forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - a co sądzicie o firmie CASIO?

Luca84 - Pią 23 Maj, 2008
Temat postu: a co sądzicie o firmie CASIO?
tak ogólnie. bo mam wrażenie że jest jakoś pomijana na większości serwisów o foto - zastanawiam się dlaczego.

ostatnio ktoś polecał mi aparat Casio EX-Z100 i zacząłem się zastanawiać dlaczego tak mało jest o nim jakichkolwiek opini

mare36 - Pią 23 Maj, 2008

casio? to ta od zegarków? ;)
mnich - Pią 23 Maj, 2008

Casio to faktycznie robi fajne zegarki dla młodzierzy. Kalkulatory. Kiedyś keyboardy... ale aparaty...
jaad75 - Nie 25 Maj, 2008

Casio była bodaj pierwszą firmą, która wypuściła cyfrowe kompakty dla masowego odbiorcy. Kiedyś miała spore aspiracje i jej aparaty były jednymi z najlepszych cyfrówek dostępnych dla przeciętnego człowieka. To były czasy, gdy np. G1 i G2 to były topowe kompakty Canona i wyżej były już tylko astronomicznie drogie DSLR-y... Seria QV Casio, to było naprawdę coś na owe czasy - jasne szkła w przedziale f/2.0-2.5, stosunkowo duże matryce + oczywiście pełna obsługa manualna, a nawet gniazdo synchro... Moja dziewczyna ma Casio QV4000 od 2001 r i aparat nadal jest w pełni sprawny i da się nim zrobić zdjęcia na poziomie - jeszcze w latach 2003-2004 spora część moich ówczesnych dochodów pochodziła ze sprzedaży zdjęć zrobionych tym sprzętem...