|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - ktorego nikkora wybrać
daws12 - Czw 26 Lip, 2018 Temat postu: ktorego nikkora wybrać Witam jestem posiadaczem nikona d5300 i przymierzam się by kupić jakąś stałkę, Aktualnie ma kita 18-105 a fajnie mieć coś jaśniejszego w torbie no i spróbować czegoś nowego. Wybór padł na nikkora 35 albo 50 1.8 i z tego co czytam to już sam nie wiem. 35 podobno wolniejszy AF i troszkę gorsza ostrość, może przez to jest tańszy bo używkę można wyrwać za 600zł i ewentualnie za tyle odsprzedać jeśli nie podejdzie, a w 50 nie wiem czy nie będzie za bardzo przybliżał bo na dx wychodzi chyba 75 a potrzebuje czego bardziej uniwersalnego, a na sigme 18.35 niestety mnie nie stać. I podobno ma fajniejszy bokeh, ale wiadomo coś za coś. Może ktoś już miał taki dylemat i pomoże by póżniej nie bawić się w sprzedawanie i szukanie drugiego
ryszardo - Czw 26 Lip, 2018
Moim zdaniem powinieneś sprawdzić, jakich ogniskowych używałeś najczęściej w 18-105. Jeśli będzie w pobliżu 35 lub 50 mm, to będziesz wiedział, co wybrać. A może się okazać, że lepszą opcją dla Ciebie będzie na przykład 85 mm.
daws12 - Czw 26 Lip, 2018
nie piszcie o obiektywach które kosztują ponad 2000zł.. z ustawianiem ogniskowej tez czytałem wiec nic nowego. Chodzi o to by wypowiedział się ktoś kto miał stycznosc z tymi dwoma obiektywami. Jak bardzo różnią się jakościowo itd, który bardziej uniwersalny. Na aktualnym obiektywie zdjęcia robię na różnych ogniskowych od 18 do 105 wiec tak raczej ciężko porównać.
komor - Czw 26 Lip, 2018
daws12, trudno powiedzieć, który bardziej uniwersalny, bo to zależy do czego chcesz je stosować. Teoretycznie bardziej uniwersalny jest 35 mm, bo szerszy, jakościowo podobne, może być tak, że jeśli zamierzasz kupić używany, to od stanu egzemplarza będzie bardziej zależało, czy jakość jest lepsza czy gorsza od drugiego.
Pięćdziesiątkę kupowałbym, gdyby mnie bardziej ciągnęło portretowanie. Ale na zdjęcia krajobrazowe z wycieczek robione przy pomocy 35 mm nie licz – za wąsko. Może przydać się w pomieszczeniach, na imprezach, do portretowania dzieci.
|
|