forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka "galileuszowa"

anatol1 - Sro 23 Maj, 2018
Temat postu: Lornetka "galileuszowa"
Mam pytanie do forumowych znawców budowy lornetek. Spośród kilku lornetek, które posiadam jest w kolekcji stara lornetka teatralna (przymierzam się do wrzucenia jej zdjęć do działu "lornetkowe klasyki sprzed lat" obok mojej kochanej BPC5 8x30 pięknie odnowionej przez pana Marka Urbana z Poznania i klasycznego Zeissa 6x24, który jest w trakcie renowacji). Jak przystało na taką lornetkę ma ona układ optyczny "galileuszowy", czyli okular jest soczewką rozpraszającą. Zastanawiam się dlaczego nie buduje się tego typu lornetek w większej skali ? Przecież to idealne rozwiązanie. Lornetka jest krótka, nie ma żadnych pryzmatów i daje prosty, ziemski obraz. Wiadomo, że taki układ niesie ze sobą pewne ograniczenia, ale czy w dzisiejszych czasach, gdzie mamy rozmaite typu szkła, cały wachlarz różnych powłok a dokładność szlifowania jest setki razy większa niż kiedyś nie można zbudować sprawnej lornetki dajmy na to 8x42 ? A nawet 10x50 ?Bez pryzmatów, krótkiej i poręcznej ?
Arek - Sro 23 Maj, 2018

Taki prosty układ ma tak dużo wad optycznych, że robienie powiększeń większych niż teatralne. Poza tym użyteczne pole widzenia takiego okularu to 30 stopni.
goornik - Sro 23 Maj, 2018

Arek napisał/a:
Taki prosty układ ma tak dużo wad optycznych, że robienie powiększeń większych niż teatralne. Poza tym użyteczne pole widzenia takiego okularu to 30 stopni.

...I dlatego Jasio Kepler (niech odpoczywa w pokoju...) wpadł na dobry w sumie pomysł, by okular też był skupiający. A potem to już się posypało: Okular Huygensa, Ramsdena, Kellnera, ortoskop, Ploessl, Erfle, Koenig, Nagler.....

anatol1 - Czw 24 Maj, 2018

Wiem, że Galileuszowi słabo poszło z tą lunetą, ale od jego czasów to technika już trochę naprzód poszła i właśnie o to pytałem - czy w dzisiejszych czasach i stosując dziesiejszą zaawansowaną technologię można pomysł Galileo udoskonalić?
Chociaż pytanie raczej pewnie retoryczne jest, bo pewnie gdyby można było to by już ktoś to zrobił. Ale z drugiej strony to może lobby producentów pryzmatów jest tak silne, że blokuje rozwój galileuszowego rozwiązania :wink:

goornik - Czw 24 Maj, 2018

No właśnie - sam sobie odpowiedziałeś. Nowe gatunki szkła i coraz lepsze powłoki nie zmienią praw optyki...Chyba tylko lornetki teatralne i astro klasy "oczy wyraka" mają tu szansę na powodzenie.
Arek - Czw 24 Maj, 2018

anatol1, ale udoskonalił. Jest takie cudo o parametrach 2.3x40 opisywane tutaj:
https://astropolis.pl/topic/40875-lornetka-inna-ni%C5%BC-inne-23x40/

goornik - Czw 24 Maj, 2018

i jeszcze tu:
https://www.forumastronom...0-tarsier-eyes/

Monastor - Pią 25 Maj, 2018

I tutaj też https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25942 :)
Arek - Pią 25 Maj, 2018

No fakt. Tak mi sie wydawało, że ktoś u nas Vixena opisywał, ale zapomniałem, że tu Ty :)
anatol1 - Pią 25 Maj, 2018

Żeby wycisnąć choćby 6x z takiej lornetki zamiast marnych 2,3x to już by było coś.
goornik - Pią 25 Maj, 2018

Ale po co wyważać otwarte drzwi:
- ma być tanio i szeroko - jest Comet 6x24
- ma być dobrze i szeroko - są Amplivid i Trinovid Leitza, oba 6x24
- ma być jasno i szeroko - jest SARD 6x42
- ma być jasno i z najwyższej półki - jest Zeiss Nautik 6x42

anatol1 - Sob 26 Maj, 2018

W sumie racja. Dzięki wszystkim za wyjaśnienia.