|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Saturn przez lornetkę
witcher - Sro 06 Cze, 2018 Temat postu: Saturn przez lornetkę Czołem,
Zastanawia mnie, ile księżycy Saturna udało się wam zobaczyć z ręki lornetką?
Mi się kilka tygodni temu udało zaobserwować 6 lornetką 7x50.
Macie jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam
Maciek - Sro 06 Cze, 2018
To zależy przez jaką lornetkę, im większa tym więcej księżyców
goornik - Sro 06 Cze, 2018
6 to typowy wynik: nasz ziemski Księżyc, 4 galileuszowe i saturnowski Tytan.
Następna w kolejce jest Rhea, ponad 2,5 raza słabsza od Tytana, więc w sprzęcie klasy 16x70 / 18x70 powinna być w zasięgu, o ile jest w dużej elongacji od Saturna.
witcher - Sro 06 Cze, 2018
Czyli pewnie pomyliłem Saturna z Jowiszem. Wydawało mi się że widzę pierścienie...
RoboBat - Czw 07 Cze, 2018
Troszkę za mały power aby widzieć pierścienie. Aczkolwiek niektórzy często widzą to co chcą zobaczyć.
TomPL2 - Czw 07 Cze, 2018
goornik napisał/a: | 6 to typowy wynik: nasz ziemski Księżyc, 4 galileuszowe i saturnowski Tytan.
Następna w kolejce jest Rhea, ponad 2,5 raza słabsza od Tytana, więc w sprzęcie klasy 16x70 / 18x70 powinna być w zasięgu, o ile jest w dużej elongacji od Saturna. |
Da się zobaczyć Tytana przez 7x50???
goornik - Pon 11 Cze, 2018
Tytana w 7x50 widzisz bez najmniejszego problemu, udało mi się go kilka lata temu widzieć w 10x35 E II!
Tytan jest tylko nieco słabszy od jowiszowego kwartetu IGEC
jutomi - Pon 11 Cze, 2018
Trzeba pamiętać o jeszcze jednym drobnym szczególe; odległość między Tytanem a Ziemią na przestrzeni lat zmienia się w szerokim zakresie czego wynikiem jest zmiana jasności obserwowalnej w przedziale 8,2mag-9,4mag to już prawie trzykrotna różnica w jasności. Do tego warto jeszcze dodać osłabienie jasności przez ekstyncję atmosferyczną i otrzymujemy jasność wynikową na poziomie ponad 10mag - tylko z drugiej strony jest to ciągle zasięg lornetek o średnicy obiektywów 35 do 40mm.
TomPL2 - Wto 12 Cze, 2018
Dzięki za info, do tej pory nawet nie próbowałem, teraz się zaczaję
|
|