|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Bushnell Elite 8x42 ED
RoboBat - Czw 24 Maj, 2018 Temat postu: Bushnell Elite 8x42 ED Czy warto wydać 1000 zł za lornetkę jak z tematu? Maiał lub ma ktoś taką? Jeśli tak to mogę prosić o opinię?
Wiking69 - Pią 25 Maj, 2018
Dawno temu miałem ją w rękach przez 10 minut , bardzo ładnie zrobiona lornetka ( to był sklep militaria .pl ) . Jej cena wynosiła chyba 1600 zł . Fajna lornetka , porządnie wykonana , dobra optyka ale bez szału . Największym problemem jest małe pole widzenia , tylko 110 m . Optycznie do Zeissa Conquesta HD lepiej jej nie porównywać . Ale Bushnella za 1000 zł w idealnym stanie warto kupić . Nie wiem tylko jak z serwisem , nigdy nie wiadomo co się może przydarzyć .
RoboBat - Pią 25 Maj, 2018
Jeszcze coś takiego chodzi mi po głowie:
https://www.bestbinocular...2Granite-93.htm
Tylko ER Celestrona =17mm troszkę mnie powstrzymuje. Jak bym mógł ją gdzieś przetestować pod kątem ER to byłoby super.
DO Forest II też ma teoretycznie szerokie pole. bo aż 8,5 stopnia i ER 17 mm, a ja nie widzę różnicy pomiędzy moim Monarchem z ER=19,5mm i polem 6,3 (zresztą identycznie jak ten Bushnell). Te 2,5mm róznicy w ER u okularnika powoduje "wycięcie" dwóch stopni z pola widzenia lornetki? To pokazuje jak ważny jest ER dla okularników. Aczkolwiek różne są odczucia w różnych lornetkach. Nikon EX też ma ER bodajże =17mm i tam efektu "wycięcia pola" nie zauważyłem.
A wracając do tematu to czy warto wymienić Monatcha 5 8x42 na tego Bushnella? Parametry mają niemalże identyczne, poza wagą. Monarch 590g a Bushnell ponad 700g.
Arek - Pią 25 Maj, 2018
Ja bym wymienił. Od Monarcha 5 ten Bushnell jest klasę wyżej.
ponidziak - Pią 25 Maj, 2018
[quote="RoboBat"]
DO Forest II też ma teoretycznie szerokie pole. bo aż 8,5 stopnia i ER 17 mm, a ja nie widzę różnicy pomiędzy moim Monarchem z ER=19,5mm i polem 6,3 (zresztą identycznie jak ten Bushnell). Te 2,5mm róznicy w ER u okularnika powoduje "wycięcie" dwóch stopni z pola widzenia lornetki? To pokazuje jak ważny jest ER dla okularników. Aczkolwiek różne są odczucia w różnych lornetkach. Nikon EX też ma ER bodajże =17mm i tam efektu "wycięcia pola" nie zauważyłem.
Mam takie same odczucia z Nikon P7 8x42. W zasadzie między nim a lor. 8x40 z polem ok. 8* nie czuję wielkiej różnicy, a patrze bez okularów.
|
|