce światło ma zdecydowanie mniej szkła do pokonania. Zwróć uwagę na transmisję Nikona WX

koraf - Czw 17 Maj, 2018

3mnich napisał/a:
koraf,
jak napisałem wcześniej: potężny obraz w małej obudowie.
jest to niemal połowa wagi 10x50, większe pole, co widać przekładając jedną i drugą do oczu.
Poza tym, większe pole daje subiektywnie wrażenie głębszego efektu 3d.
Tu oczywiście jeszcze wchodzi kwestia samego obserwatora, jak ma "wytrenowany" mózg w składaniu obrazu. No i subiektywne lubię/nie lubię.
10x50 SV też robi WOW, ale kiedy od razu weźmiesz do ręki 10x32 - robi się jeszcze cieplej...
Do nocnych spacerów oczywiście pięćdziesiątka.

Dzięki za wyjaśnienia :) , mam SV EL 10x50 i byłem ciekawy co mnie tak konkretnie ominęło ;) . Pozdrawiam.

michallomarzec - Wto 22 Maj, 2018

Kiedys jak kupowalem victory fl to myslalem, ze żadna lornetka już nie jest w stanie bardziej mnie zaskoczyć. Bylem w błędzie. Pierwsze wrażenie, jestem pod ogromnym wrażeniem. Wiecej napisze za kilka dni jak sie z nia obeznam w terenie.;)

;) moja zielona strzała

Nie moge zdjec dodać. Nie wiem czemu

;)
RoboBat - Wto 22 Maj, 2018

Następny, który ma problem z dodaniem fotek.
RoboBat - Wto 22 Maj, 2018

Pomohę ci. Zwróć uwagę na rozmiar pliku i rozdzielczość. Są tam pewne ograniczenia. Wiem, wiem. Lipa trochę
michallomarzec - Sro 23 Maj, 2018

3Mnich w panskim egzemplarzu również zaobserwował Pan falszywe źrenice?
3mnich - Czw 24 Maj, 2018

tak, jest trochę różnych odblasków o okularze, ale to nie przeszkadza w obserwacjach.
Ale..., czy nie jest to przypadkiem cena, którą trzeba zapłacić za taką konstrukcję układu optycznego ?

michallomarzec - Czw 24 Maj, 2018

No niestety. Przecież nie moga wypuścić ideału :)

Ale pomimo tej delikatnej wpadki i tak nie mialem do czynienia z lepsza lornetka

A poziom ac jest porownywalny z moim starym fl 10x42, ktory pod tym wzgledem uchodzil za ideal:")

Dzisiaj chcialbym sie podzielic uwagami na temat przydatnosci el10x32 w trodniejszych warunkach.
Mianowicie w mojej ocenie radzi sobie doskonale nawet w bardzo ciemnym lesie po zmroku( 23.05, godz 21-22) radzi sobie niemalże tak dobrze jak 10x42( mam tylko porownanie z zeiss V fl 10x42)
I lepiej poczyna od vortex viper 10x42.
Bardzo dobra optyka. Tak jak wczesniej zauwazyl 3mnich, moga pojawiac sie odblaski

Odblaski to sporadycznie i nie sa dokuczliwe
Wiking69 - Pią 25 Maj, 2018

Moje gratulacje . Ale powiedz mi o czym teraz będziesz marzył , mając tak wybitną lornetkę . Może o Nikonie WX 7x50 . Jestem ciekawy Twojej opinii na temat małych lornetek porro 8x30 . Która zrobiła na Tobie największe wrażenie ?
michallomarzec - Pią 25 Maj, 2018

W najblizszym czasie chce nabyć el 10x50 i slc 15x56 i to mi w zupelnosci wystarczy. A tego nikona ogladalem w grudniu jak bylem w japoni i powiem szczerze piorunujace wrazenie, aczkolwiek jak dla mnie za duzo wazy, no i to ustawianie ostrosci osobno na kazdym okularze jest dla mnie nie wygodne bardzo. Nawet jakbym mial to bym jej nie kupil:)

Wiking69, co do porro to nie mam doswiadczenia, jedyna jaka mialem to swarowski 10x42 habicht. Byla bardzo dobra. Mam tez jakas stara wojskowa 6x30 ale to jako ozdoba służy :)
3mnich - Pią 25 Maj, 2018

michallomarzec,
może poprosimy o kilka fotek, szczególnie okularów i obiektywów w taki sposób, żeby było widać odbicia kolorów przez powłoki. Ciekaw jestem, czy ostatnie modele różnią się od wcześniejszych.
coś w tym stylu:
Dziękuję

3mnich, dzisiaj postaram sie, ostatnio nie moglem foto dodac.
W jakiej rozdzielczosci zdjęcie musi byc? Ja pisze za posrednictwem telefonu. Nie chce mi sie robic aparatem i bawic na komputerze.

3mnich, a doradzi mi Pan jaka lornetke wybrac na pierwsza dla syna? Rozwazalem 10x20 swarowski badz zeiss terra ed

Pierwsza lornetka dla syna ... Swarovski CL Pocket Mountain 8x25 . Przeczytaj świetny test tej lornetki na ... Wzrokowiec.com . Na poprzednim festiwalu optycznym przez godzinę porównywałem ją do mojego Swarka 8x20 B , dużo lepsza . Wspaniała lornetka za ok. 2500 zł . Zaskoczył mnie nie tylko obraz , ale i komfort patrzenia . Gdybyś jeszcze kiedyś był w Japonii , zorientuj się czy na lokalny rynek produkują inne lornetki niż na eksport . Chciałbym kiedyś zobaczyć na własne oczy jak wyglądają ich komisy ze sprzętem optycznym . Pozdrawiam i gratuluję planów zakupowych .

2,5 do 3 mm średnicy źrenicy okularu może być dla młodszej osoby niewystarczające z powodu zbyt dużej źrenicy oka - nawet w dzień. To będzie powodowało dyskomfort obserwacji i może doprowadzić do zniechęcenia ogólnego do lornetek.
Myślę, że dla dziecka bądź nastolatka rozmiar źrenicy w lornetce to minimum 5 mm, czyli jakieś fajne porro 7x35. Obraz będzie trochę stabilniejszy dla nie wprawionej jeszcze młodej ręki.
Większość binoholików z tego forum zaczynało zapewne z jakimś starym porro i do dziś nie mogą się z tego wyleczyć...

Co do rozmiaru zdjęcia to poniżej 1 MB, jak nie będzie jeszcze wchodzić, to trzeba zmniejszyć szerokość w pikselach aż do skutku.

:)narazie takie

Ale masakra z tym dodawaniem zdjec. 3 razy musialem ciąć

na ale teraz już wiesz jak :)
dziękuję, zdjęcie udane, może jeszcze o okulary poproszę ?

Prosze bardzo. Troche zakurzone, ale jeszcze nie przyslali mi zestawu do czyszczenia od swarovskiego.

Wszystko na goraco ze spaceru z synkiem

Myślę, ze powloki sa w porządku; )
Ale to szybkie laczenie i regulacja paska bardzo mi sie w tej serii podoba.

Na goraco jeszcze dodam, zw w chwili obecnej mam idealne warunki do oceny ac, zachmurzone niebo bialymi gestymi chmurami. I musze powiedziec ze nawet czarne wrony na tle nieba widac perfekcyjnie. W viperze ktorego mialem przez chwile byla z tym jak dla mnie tragedia. Kupilem go bo duzo punktow w tutejszym tescie, ale teraz widze ze praktyka to zupelnie co innego. Ta napewno w tescie straci punkty ( jezeli takowy zostanie przeprowadzony)ze te odblaski i brak lacznika statywu

Taka mniej wiecej pogoda

tak wyglądają powłoki u mnie, dołączam jeszcze zdjęcie wewnętrznych odblasków.
mam też podobne odczucia co do jasności optyki w ciemnym otoczeniu. Swaro jest jasniejszy od Conquesta HD chociaż w testach Zeiss ma transmisję nieznacznie wyższą. To może wynikać z lepszej transmisji Swarka w świetle niebieskim. W biały dzień Swaro też jest jaśniejszy od Conquesta.
To co jeszcze dodaje uroku to duuuży odstęp źrenicy :cool:

Jutro postaram sie o lepsze foto:)

A panska lornetka z ktorego roku, widze u mnie nie ma 6.8°napisu
RoboBat - Pią 25 Maj, 2018

Duży odstęp źrenicy to co najmniej 20 mm. Ile lornetek uważanych za topowe ma taki? Na palcach można policzyć. I to jest smutne. Przez takie traktowanie okularników producenci mocno ograniczają sobie grono potencjalnych klientów. Wiem co piszę bo z tego właśnie powodu zrezygnowałem z zakupu wielu ,, fajnych lornetek". Po Łochowie wiele moich obaw niestety się potwierdziło. Najbardziej żałuję, że conquest HD znalazł się też na liście przegranych pod tym względem. Mocno się na niego napaliłem, ale cóż. Svarek najlepszy. Wiedzą o co chodzi i nie zamiatają tematu pod dywan udając, że 16 - 17 mm wystarczy. Co dziwne, dużo tańszych lornetek ma przyzwoity ER. Choćby DO ROH 8x56 z warością 22mm. Czyli idzie to zrobić jak się chce.

Tak reklamujecie te Swarki że nie nadążą z produkcją , taki będzie popyt . A wracając do lornetki dla dziecka , zgadzam się że źrenica wyjściowa powinna wynosić 5 mm . Myślę że 6x30 porro z dużą głębią ostrości i wielkim polem widzenia , byłaby optymalna . Tylko kto teraz produkuje 6x30 porro z jakością Nikona 8x30 EII ? . Jeżeli ktoś wie proszę o odpowiedź .

Wiking69, forum po to jest zeby sie wymieniac spostrzeżeniami. A byc moze to komuś ułatwi wybór :)
Lornetka jest bardzo dobra, zeby nie powiedziec wybitna.

RoboBat - Sob 26 Maj, 2018

Wiking69 oblukaj sobie coś takiego:

https://www.ebay.co.uk/it...90AAOSwgDRZcNly

Bardzo ciekawa lornetka z IF. Cena prawie jak za nikona EII. Pryzmaty z Bk7 w sprzęcie za taką kasę. Myślę, że nie bez powodu. Kto zgadnie dlaczego?

Wiking69 - Sob 26 Maj, 2018

RoboBat wszystko fajnie , tylko żeby jeszcze była porro .
RoboBat - Sob 26 Maj, 2018

Wiking69 porro to wymierający gatunek. Przykre to ale prawdziwe. Jeśli nie zmienisz kryteriów zakupowych to w tych parametrach obawiam się, że życia ci nie wystarczy aby kupić topową nowożytną lornetkę porro. Sam jestem ciekaw tego Vixena. To marka znana z astro, a to maleństwo właśnie do takich zastosowań zaprojektowano, stąd indywidualne ostrzenie w okularach, praktycznie nie stosowane w dachówkach. No i Vixen słynie z dobrych powłok o ponad przeciętnej transmisji.
3mnich - Sob 26 Maj, 2018

michallomarzec napisał/a:
A panska lornetka z ktorego roku, widze u mnie nie ma 6.8°napisu

2011

michallomarzec - Sob 26 Maj, 2018

3mnich, fajnie bylo by je bezposrednio porownac, by ocenic czy przez 7 lat cos w produkcji sie zmienilo

3mnich, fajnie bylo by je bezposrednio porownac, by ocenic czy przez 7 lat cos w produkcji sie zmienilo

chętnie, Warszawa ?

A moze sie Pan nad morze wybiera latem? Ja nad samym morzem mieszkam

Jak to Swarovski EL potrafi łączyć ludzi , jakie to piękne . Gdyby Trump z Putinem kupili sobie EL-ki , była by szansa na pokój na ziemi .

Wiking69, tez sobie kup el to zobaczysz a nie jakies chinskie szkielka
ponidziak - Sob 26 Maj, 2018

Dobra rada. Najprostsza i najtrudniejsza zarazem :???:

No ale smaka narobiliście. A nie mogliście napisać że takie el to prawie to samo co delta one i nie warto przepłacać :wink: Spałbym spokojniej a tak to :zalamany:

ponidziak, trudne to bylo za komuny, teraz tydzien dwa czekasz i lornetak u ciebie.

Co fakt to fakt. Z racji zainteresowań pozalornetkowych zetknąłem się kiedyś z historią, jak to koleś z powojennego antykomunistycznego podziemia niepodleglosciowego dostał wyrok śmierci, a koronnym dowodem na jego szpiegowską działalność bylo właśnie posiadanie lornetki.

ponidziak, no widzisz jaki masz dowod, ze polska to teraz piekny kraj:)

Raczej przypudrowany :wink: Niestety rzeczywistość często skrzeczy :sad: Ale to już zupełnie inna bajka.

A moze sie Pan nad morze wybiera latem? Ja nad samym morzem mieszkam

może w lipcu będę w okolicach...
jest jeszcze festiwal w Janowie ?

Na festiwalu nie bede bo termin mi nie pasuje, interesy, jakby byl na poczatku pazdziernika to chetnie bym tam byl

ponidziak, nie mialem na mysli sytuacji politycznej, ta jest rzenujaca. Tylko o to, ze wszystko mozna miec na co ma sie ochote

Jasne :wink: Do tej pory wspominamy z kuzynem jak czekaliśmy po pięć, osiem godzin na chleb, w sklepie w którym nie było nawet octu. No i te kolekcje z puszek na meblosciance... No i jak ten upodlony naród ma być normalny. Pozdrawiam.

Z czasów komuny najlepiej wspominam stadion dziesięciolecia w Warszawie . Jaki tam był wybór lornetek . Oczywiście wszyscy pamiętają że Rosyjska ( Radziecka ) optyka jest najlepsza . I komu to przeszkadzało ? . Całe autokary wypełnione lornetkami , czasami trafiały się prawdziwe perełki . Dzisiaj wiele z nich zaliczało by się do lornetek kolekcjonerskich .

Wiking69, moim zdaniem nie bylo czegoś takiego jak radziecka optyka, wszystko żywcem ściągnięte z jeny. Sam miałem kiedys bpc5 8x30 porro i balans bieli to masakra byla (żółto jak smok) zreszta analohicznie w zeissie z jeny 8x30
Arek - Sob 26 Maj, 2018

michallomarzec, będzie Festiwal na początku października w Łochowie.

Arek, a konkretny termin?
Planuje długi urlop wrzesien-pazdziernik i nie wiem czy bede w polsce, ale jak bede znal wczesniej termin to bym sie dostosowal;)pozdrawiam

Arek - Sob 26 Maj, 2018

Festiwal Optyczny - Pałac Łochów w dniach 5-7 października 2018 r.
michallomarzec - Nie 27 Maj, 2018

Arek, a cos wiecej wiadomo o tym festiwslu? Termin mi pasuje
Arek - Nie 27 Maj, 2018

https://www.optyczne.pl/5..._-_relacja.html

Tutaj relacja z zeszłorocznego. Będą inne warsztaty i wykłady, ale formuła i wystawcy podobni.

michallomarzec - Nie 27 Maj, 2018

Arek, to jak będą zapisy to wpisze sie na liste, a swarovski bedzie? Chcialbym jeszcze obejrzeć kilka modeli lornetek i ewentualnie zakupic pozniej
Arek - Pon 28 Maj, 2018

michallomarzec, to nie będzie festiwal lornetkowy więc będą aparaty i obiektywy. Lornetki głównie producentów foto czyli Olympus, Nikon, Pentax. A Swarek będzie tylko jak 3mnich swojego przywiezie :)
michallomarzec - Pon 28 Maj, 2018

Arek, no to troszke szkoda. Sprzet fotograficzny mam kompletny. Teraz mnie lornetki interesuja
Arek - Pon 28 Maj, 2018

michallomarzec, no to za dwa lata. Następny lornetkowy planujemy na kwiecień-maj 2020.

Arek, ale mimo wszystko chyba sie skuszę, chyba warto zobaczyc jakies nowosci:) i na zywo spotkac ludzi z forum
3mnich - Pon 28 Maj, 2018

jest spora szansa że będę w Łochowie, więc Swarek również

3mnich, a nad morze t w ktore rejony sie pan wybiera?
3mnich - Wto 29 Maj, 2018

trudno teraz powiedzieć, to będzie wakacyjna improwizacja...
michallomarzec - Wto 29 Maj, 2018

Rozumiem. Jakby byl pan w okolicy wlasyslawowa to mozna lornetki porównać :)
michallomarzec - Sro 30 Maj, 2018

Po zamontowaniu tych nakladek flary i odblaski, ktore pojawialy sie przy obserwacji bocznej do slonca zniknely.
RomanW - Czw 31 Maj, 2018

Mam pytanie jak w el10x32 jest z głębią ostrości. Bo w Nikonie eII 10x35 ta głębia jest bardzo płytka i przy trochę dłuższej obserwacji odczuwam dyskomfort. Dyskomfort wynika z tego że pole jest szerokie ale obraz nie jest ostry w tym polu nie z wad optycznych ale z braku głębi ostrości i oczy mi wysiadają. EII przy krótkim patrzeniu daje zachwyt, ale przy dłuższej obserwacji gdy plany w polu obserwacji są w zróżnicowanej odległości to przydałaby się x10 z większą głębią.
W eII by to co widać w polu widzenia było ostre to trzeba co chwilę korygować pokrętłem ostrości, niby jest to ok bo dostosowujemy optykę do planu obserwacji, ale częste przeskoki wzroku z ostrego na nieostre i korekta i jest ostre sprawia, że po czasie czuje się ból mięśni gałek ocznych odpowiadających za akomodację i ma się dyskomfort.
Pytanie a jak jest w el10x32?

Skoro lornetka jest tak droga, szkoda że zaprzyjaźniony sklep z portalem nie wprowadzi zakupów zbiorowych dla forumowiczów, coś w stylu, że im więcej osób zgłosi chęć zakupu tym cena niższa.

RoboBat - Czw 31 Maj, 2018

RomanW ból mięsni gałek ocznych odpowiadających za akomodację? Nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem. Sprawdź w profesjonalnym zakladzie kolimację lornetki. To może być przyczyna bólu. Lekko rozkolimowane lornetki obrazu nie rozdwajają a wywołują ból w oczach. Są osoby o różnej wrażliwości na to zjawisko. Jedni w ogóle nie zauważą, przynajmniej nie od razu, inni widzą/czują to natychmiast. Ja należę do tych drugich niestety.
michallomarzec - Czw 31 Maj, 2018

RomanW, ja nie zaobserwowalem zadnego dyskomfortu w zadnej z moich lornetek, a co do głębi to nie wiem co za bardzo napisac porownalbym go do tego z zeiss victory fl 10x42. Bardzo w el10x32 podoba mi sie glebia na malym dystansie( piekne rozmycie tla. Podobne jak w najlepszych obiektywach)
3mnich - Czw 31 Maj, 2018

Po zamontowaniu tych nakladek flary i odblaski, ktore pojawialy sie przy obserwacji bocznej do slonca zniknely.

gdzie kupiłeś te osłony boczne ?
czy mogę link poprosić ?

michallomarzec - Czw 31 Maj, 2018

GunsAndOptics
https://gunsandoptics.pl/shop/swaroski-winged-eyecup-wes.html

3mnich - Pią 01 Cze, 2018

link pokazuje nakładki na modele x42 i x50
czy właśnie te kupiłeś i pasują ?

michallomarzec - Pią 01 Cze, 2018

Tak wlasnie te kupilem. Konsultowalem ze sprzedawcą i sprawdzal dla mnie czy pasuja i jak potwierdzil to dokonalem zakupu. A kupilem dokladnie z tego linku:)

Muszle oczne we wszystkich swarkach na to wychodzi maja tą sama średnicę.
3mnich - Pią 01 Cze, 2018

Dziękuję :cool:

Nie ma sprawy, ciesze się, ze moglem pomóc; )
michallomarzec - Sob 02 Cze, 2018

Arku, a planowany jest test sv 10x32? Bardzo jestem ciekawy jak wypadnie. Pozdrawiam
dizba - Czw 07 Cze, 2018

Rewelacja. Mnie dopasowały się idealnie.

michallomarzec - Czw 07 Cze, 2018

dizba, moje tez idealnie:)
3mnich - Pon 11 Cze, 2018

Nie ma sprawy, ciesze się, ze moglem pomóc; )

raz jeszcze dziękuję, teraz doskonałe jest jeszcze lepsze... :cool:

mzksiak - Sob 08 Lut, 2020

Cześć. Dołączylem do grona posiadaczy EL 10x32.
W dużym skrócie(lornetkę mam od paru dni)
Kompaktowe rozmiary,które przy mojej CL 8x30 jednak bledną
Ostrość wiadomo,absolutna żyleta.
Mega dobrze sie ostrzy obraz. Pokrętło mimo że plastikowe ,ma fajne przerwy (dobre na rękawiczki)
Gustowna obudowa ,choć antracytowa CL wg mnie jeszcze bardziej cieszy oko.
Rolling Ball -potwierdzam! Bardziej widoczne patrząc z gory na dół,do przeżycia efekt choć po porzednim vortexie viper który tego nie mial myślałem ze będzie gorzej,a mi to specjalnie nie przeszkadza.
Dystorsja niewielka, aberracja na samym brzegu delikatna,nie przeszkadz mi zupełnie,w CL jest o wiele bardziej widoczna i w niektórych warunkach daje popalić.
Świetne pole widzenia EL ! Tu vortexa vipera po prostu miażdży na starcie.
I największa niedogodność tej lornetki,odblaski. Są dość wyraźne przy bocznym sloncu i przy świecących latarniach ale zatrzymując obraz nawet w flarami dookola kolory ptaszka i kontrast bardzo dobry.
Podsumowujac. Wspaniała lornetka o której kiedyś moglem tylko pomarzyć i tak jak poprzednicy pisali,póki nie wypuszcza nic lepszego to mam problem z glowy.
Teraz jeszcze tylko w planach lornetka z dużą mocą(zapewne Meopta 15x56 Hd która widzialem i jest przezajebista) i mam lornetki które mi dają pełną radość.
Ps z racji że CL będzie nieużywana sprzedam ją,stan idealny ale piszącym że za 2 tys. kupią dziękuję😊
Pozdrowka

Wiking69 - Nie 09 Lut, 2020

Ponieważ nikt Ci jeszcze nie pogratulował zakupu Świętego Graala wśród lornetek , pozwól że wyrażę swą radość słowami ... życie jest za krótkie na byle jakość . A Meopta 15x56 HD , nie tylko na Tobie zrobiła duże wrażenie .
3mnich - Pon 10 Lut, 2020

Szczerze podziwiam tych, którym wystarczy jedna lornetka...
Jako mnich mógłbym się od nich sporo nauczyć. Ale gdzie ich szukać ?
A tak serio, 10x32 SV nie jest doskonała technicznie, ale chyba najlepsza na rynku w tej klasie.
Trzeba trochę czasu spędzić z produktem, żeby go bardziej docenić.
Czasem widzę ogłoszenia ( niedawno na OLX ) o sprzedaży tego modelu.
Jak widać, nie wszystkim odpowiada ten standard. Z mojego doświadczenia, oprócz takiej SV, trzeba mieć jeszcze kilka innych kalibrów, żeby nie myśleć o jej sprzedaży - jako jedynej w posiadaniu. 68 procent pozornego pola, w całości ostrego, wciąż robi wrażenie.
Aczkolwiek pamiętam czasy, kiedy było człowieka stać tylko na jedną lornetkę i nie był to EL...

Jest taka sympatyczna stronka, gdzie jest opisanych trochę ciekawych lornetek
https://www.bestbinocular...ovision-116.htm

Wiking69 - Wto 11 Lut, 2020

Nie mogę zrozumieć dlaczego ktoś sprzedaje EL 10x32 :( . Nie znam innej lornetki która przy tak kompaktowych rozmiarach , daje tak fantastyczny obraz i komfort obserwacji . Skoro Zeiss nie pokazał jeszcze modelu SF 10x32 , to oznacza że Swarovski poprzeczkę ustawił bardzo wysoko .
mzksiak - Sro 12 Lut, 2020

Zapewne bywają przypadki kiedy pasja idzie na dalekie miejsce albo np potrzebna jest nagle gotówka. Ładnie to ująłes Wiking,to jest naprawdę całkiem mała lornetka z pieknym obrazem. Co ważne dla mnie,bez obaw można z nią cały dzien na szyi maszerowac.kto może niech nawet sie nie zastanawia z zakupem,bo warto
ppv - Czw 13 Lut, 2020

3mnich napisał/a:
10x32 SV nie jest doskonała technicznie, ale chyba najlepsza na rynku w tej klasie.

Arek nie testuje tego rozmiaru, ani jednej lornetki 10x32 w bazie testów optycznych, zrozumiałe bo nie da sie testować wszystkiego, a w kategorii 8x32 "nowy" swarek EL SV nie był testowany, zaś w czołówce 8x32 bryluje EDG a zanim Zeiss FL, być może SV wskoczył by na czoło, patrząc na wyniki testu 10x42 EL SV vs W B, SV uzyskało wyraźnie lepszą ocenę

Wiking69 napisał/a:
ktoś sprzedaje EL 10x32 :( . Nie znam innej lornetki która przy tak kompaktowych rozmiarach , daje tak fantastyczny obraz i komfort obserwacji . Skoro Zeiss nie pokazał jeszcze modelu SF 10x32 , to oznacza że Swarovski poprzeczkę ustawił bardzo wysoko .

na birdforum jest ranking lubianych formatów lornetek, i tam widać że 10x32 nie jest najpoularniejsze, ale jednak też nie jest zupełnie niszowe...

Wiking69 - Czw 13 Lut, 2020

Gdybym miał wybrać dwie najlepsze i najbardziej uniwersalne lornetki , byłyby to ... Swarovski EL 8,5x42 oraz Zeiss Victory SF 8x42 . Każda z tych lornetek jest popisem kunsztu i mistrzostwa współczesnej optyki . Nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
Wiking69 - Pią 14 Lut, 2020

Ale gdybym miał nosić przez cały dzień na szyi lornetkę . Wybrałbym Nikona 8x32 EDG lub Swarka EL 10x32 . Dobrze mieć wybór :)
mzksiak - Nie 16 Lut, 2020

Mogłem już pochodzić z ELką w mocno pochmurne dni... Ptaki nawet w taki dzień wyglądają przepięknie. Rewelacyjny kontrast tej lorneteczki,oddanie barw mistrzowskie. Nie żałuję żadnej złotowki wydanej na ten sprzęcior. Mam lornetkę z górnej półki i w końcu nie myślę o innych😀
adaher - Nie 16 Lut, 2020

"Nie myślę o innych"
Wielu tak nie myślało, w tym ja... :mrgreen:
To się niestety nie kończy na jednej, nawet Takiej Jednej.. :mrgreen:

Ale szczerze życzę Ci żeby tak było!

Gratuluję!!!

Wiking69 - Nie 16 Lut, 2020

EL 10x32 może być tą jedną jedyną :) . Pod warunkiem że wyłączysz internet i nie pojedziesz na festiwal lornetkowy do Łochowa :( . Trzeba powiedzieć szczerze , forum lornetkowe nakręca pasjonatów , oczywiście pozytywnie .
mzksiak - Nie 16 Lut, 2020

Można powiedzieć że stałem sie juz binomaniakiem bo kolejną planowaną jest Meopta 15x56😎
Wiking69 - Nie 16 Lut, 2020

Kolekcjonowanie lornetek to fajne i ciekawe hobby . Pomaga się nam odstresować , mamy pretekst żeby wyjść na spacer do lasu :) . Możemy poznać miłą sąsiadkę , możemy porozmawiać o ptakach , o cyklach przyrody , o budzącym się życiu . Same plusy :)