forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka 10x50 do oglądania nieba

starkris - Nie 12 Sie, 2018
Temat postu: Lornetka 10x50 do oglądania nieba
Witam.
Chciałbym kupić sobie lornetkę do oglądania nieba z ręki. Dlatego wybrałem parametry 10x50.
Czytając wasze jak i inne fora, zacząłem powoli głupieć od ilości modeli. Na początku zakładałem wydatek do 1000zł, ale mogę zwiększyć kwotę jeżeli będzie lornetka tego warta.
Na forach znalazłem: Nikon Action EX, Ecotone Kamakura (lepsza biel i wszędzie są powłoki antyrefleksyjne względem nikona), DO Chase, DO Extrem i W.O. Tylko, że te ostatnie są dość ciężkie na obserwacje z ręki. Może jakaś inna? Proszę o poradę, będzie to moja pierwsza lornetka i wstęp do astronomii.
Pozdrawiam.

RoboBat - Nie 12 Sie, 2018

Jeśli tylko i wyłączie do nieba to bierz Wiliam Optics lu Delta Optical Extreme. Wagi się ne bój. Duża masa = duża bezwładność = stabilność i brak drgań podczas onserwacji.
Maciek - Nie 12 Sie, 2018

No i obie mają indywidualne ostrzenie, co dla astro jest niezwykle wygodne.
starkris - Nie 12 Sie, 2018

Nie będą za ciężkie do obserwacji z ręki? Na statyw to są super. Jeszcze jedno. W oby dwóch można patrzeć przez okulary? Noszę okulary i nie chcę, żeby coś mi przeszkadzało.
RoboBat - Nie 12 Sie, 2018

Teoretycznie ER obie mają duży, ale strasznie głęboko w muszlach soczewki schowali. Ja moją WO sprzedałem właśnie z tego powodu bo też obserwuję w okularach. Kupiłem Heliosa 10x60 i mam spokój. Tam ER jest tak duży, że nawet w okularach trzeba wykręcać muszle oczne żeby nie wchodzić w mroczki A na statywie nawet nie trzeba opierać lornetki o szkła okularów i masz pełne pole widzenia i obraz ani drgnie bo niczym nie trącasz lornetki. Bajka. Bardzo solidnie zrobiona lornetka. Bardzo ostra i kontrastowa z idealnym odwzorowaniem barw.
Arek - Pon 13 Sie, 2018

Ja też sugeruję WO, DO lub innego klona Fujinona.
starkris - Pon 13 Sie, 2018

WO jest ciężko dostępne. Nigdzie nie widziałem w sklepach? A DO jaki model? Extreme, Chase, a może jeszcze jakiś inny? A są jakieś inne godne polecenia klony Fujinona? Same Fujinony są fajne, ale za drogie dla mnie.
leniwiec - Pon 13 Sie, 2018

Klony Fujinona o których pisze Arek, to są lornetki BA8 produkowane w chińskiej fabryce United Optics. Są one zamawiane przez różnych producentów. Mogą się trochę w zależności od partii produkcyjnej ale zazwyczaj są dobrze oceniane. Ja bym z tej serii wybrał lornetkę brandowaną przez TS Optics. A zrobiłbym to ze względu na... kolor obudowy. :P
https://www.teleskopy.pl/...skopy-1969.html
Podobny kolor ma chyba Orion. W Delcie ta lornetka występuje jako Extreme. Najlepszą opinię wśród astronomów spośród BA8 ma podobno Wiliam Optics - nie wiem ile w tym prawdy.

Co do Delty Chase o której wspomniałeś - to jest świetna lornetka dzienna, ale do nocnych obserwacji, moim zdaniem kiepsko się nadaje ze względu na wyraźne "spajki" od pryzmatów dachowych. Fujinony oraz ich klony nie nadają się z kolei najlepiej do dziennych obserwacji (ze względu na IF) ale rozumiem, że to nie jest dla Ciebie problemem.

Maciek - Pon 13 Sie, 2018

Do astro Delta Optical Extreme powinna być w sam raz.
Z kolei Chase też ma swoje zalety i wady: jest nieco gorsza optycznie, droższa ale ma ogniskowanie centralne i jest znacznie lżejsza, więc będzie praktyczniejsza - nada się do innych celów a nawet można pokusić się o używanie jej w terenie.

Chyba wybiorę DO Extreme, bo jest dobra dla osoby z okularami. Widziałem na filmiku, jak osoba wygina tą gumę za okular i można bez trudu w okularach obserwować.
Maciek - Pon 13 Sie, 2018

Jak to mówią: "będzie Pan zadowolony".
No i radzę się pośpieszyć z zakupem, gdyż pogrążanie się w lekturze tego forum nieuchronnie prowadzi do zjawiska zwanego "zwiększeniem budżetu" - niekiedy bez górnej granicy! :wink:

Tak. Już sam zauważyłem to na sobie. Zacząłem od 600 zł. Muszę szybko kupić, bo tak dotrę do fujinona za 4 tyś.
Arek - Wto 14 Sie, 2018

Jeśli nie boisz się używek, teraz jest coś fajnego na e-bay:
https://www.ebay.pl/itm/W...hQAAOSwEEBaRNFZ

To 7x50, ale cena bardzo dobra.

Wiking69 - Wto 14 Sie, 2018

WO 7x50 to wspaniała lornetka . Mam ją od dawna i bardzo ją cenię . Na spacery do lasu się nie nadaje , ze względu na wagę 1600 g . Ale do astronomii ... to bajka . Zresztą opinie 20-tu zadowolonych użytkowników mówią same za siebie .
toomkoo7474 - Wto 14 Sie, 2018

Arek napisał/a:
Jeśli nie boisz się używek, teraz jest coś fajnego na e-bay:
https://www.ebay.pl/itm/W...hQAAOSwEEBaRNFZ

To 7x50, ale cena bardzo dobra.
199£ kosztuje nowa taka na firstlightoptics uk
starkris - Czw 16 Sie, 2018

A mieliście styczność z lornetką Orion Mini Giant 9x63? Jest jaśniejsza i mniej waży.
RoboBat - Sob 18 Sie, 2018

starkris a może od razu 25x100. Co się będziesz rozdrabniał. Wiem po sobie.10x50 to fajna lornetka dopóki nie zerkniesz przez coś specjalnie stworzonego do eksploracji nocnego nieba. Jedna oczywiście nie wyklucza drugiej, ale dopiero 25x100 pokazuje pazur. Kupisz 10x50 i pozostanie niedosyt i tak zaraz będziesz szukał większej.
starkris - Nie 19 Sie, 2018

Tylko, że przy takim rozmiarze to trzeba mieć statyw. Nie chcę jeszcze dużo wydawać. Jak mnie lornetka i oglądanie nieba wkręci to nie będę się bawił już w lornetki tylko kupię od razu teleskop.
Wiking69 - Nie 19 Sie, 2018

Dwuoczna obserwacja nieba , przez lornetkę o bardzo szerokim polu widzenia , powiększeniu od 7 do 10 razy , obiektywie od 42 do 56 mm . To początek szczęścia :) . Do tego lekki i wygodny fotel z IKEA , taki na którym się prawie leży . Odpowiednie ubranie , kocyk , prowiant , coś do picia ( może być koniak ) , coś do palenia ( może być fajka ) . Do tego czyste i ciemne niebo z dala od cywilizacji . I wtedy jest naprawdę fajnie :)