|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zacięte pokrętło ostrości
Filip981 - Czw 28 Cze, 2018 Temat postu: Zacięte pokrętło ostrości Witam posiadam lornetke celestron skymaster 25x70. Moim problemem jest ograniczony ruch pokrętła od ostrości. Problem polega na tym że chciałem wyostrzyć lornetke, lecz w pewnym momencie poczułem opór. Aktualnie nie ma możliwości wyostrzenia jej na dalsze odległości.
ponidziak - Czw 28 Cze, 2018
Spytaj w serwisie delty, pewnie to naprawią.
RoboBat - Pią 29 Cze, 2018
Nie inwestuj już żadnych pieniędzy w naprawę tego sprzętu. Nie warto. To jednorazówka niskiej jakości. Zawsze będą z nią problemy. Od razu szukaj innej, najlepiej lepszej jakościowo. A tą co masz poświęć w imię nauki. Naucz się anatomii lornetki. Rozbierz ją sam. Może ci się uda coś wskórać. Jeśli nie, nie płacz po niej Pamiętaj - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
goornik - Pią 29 Cze, 2018
Chłopaki słusznie radzą - skontaktuj się z Deltą I jeśli naprawią to TAAAANIO, to OK, jesli nie - może spróbu zrobić to sam, a do obserwacji kup coś porządnego.
Jakiego statywu używasz z tą lornetką?
Filip981 - Pią 29 Cze, 2018
goornik napisał/a: | Chłopaki słusznie radzą - skontaktuj się z Deltą I jeśli naprawią to TAAAANIO, to OK, jesli nie - może spróbu zrobić to sam, a do obserwacji kup coś porządnego.
Jakiego statywu używasz z tą lornetką? |
Statyw jakiś chiński tani. Zbytnio komfortu nie ma, ale tragedii także.
stifler - Sob 30 Cze, 2018
Czy miałeś tak od nowości lornetki ? Ja swojej 15x70 użyłem kilka razy ze statywem i zauważyłem że chociaż jest dokręcona dobrze do uchwytu i przechylając jedną stronę lornetki to dokręcała się śruba w którą wkręcona była śruba uchwytu lornetki co skutkowało cięższym oporem strojenia ostrości. Nie wiem czy to ma wpływ na ostrzenie po kilkunastu mocowaniach do statywu, lornetkę pogoniłem w szybkim czasie. Jak doszło do tej usterki ?, wydaje mi się że mechanizm takiej lornetki nie jest zbytnio skomplikowany, Powinieneś dać rade to ogarnąć
Filip981 - Sob 30 Cze, 2018
stifler napisał/a: | Czy miałeś tak od nowości lornetki ? Ja swojej 15x70 użyłem kilka razy ze statywem i zauważyłem że chociaż jest dokręcona dobrze do uchwytu i przechylając jedną stronę lornetki to dokręcała się śruba w którą wkręcona była śruba uchwytu lornetki co skutkowało cięższym oporem strojenia ostrości. Nie wiem czy to ma wpływ na ostrzenie po kilkunastu mocowaniach do statywu, lornetkę pogoniłem w szybkim czasie. Jak doszło do tej usterki ?, wydaje mi się że mechanizm takiej lornetki nie jest zbytnio skomplikowany, Powinieneś dać rade to ogarnąć |
Wszystko naprawione, mógłbym dać ją do serwisu ale zrobiłem to sam. Problemem była ułamana śrubka która blokowała ostrości. Żeby dostać się do mechanizmu ostrości wystarczy zdjąć gumkę która pokrywa pokrętło i odchylić plastikową klapeczke i mamy swobodny dostęp.
RoboBat - Sob 30 Cze, 2018
Fajnie, że Ci się udało. Polecamy się na przyszłość. Nie mniej zacznij powoli poszukiwania prawdziwej lornetki..Miałem kiedyś Celestrona Cometrona 12x70. Wypadła mi z tylnej kanapy auta na chodnik jak zabierałem z niej kurtkę . Oczywiście się rozpadła w drobny mak. Nawet się ucieszyłem, że już więcej nie będę musiał się z nią męczyć.
|
|